Σταθερά πτωτικές οι τάσεις: 13 κρούσματα την Παρασκευή και 11 την Πέμπτη στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση – 11 και 14 αντίστοιχα στην Πρωτοβάθμια
Καμιά περίπτωση μαθητή εκτός σχολείου – Ατόνησαν οι αντιεμβολιαστικές αντιδράσεις των γονέων
Έκκληση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας προς τους γονείς να κάνουν τα self test
Πλήρως ελεγχόμενη και ως εκ τούτου «ασφαλής ζώνη» θεωρείται πλέον η εκπαιδευτική κοινότητα αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή του σχολικού έτους έχουν αποδώσει και δεν κινδυνεύουν με lockdown οι σχολικές μονάδες ούτε η δια ζώσης διδασκαλία. Οι συνεχείς έλεγχοι με 2 self test στα παιδιά κάθε εβδομάδα αλλά και 2 rapid test την 1η και την 2η μέρα αν εμφανιστεί θετικό κρούσμα, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στο εκπαιδευτικό προσωπικό, η επιμελής τήρηση των μέτρων υγιεινής (μάσκες, απολυμαντικά και εξαερισμός των χώρων) έχουν «χτίσει» ένα τείχος που καθιστά ελεγχόμενη και διαχείρισιμη την κατάσταση. Κι αυτό βεβαιώνεται από το ποσοστό συμμετοχής των σχολείων στον αριθμό των κρουσμάτων που ανέρχεται σε χαμηλά ποσοστά. Δηλαδή στα 100 θετικά κρούσματα στο νομό τα 20 συνολικά είναι από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
13 κρούσματα την Παρασκευή και 11 την Πέμπτη στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Τάσεις σταθεροποίησης με μείωση της καμπύλης δείχνουν τα στοιχεία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την Πέμπτη και την Παρασκευή τα κρούσματα ανήλθαν σε 11 και 13 αντίστοιχα. Ο δείκτης είχε φτάσει στο pick στις 19 Οκτωβρίου με 29 κρούσματα ενώ αντίστοιχα το μίνιμουμ ήταν 5 κρούσματα. Κυρίως τα κρούσματα αυξάνονται ανάλογα με τον καιρό καθώς όταν είναι καλός και τα παιδιά προαυλίζονται τα κρούσματα μειώνονται, ενώ όταν παραμένουν στις αίθουσες είναι πιο έντονη η μετάδοση. Να συνυπολογιστεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν ένα σύνολο 9.300 ατόμων (παιδιών και εκπαιδευτικών).
Καμιά περίπτωση μαθητή εκτός σχολείου – Ατόνησαν οι αντιεμβολιαστικές αντιδράσεις των γονέων
«Χωρίς να εφησυχάζουμε, εκτιμώ ότι είμαστε σε καλά επίπεδα σε σχέση με την πανδημία. Η λογική του ελέγχου αποδείχθηκε πλήρως επιτυχημένη και αυτό που είναι επίσης πολύ θετικό είναι ότι στην Ξάνθη κανένα παιδί δεν στερείται το σχολείο, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες περιοχές από αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Υπήρξαν στην αρχή κάποιες αντιδράσεις αλλά τώρα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση. Οι γονείς έχουν συντονιστεί και συνεργάζονται με τους ελέγχους και δεν έχουμε προβλήματα. Είναι εντυπωσιακό ότι οι περιπτώσεις άρνησης που είχαν παρατηρηθεί στις αρχές δεν έχουν μεταφερθεί στα παιδιά. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για αυτό, γιατί τα παιδιά χρειάζονται τη δια ζώσης διδασκαλία, χρειάζονται την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση. Ο εγκλεισμός τους πέρσι τα έκανε νευρικά και επιθετικά. Γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με τα σχολεία ανοιχτά και τα καταφέρνουμε», επισημαίνει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Ιωαννίδης.
Έκκληση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας προς τους γονείς να κάνουν τα self test
Την εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία μας μεταφέρει η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Εύη Στυλιαννίδου επισημαίνοντας πως σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων ο αριθμός των θετικών στα σχολεία είναι μικρός.: «Σε γενικές γραμμές πάμε καλά. Κρούσματα εντοπίζονται σε σχολεία περιοχών που υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι», επισημαίνει η κα Εύη Στυλιαννίδου. Αναφερόμενη στο γεγονός ότι τμήμα του Πειραματικού Δημοτικού σχολείου στην Καλλιθέα που προχθές λειτούργησε με ένα μόνο μαθητή είπε: «Οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους επειδή είχαν εντοπιστεί κρούσματα. Παρότι δεν το προβλέπει κανένα μέτρο αυτό. Γενικά δεν έχουμε πολλά κρούσματα. Για παράδειγμα την Πέμπτη είχαμε 14 και την Παρασκευή 11 σ’ όλα τα σχολεία του νομού. Συνεχίζουμε κανονικά τη δια ζώσης διδασκαλία, έχουμε επάρκεια από self test. Αρκεί βέβαια να τα κάνουν οι γονείς. Κάνουμε έκκληση να τα κάνουν γιατί μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τα παιδιά και θα κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά».
Μαριάννα Ξανθοπούλου