Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι στον κινηματογράφο των δημιουργών της ΦΕΞ

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι στον κινηματογράφο των δημιουργών της ΦΕΞ

0

Προβολές τις Τρίτες 30 Νοεμβρίου και 7-21 Δεκεμβρίου 2021

Υπάρχει ένας κινηματογράφος σπουδαίος κι αγαπημένος,  που η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ προβάλλει με σεβασμό στη δημιουργία. Υπάρχει ένας κινηματογράφος που είναι ωραίος, με τη σκοτεινή αίθουσα, τη μεγάλη οθόνη και το σινεφίλ κοινό.  Ένας κινηματογράφος που αναρωτιέται, που γοητεύει, που  συγκινεί και συνεπαίρνει. Είναι ο Κινηματογράφος των Δημιουργών.  Οι Τρίτες της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ 2021 φιλοξενούν προβολές με το σχεδιασμό και την επιμέλεια του Γιώργου Μπακαλίδη.

Τις Τρίτες 30 Νοεμβρίου και 7 και 12 Δεκεμβρίου, ο κινηματογράφος των δημιουργών φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Ρομπέρτο Ροσελίνι, στις 9 μμ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Στις εκδηλώσεις εφαρμόζονται τα  υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους.

Ο νεορεαλισμός του Ροσελίνι

O Ρομπέρτο Ροσελίνι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1906. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του ιταλικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της Έβδομης Τέχνης.

Κοινός κανόνας των έργων του Ροσελίνι είναι η αναζήτηση ενός ηθικού κανόνα ερμηνείας και προσέγγισης της πραγματικότητας, κατά την οποία η μόνη σκηνοθετική οδηγία είναι η «αγάπη προς τον πλησίον» και μοναδικός στόχος η πνευματική αφύπνιση και η ανάδειξη της κοινωνικής συνείδησης.

Αυτό το μήνα θυμόμαστε το έργο του και την καλλιτεχνική του σημασία.

«Δεν υπάρχει καμιά τεχνική για να καταδείξεις την πραγματικότητα. Μόνον η ηθική στάση μπορεί να το πετύχει αυτό. Η κάμερα είναι ένα επιστημονικό εργαλείο χωρίς αξία, αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις. Το να συζητάμε σήμερα για σινεμά με αυστηρά αισθητικούς όρους είναι άχρηστο. Υπάρχει μονάχα μια ερώτηση: πώς μπορείς να ξυπνήσεις τις συνειδήσεις. Το σινεμά υπάρχει μόνο με σκοπό να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.» – Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…