Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Παραγωγές από το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων έρχονται στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου

Παραγωγές από το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων έρχονται στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου

0

Στο επίκεντρο ο Διονύσιος Σολωμός και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Παραστάσεις για τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2021

Στη σκηνή του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου ξεκινά η χειμερινή καλλιτεχνική σεζόν του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, με «υλικό» από το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων. «Συνεχίζουμε χωρίς φόβο αλλά με προσοχή και βγαίνουμε εκεί που είχαμε σταματήσει, στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου, για να γιορτάσουμε κι από δω τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ερχόμαστε στο ραντεβού κρατώντας στα χέρια μας το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων,  τον Διονύσιο Σολωμό, «τον κόπο και τον χρόνο του», τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, τον Λάμπρο, τον Διάλογο, τον Κρητικό, τις παραγγελίες του Φεστιβάλ στους συγγραφείς Άκη Δήμου και Χάρη Μιχαλόπουλο για τον Εθνικό μας ποιητή», αναφέρουν οι διοργανωτές παρουσιάζοντας τις έξι παραγωγές που θα συναντήσουν τη σκηνή του δημοτικού θεάτρου

Διονυσίου Σολωμού, Ο Λάμπρος, 9 & 10 Νοεμβρίου

Η ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου έχοντας πολύχρονη εμπειρία στην ενασχόληση με τον έμμετρο λόγο, το δεκαπεντασύλλαβο και το θέατρο σκιών, συνθέτει μια παράσταση εικόνων, μουσικής και λόγου. Ένα ηχητικό τοπίο που κατοικούν σκιές ενός κόσμου που βρίσκονται ακόμα μέσα μας. Ενός κόσμου που ζητάει να ενωθεί με το τώρα.

Η μουσική της παράστασης αντλεί το υλικό της από τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της δημοτικής μουσικής του τόπου μας. Σκοποί του Αιγαίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας μεταπλάθονται και έρχονται στο παρόν, λαμβάνουν μια σύγχρονη χροιά με την χρήση της τεχνολογίας και του ηχητικού σχεδιασμού και δημιουργούν το ηχητικό τοπίο για να υπογραμμίσει το λόγο του Διονύσιου Σολωμού.

Η Έλενα Μαυρίδου ως αφηγήτρια του ποιήματος αλλά και ενορχηστρωτής της παράστασης, στοχεύει μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα που εναλλάσσονται να δώσει «χώρο και χρόνο» στο υπέροχο ποίημα και να ζωντανέψει στη φαντασία του θεατή. Μαζί της ο σπουδαίος μουσικός και λυράρης Γιώργος Μαυρίδης.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο.

Διονυσίου Σολωμού, Ύμνος εις την Ελευθερίαν – 158 στροφές, 20 & 21 Νοεμβρίου

(προβολή ντοκιμαντέρ)

«Στις μεγάλες ιστορικές εποχές ο λόγος στέκει στο ίδιο ύψος με την πράξη, βρίσκει η πράξη στον λόγο το δίδυμο αντίκρισμά της», παρατηρεί ο μεγάλος μελετητής και επιμελητής του έργου του Σολωμού, Λίνος Πολίτης.

Έτσι είναι, από πολύ παλιά, η ποίηση και το τραγούδι συνδέονται με τις μεγάλες πράξεις. Κοντά στον ήρωα έχει τη θέση του και ο ποιητής.

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ετοίμασε μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας ποιητή.

Γενική είσοδος: 5€

Άκη Δήμου, Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα, 27 & 28 Νοεμβρίου

Μια νέα γυναίκα, σε μια επαρχιακή πόλη, καθρεφτίζεται στο ποτάμι της σολωμικής ποίησης. Μοναχική, στερημένη, στοιχειωμένη από τον άδοξο έρωτά της για τον φιλόλογο των σχολικών της χρόνων, η Ανθή Διαμαντούρου, ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβασή της ανασύροντας απ’ τις σκιές του ύπνου της τα πολλαπλά της πρόσωπα. Ερασιτέχνης συγγραφέας, συνεχώς αιωρούμενη μεταξύ δυο εποχών, επινοεί τον εαυτό της λέξη λέξη ξέροντας, κατά βάθος, ότι «όταν το στόμα πεινάει για φιλί καμιά λέξη δεν μπορεί να το χορτάσει».

