Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

0

Ταρακουνήθηκαν
Θορυβήθηκε ιδιαίτερα η Ευρώπη με όσα συμβαίνουν εδώ και ημέρες στα βόρεια, στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Ο λόγος βέβαια διότι όλα αυτά τα δυσάρεστα και επικίνδυνα συμβαίνουν δίπλα της, κοντά στα σπίτια τους.
Μπορεί ο πόλεμος να είναι υβριδικός όπως τον αποκαλούν, δεν παύει όμως να’ ναι μια απειλή εισόδου στην Ευρώπη χιλιάδων οικονομικών μεταναστών.
Τώρα λοιπόν κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι του βορρά τι σήμαινε η επίθεση στον Έβρο σε βάρος των ελληνικών συνόρων. Τώρα ο κίνδυνος είναι δίπλα τους, έξω από τα σπίτια τους. Οι υποκρισίες και τα μαθήματα ανθρωπισμού στην Ελλάδα τώρα γίνονται αντιληπτά από αυτούς  πως ήταν λάθος.
Τώρα κατάλαβαν άμεσα τον κίνδυνο και την πολιορκία της Ευρώπης από τους οικονομικούς μετανάστες.
Γ.Δ.


Παραβίαση συνόρων
Άξιο προσοχής είναι τι υποστηρίζει για το θέμα ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός:  «Σχετικά με το αν πρόκειται για έναν υβριδικό πόλεμο και στην Πολωνία τώρα, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ακόμα και σε αυτούς που είχαν αντιρρήσεις με τον όρο. Ας πάρουμε τον παράνομο οικονομικό μετανάστη, που προσπαθεί να μπει σε μια χώρα για μια καλύτερη ζωή, προσπαθεί να μπει κρυφά, να διεισδύσει και να μπορέσει να βρει μια παράνομη δουλειά ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Δεν εισβάλει πάνω στα σύνορα πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα, όπως είδαμε στον Έβρο και όπως βλέπουμε τώρα. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η παραβίαση των συνόρων δεν είναι απλά πάρα πολύ μεγάλο αδίκημα, είναι εχθρική πράξη! Παλαιότερα οι συνοριακοί φύλακες θα πυροβολούσαν, δεν έχει σημασία αν ο άλλος δεν είχε όπλα. Όταν αρχίζει α πετάει αντικείμενα για να μπει με την βία, αυτό δείχνει μία αλλαγή συμπεριφοράς και αυτό πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει να το τονίσουμε, γιατί επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για υβριδικό πόλεμο, ένας πόλεμος που τροφοδοτείται σε εμάς από την Τουρκία και στην Πολωνία από την Λευκορωσία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δε θέλει να τη δει, εθελοτυφλεί».
Γ.Δ.


Περί εκλογών στο ΚΙΝΑΛ
Όσο οι μέρες πλησιάζουν για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου που τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα πάνε να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου, τόσο οι συζητήσεις αυξάνουν και μαζί βέβαια και τα σενάρια για το ποιοι θα είναι οι δύο πρώτοι.
Ακούγονται πολλά, λέγονται περισσότερα και όλα κατά την προσωπική επιθυμία του καθενός.
Είναι γεγονός πως πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Όπως όμως όλοι εκτιμούν, το παιγνίδι γίνεται ανάμεσα σε τρεις, τους γνωστούς Ανδρουλάκη, Λοβέρδο και Παπανδρέου.
Μάλιστα με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ των τριών είναι μικρή. Επομένως, υπομονή για μας όλους και αγώνας για τους υποψήφιους.
Γ.Δ.


Επέτειος 48 χρόνων
Δεκαεπτά Νοεμβρίου χθες. Μια σημαντική ημερομηνία για τη χώρα μας, για το μέλλον της ίδιας και των κατοίκων.
Δεν θα μιλήσουμε κι ούτε θ’ αναφέρουμε στοιχεία για το ειδικό βάρος της 17 Νοέμβρη του 1973.
Έχουν λεχθεί πολλά, έχουν γραφεί περισσότερα.
Τούτη όμως η επέτειος είχε τη δική της μεγάλη ιστορική σημασία που δημιούργησε μια καθοριστική γραμμή στα πολιτικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πράγματα της χώρας. Γι’αυτό αξίζει να τιμάται και να τη θυμάται η κοινωνία. Ήταν η αφετηρία της νέας ζωής για όλη τη χώρα.
Τιμή και μνήμη παντοτινή στους αγωνιστές και τα θύματα.
Γ.Δ.


