Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παντελεήμων: Να συμβουλευόμαστε τους ιατρούς -Ιερείς και στην περιοχή μας πήραν ανθρώπους στο λαιμό τους

Παντελεήμων: Να συμβουλευόμαστε τους ιατρούς -Ιερείς και στην περιοχή μας πήραν ανθρώπους στο λαιμό τους

0

Με πατρικά λόγια αγάπης και ενότητας μίλησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης για το εμβόλιο και τα μέτρα στην τελετή υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ

 Αναφέρθηκε στην πρόσφατη δική του νόσηση και κάλεσε τους κληρικούς να κρατάνε τη διαφορετική τους άποψη για τον εαυτό τους

 

Με πνευματικό λόγο αγάπης, αλλά και ευθύνης προσέγγισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, την ανάγκη προστασίας από την πανδημία, τήρησης των μέτρων και εμβολιασμού. Κατά την τελετή υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο Μητροπολίτης μίλησε για τις συνέπειες της στάσης που διατηρούν ιερείς κατά των μέτρων και του εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δική του νόσηση από τον κορωνοϊό.

Με πατρικά λόγια ο κ. Παντελεήμων μίλησε για υγεία, ειρήνη και ενότητα του λαού μας και ολόκληρου του κόσμου, αλλά ανέδειξε την ανεύθυνη στάση ρασοφόρων, που όπως είπε, «παίρνουν στο λαιμό τους», άλλους ανθρώπους.

Όπως σημείωσε ο ίδιος: «υποδεχόμαστε τα λείψανα του Αγίου, σε περίοδο που ο πλανήτη μας, η χώρα και η περιοχή μας ταλαιπωρούνται από την πανδημία. Ειδικά η περιοχή μας βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο. Ο κορωνοϊός έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους στον ουρανό, καθήλωσε στα νοσοκομεία εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι και σήμερα. Το πιο σημαντικό και πιο επικίνδυνο είναι ότι ο ιός μας έχει διχάσει σαν κοινωνίες, αλλά ακόμη και σαν οικογένειες. Απειλείται η ενότητα της οικογένειας, γιατί ανάμεσα στο ζευγάρι υπάρχει μία διαφορετική άποψη για τον κορωνοϊό. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος, ούτε κανένας άλλος ρασοφόρος να μιλήσουμε για ιατρικά θέματα. Μιλούμε για πνευματικά θέματα. Όταν έρχεται κάποιος να με ρωτήσει αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο, εγώ ξέρετε τι λέω απ’ όσους ερωτήθηκα; Παιδάκι μου, ρώτησε το γιατρό σου, εκείνος ξέρει το ιατρικό σου, εκείνος θα σε συστήσει. Η Εκκλησία έχει παρεξηγηθεί αυτή την περίοδο, ότι δήθεν συμπορευόμαστε με την Πολιτεία. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την πνευματική και σωματική υγεία του λαού. Δεν είμαι εγώ ο ρασοφόρος αρμόδιος να αποφανθώ για το εμβόλιο. Αποφαίνεται η ιατρική επιστήμη, και δυστυχώς κάποιοι από μας τους ρασοφόρους έχουμε γίνει λοιμωξιολόγοι ολκής κι έχουμε πάρει ανθρώπους στο λαιμό μας. Και έχουμε κι εδώ στη δική μας περιοχή. Όταν φεύγουν άνθρωποι 45 χρονών γιατί άκουσαν λέει τον ιερέα που τους είπε να μη το κάνουν με τίποτα και έφυγαν από τη ζωή, εδώ και λίγες μέρες, και αφήνουν πίσω τους μικρά παιδιά, εγώ σκέφτομαι με αγάπη και με πόνο προς τους πατέρες αυτούς, δεν έχουμε ευθύνη; Η Εκκλησία συνιστά, δεν υποχρεώνει, έχει όμως υποχρέωση να συστήσει, όχι να καταστήσει κάτι υποχρεωτικό. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στην οικογένεια, απέναντι στην κοινωνία. Αλλά εγώ λέω πατρικά με πολλή αγάπη προς τους κληρικούς μας εκείνους που έχουν τις δικές τους απόψεις, τις σεβόμαστε, αλλά κράτησέ τις για τον εαυτό σου, μην παίρνεις άλλους στο λαιμό σου.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δική του νόσηση, λέγοντας ότι πέρασε τη δοκιμασία ως μία ελαφρά γρίπη, αλλά λόγω και της ηλικίας του, οι ιατροί του είπαν ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Όπως είπε ο ίδιος, έκανε πρώτα την προσευχή του, αλλά δεν περιφρόνησε τους γιατρούς.

Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τήρηση των μέτρων και τη χρήση μάσκας, επισημαίνοντας ότι αντίθετα με όσα επικαλούνται κάποιοι ρασοφόροι ότι είναι περιφρόνηση στο Θεό, η ιατρική μάσκα, σε αντίθεση με τη μάσκα του καρναβαλιού, δεν προσβάλλει τον Χριστό, αντίθετα τον προσβάλλει η μάσκα της υποκρισίας και μάλιστα χαρακτήρισε υποκριτές όσους ψέγουν αυτούς που φοράνε μάσκα. «Μη σκανδαλίζουμε, να σεβόμαστε και να κρατήσουμε την ενότητά μας», σημείωσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας, «σέβομαι την προσωπική άποψη του κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα όμως από τους κληρικούς να μην επηρεάζουν άλλους ανθρώπους, αλλά να την κρατούν για τον εαυτό τους γιατί η δική τους άποψη δεν είναι η γραμμή της εκκλησίας. Και ο κληρικός γίνεται κληρικός γιατί υπάρχει η Εκκλησία. Άρα λοιπόν την Εκκλησία πρέπει να ακούμε και όχι τον οποιοδήποτε ανεύθυνο που δεν ξέρουμε για ποιους λόγους διακηρύσσει αυτά που διακηρύσσει».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…