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

Διονυσίου Σολωμού, Ο Κρητικός, 4 & 5 Δεκεμβρίου

Η θεατρική ομάδα KOUINTA THEATER PRODUCTIONS ερευνά, και διεισδύει στα βαθιά νοήματα του εμβληματικού ποιήματος «Ο Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού. Η μελέτη οδήγησε στη δημιουργία ταινίας, όπου το αφηγηματικό αυτό ποίημα παρουσιάζεται μέσα από μία δυναμική σύζευξη διαφορετικών τεχνών. Στο επίκεντρο η video art και η τέχνη του θεάτρου. Ένας λυρικός μονόλογος ενός ήρωα Κρητικού, με φόντο ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Και έννοιες εξέχουσας σημασίας για τον άνθρωπο, όπως, ο αγώνας, το όραμα για την ελευθερία, ο έρωτας, ο θάνατος, η λύτρωση που δεν έρχεται ποτέ μέσα από τις μεταφυσικές ανησυχίες του ήρωα.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

Διονυσίου Σολωμού, Διάλογος, 11 & 12 Δεκεμβρίου

(Όταν η γλώσσα γεννά την επανάσταση)

Μια χορική σπουδή πάνω στον λόγο και τη δύναμή του

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί θα αναπαραστήσουν το ιδιαίτερο αυτό πεζό κείμενο σαν ένα πλατωνικό διάλογο που εξελίσσεται στο νου του Διονύσιου Σολωμού κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των ποιημάτων του.

Είναι, θα αναρωτηθούν η γλώσσα ικανή να εμπνεύσει και να υμνήσει την ελευθερία; Αν ναι, τότε ποια πρέπει να είναι η μορφή της, η προέλευσή της; Λαϊκή, λόγια μεικτή; Κι αυτά τα ερωτήματα του ποιητή τι αξία έχουν μπροστά στον πόλεμο; Γίνεται το αίμα να εξισωθεί με το μελάνι; Κι αν ναι πώς; Κι αυτό τι σχέση έχει με την επανάσταση;

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

Χάρη Μιχαλόπουλου, Κανείς ποτέ δεν το ‘μαθε…, 18 & 19 Δεκεμβρίου

Στις 9 Φεβρουαρίου 1857 ο κόντες Διονύσιος Σολωμός έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του στον μάταιο τούτο κόσμο. Αμέσως ξεκίνησε ένας λυσσώδης αγώνας για την ανεύρεση των χειρογράφων του. Χαρτιά γεμάτα μουτζούρες, πρόχειρες σημειώσεις γραμμένες ανάκατα σε ιταλικά και ελληνικά. Σπαραγμένοι στίχοι, λογαριασμοί με νούμερα, διαγραφές και διορθώσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του Σολωμού για κοπιώδη, εξαντλητική, αιματώδη επεξεργασία της αρχικής έμπνευσης με στόχο το τέλειο ποίημα.

Κάποια από τα χειρόγραφα αυτά βρέθηκαν, κάποια χάθηκαν για πάντα. Είναι αλήθεια πως λίγες μόνο στιγμές μετά το ξεψύχισμα του ποιητή ο Γιακουμάκης Κάνδηλας, ο περίφημος εκείνος υπηρέτης του αλλά και μανιώδης χαρτοπαίχτης, αφαίρεσε χαρτιά από το γραφείο του Σολωμού, προσβλέποντας σε οικονομικό κέρδος από την πώλησή τους; Ή μήπως ευθύνεται ο Δημήτριος, ο αδελφός του ποιητή, για την καταστροφή τους;

Τι περιείχε το πάντα κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο του ποιητή;

Και ποια ήταν η Μάρθα του χαμένου σχεδιαγράμματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που διέσωσε από μνήμης ο Πολυλάς; Ποια η σχέση της με τη μυστηριώδη «γυναίκα με το μαγνάδι» των ιταλικών πεζών του Σολωμού;

Μια γυναίκα μόνη, ένας ποιητής νεκρός, ένα σπίτι άδειο, ένας μονόλογος οριστικά και αμετάκλητα… αποσπασματικός.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

Ημερολόγια Εγκλεισμού: «Χτίζοντας μια ζωντανή σκηνική σχέση», 10-12 & 17-19 Δεκεμβρίου

Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ

Σεμινάριο θεάτρου με τη Στέλλα Μιχαηλίδου

Με αφορμή προσωπικά μας κείμενα, τραγούδια, ποιήματα, μικρές ιστορίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εμπειρία της καραντίνας, θα χτίσουμε σύντομες σκηνικές δράσεις που στηρίζονται σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου και ενεργοποιούν την παρουσία του ηθοποιού στο Εδώ και Τώρα της θεατρικής δράσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Προσέγγιση στο Ποιητικό Έργο της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ 1939-2020» με την υπογραφή του Θ. Μουσόπουλου

Ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης γράφει λίγα λόγια για το έργο Γράφει ο Μιχάλης Σπανίδης για το …