Είναι μια μέρα στοχασμού και όχι βανδαλισμών
17 Νοέμβρη χθες… Μέρα μνήμης της 17η Νοέμβρη του 1973 και της αιματοβαμμένης ιστορίας που γράφτηκε στην αυλή του Πολυτεχνείου πριν από 48 χρόνια. Και τι δεν έχει γραφτεί γι αυτή την μέρα  – ορόσημο του αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία. Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες την νεότερης ιστορίας μας που έγινε αφορμή να φύγει η Χούντα που κράτησε τη χώρα στον «γύψο» 7 χρόνια. Γι αυτό και προκαλεί θλίψη ότι  τα τελευταία χρόνια η μέρα αυτή γίνεται αφορμή για συγκρούσεις και για ακρότητες από κάποιες ομάδες που αμαυρώνουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Είναι μια  μέρα στοχασμού για ενότητα, συναδέλφωση και αλληλεγγύη και όχι για επεισόδια και βανδαλισμούς.
Μ.Ξ.


Μας τα θυμίζουν
Τώρα που οι εργασίες στο Δημοτικό Κολυμβητήριο ολοκληρώνονται, συμπολίτης με μνήμη ελέφαντα, επικοινώνησε μαζί μας για να μας υπενθυμίσει ένα γεγονός που έγινε την ίδια περίοδο του κοντινού έτους 2018.
Μας ζήτησε να ανατρέξουμε στο αρχείο μας για να κάνουμε μια διαπίστωση που έχει σχέση με το Κολυμβητήριο. Γι’ αυτό που τόσα πολλά είπαν και συνεχίζουν να λένε.
Ψάχνοντας λοιπόν στο αρχείο βρήκαμε τις εργασίες μιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με δήμαρχο τον Χαρ.Δημαρχόπουλο. Ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι όπου να’ ναι ξεκινούν τα έργα, τότε, στο Κολυμβητήριο. Μάλιστα υπάρχει και σχετικό ρεπορτάζ.
Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Γ.Δ.


Το ρεπορτάζ του 2018
Ιδού λοιπόν το ακριβές ρεπορτάζ όπως αναφέρθηκε τότε από την Εφημερίδα μας: «Σε ένα – δύο μήνες ξεκινά η α’ φάση των έργων στο Κολυμβητήριο Ξάνθης. Από τα υπόλοιπα θέματα τα σημαντικότερα ήταν αυτά που αφορούσαν το Κολυμβητήριο Ξάνθης. Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός για το κύριο έργο που αφορά «Εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης Κολυμβητηρίου Ξάνθης Α’ φάση» έχει ολοκληρωθεί, το έργο προϋπολογισμού 184.672,43 ευρώ έχει κατακυρωθεί σε εταιρεία που έδωσε έκπτωση 49,1% . Αφού ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος (περίπου ένα μήνα) θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει το έργο. Αυτά ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος ρίχνοντας το γάντι στον κ. Καρά που του είπε περιπαικτικά: «Σας το λέγαμε ότι δεν θα προλάβετε να το κάνετε στην θητεία σας». Η απάντηση του κ. Παπαδόπουλου ήταν: «Το ξέρετε ότι δεν είχε ούτε μια άδεια. Ξέρετε τι προβλήματα αντιμετωπίσαμε. Το έργο σ’ ένα με δύο μήνες θα ξεκινήσει.»
Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Με έκπτωση 80,63% οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες στο Κολυμβητήριο – Ανακηρύχτηκε προσωρινός ανάδοχος. Το άλλο θέμα αφορούσε τον διαγωνισμό για τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για το Κολυμβητήριο προϋπολογισμού 139.831,10 ευρώ. Ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος εταιρεία που έδωσε 80, 63% έκπτωση
Ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας που μας υπενθύμισε το ρεπορτάζ από τον Οκτώβριο του 2018.
Γ.Δ.


Επιμελητηριακές εκλογές
Παρότι ακόμη τίποτε σχετικό δεν υπάρχει στον ορίζοντα, οι συζητήσεις υπάρχουν για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Βασικός λόγος του ενδιαφέροντος είναι πως ο σημερινός πρόεδρος Στ.Μωραΐτης δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος διότι δεν το επιτρέπει σχετικός νόμος.
Βέβαια, κανονικά, οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν φέτος το Νοέμβριο αλλά δόθηκε παράταση για το Νοέμβριο του 2022. Βέβαια εάν οδηγηθούμε το ’22 σε βουλευτικές  εκλογές Μάιο -Ιούνιο τότε θα δοθεί και νέα παράταση για τις εκλογές στα ΕΒΕ. Φαινόμενο βέβαια γνωστό και επαναλαμβανόμενο οι παρατάσεις αυτές.
-Άρα υπομονή μέχρι του χρόνου. Θα έχουν ευκαιρία να ετοιμαστούν καλύτερα όσοι ενδιαφέρονται.
Γ.Δ.


Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη
Το 4ο ή 5ο κύμα (έχουμε χάσει το λογαριασμό) της πανδημίας που πλήττει την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, με τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα,  κυρίως σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οδηγεί πολλές από αυτές να επαναφέρουν το lockdown- επιλεκτικό μόνο για ανεμβολίαστους- ενώ σε πολλές άλλες συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.
Η Αυστρία από τη Δευτέρα ζει σε ρυθμούς lockdown, καθώς απομόνωσε τους ανεμβολίαστους πολίτες και η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown για ολόκληρο τον πληθυσμό της αφού σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, όπως και οι Λετονία, Τσεχία, Σλοβακία και Ρωσία. Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε και η Γερμανία που σχεδιάζει πάλι περιοριστικά μέτρα, ενώ και στη Βρετανία έχει ανοίξει η συζήτηση εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση. Κόκκινο συναγερμό έχει σημάνει επίσης στο Βέλγιο.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι φτάσαμε στο νέο κύμα λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε κάποιες χώρες σε συνδυασμό με την ανοσία που φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ενώ παράλληλα υπάρχουν συνεχώς νέες μεταλλάξεις με υψηλή μεταδοτικότητα και εφησυχασμός των πολιτών μετά τη χαλάρωση των περιορισμών από τις κυβερνήσεις το καλοκαίρι.
Η δική μας κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα εφαρμοστεί γενικευμένο lockdown ξανά, παρά μόνο πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εάν χρειαστεί. Δεν υπάρχουν και τα χρήματα για κάτι τέτοιο άλλωστε. Με τα κρούσματα να παραμένουν υψηλά και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού θα είναι αποκαλυπτικό του τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα…


Συνεργασία Δήμου -Πολυτεχνικής
Στο διοικείν και επιχειρείν χρειάζονται καινοτόμες ιδέες και προσπάθεια για υλοποίησή τους με συνέπεια και μέθοδο. Αυτά σκεφτόμουν με αφορμή την πρόταση που έκανε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για τη δημιουργία Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης των υπολοίπων των απορριμμάτων στην Ξάνθη αξιοποιώντας την παρουσία του πρώην Εργοστασίου Ζαχάρεως στην περιοχή μας.
Η πρόταση είναι απόλυτα σωστή, καινοτόμα και ενταγμένη στη λογική της αξιοποίησης ενεργειακά κάθε μέσου που με την ανάλογη επεξεργασία θα παραγάγει ενέργεια.
Η πρόταση πέρα από την καινοτομία της, βρίσκεται στον πυρήνα της κλιματικής προστασίας, της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Εδώ λοιπόν θα χρειαστεί η άμεση συνεργασία της Πολυτεχνικής Σχολής με τον δήμο, στην πράξη πλέον κι όχι στις θεωρίες αφ’ υψηλού χωρίς εφαρμογή.
Η δημοτική αρχή ως εκ τούτου οφείλει άμεσα να συνεργαστεί με την Πολυτεχνική και να διαμορφώσουν ένα σύμφωνο-πλαίσιο κοινής δράσης επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…