Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μήνυμα από το δημαρχείο Ξάνθης κατά της έμφυλης βίας

Μήνυμα από το δημαρχείο Ξάνθης κατά της έμφυλης βίας

0

Θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα το δημαρχιακό μέγαρο με πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου και του δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των Γυναικών

Μήνυμα από το Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ξάνθης: Να μεγαλώνουμε και να εκπαιδεύουμε πολίτες που θα σέβονται το δικαίωμα της επιλογής στον καθένα και στην καθεμία

Στα πορτοκαλί, το χρώμα της αισιοδοξίας, θα φωταγωγηθεί σήμερα το δημαρχιακό μέγαρο Ξάνθης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των Γυναικών.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης που στήριξε ο δήμος, προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και διάδοση του μηνύματος κατά της ανοχής, κατά της σιωπής, κατά της έμφυλης βίας.

Άλλωστε, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης, με υπευθυνότητα και απόλυτη εχεμύθεια, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποια γυναίκα χρειάζεται στήριξη και βοήθεια.

Η Γ.Γ. του δήμου Σοφία Ψωμά με δηλώσεις της στο Δημοτικό Ραδιόφωνο 89,9 γνωστοποίησε: «το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου, μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου και εμείς μαζί τους, θα μοιράσουμε σε όλες και όλους,  κορδελάκια και βραχιολάκια σε χρώμα πορτοκαλί, ένα αισιόδοξο χρώμα, ώστε όλες οι γυναίκες να θυμούνται ότι έχουν φωνή, αλλά και στήριξη. Είναι πολύ δυνατό άλλωστε το μήνυμα του Σοροπτιμιστικού ομίλου Ξάνθης, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν φτάνει μόνο να δίνεις διέξοδο, αλλά και να παρέχεις τα απαραίτητα εφόδια για να ξανασταθούν στα πόδια τους, να επιστρέψουν δυνατές στην κοινωνία».

Η κ. Ψωμά υπενθύμισε και την τηλεφωνική γραμμή στήριξης, 15900, για κακοποιημένες γυναίκες που έθεσε σε λειτουργεία το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει ήδη δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη δομή για κακοποιημένες γυναίκες που θα λειτουργεί και ως καταφύγιο, χώρος διαμονής δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα θα προετοιμάζει και θα κατευθύνει τις γυναίκες προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Το μήνυμα της δημοτικής επιτροπής ισότητας Ξάνθης

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από δηλώσεις, μηνύματα, ομιλίες, αφιερώματα και εκπομπές με θέμα την ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Γίνεται μεγάλη κινητοποίηση και «θόρυβος» για την ευαισθητοποίηση ενάντια στην βία κατά των γυναικών και κοριτσιών. Από την αρχή του 2021 μέχρι σήμερα 13 γυναίκες έχουν χάσει την ζωή τους από το χέρι του συζύγου ή του συντρόφου τους.

Με συζητήσεις, αφίσες, εικόνες και videos όλες και όλοι μιλούν και προβάλλουν το ζήτημα. Και πράττουν ορθώς!

Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες μη επετειακές  ημέρες; Τις ημέρες που υπάρχει «ησυχία» για το θέμα; Τις στιγμές που η βία δεν βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν βρίσκεται ως ρεπορτάζ στις ειδήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δεν απασχολεί την επικαιρότητα;

Δεν υπάρχει βία ή μήπως ελλοχεύει;

Ας αναρωτηθούμε ΠΟΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

-Δεν μιλούν για την βία που υφίστανται;

-Έχουν δώσει στον εαυτό τους την υπόσχεση ότι «ήταν η τελευταία φορά που το ανέχονται» και που ποτέ  δεν την κράτησαν;

-Διακρίνουν την σεξουαλική παρενόχληση που έχουν υποστεί στο εργασιακό ή άλλο περιβάλλον;

-Καταλαβαίνουν πως όταν είπαν ΟΧΙ, η σεξουαλική πράξη που έγινε χωρίς την συναίνεσή τους ήταν βιασμός;

-Γνωρίζουν πως η λεκτική και η ψυχολογική βία ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ  ΒΙΑ;

-Νιώθουν τύψεις που ο «άλλος» τις φώναξε;

-Δεν μπορούν να πουν «όχι» ή την γνώμη τους γιατί φοβούνται τον ξυλοδαρμό ή την τιμωρία;

-Παραδέχθηκαν έστω και μια φορά στην ζωή τους ότι «Μου άξιζε γιατί τον προκάλεσα»;

-Δεν φεύγουν γιατί τον λυπούνται, αλλά και επειδή αυτός δείχνει πρόσκαιρα μετανιωμένος και τις παρακαλεί για συγχώρεση;

-Έχουν νιώσει πως κινδυνεύει η ζωή τους από τον «σύντροφο»

-Έχουν το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια;

Είναι πολλές, είμαστε πολλές κι ας είμαστε σιωπηλές….

Το Κράτος, ο Δήμος πρέπει να είναι, δίπλα στην κάθε γυναίκα που υφίσταται κακοποιητική συμπεριφορά. Να γνωρίζει η καθεμιά ότι υπάρχουν  υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες όπου μπορεί να απευθυνθεί.

Και ο καθένας, η καθεμιά, ας παρακινήσουμε μία φίλη, μια συγγενή, γνωστή ή γειτόνισσα που κακοποιείται να ζητήσει βοήθεια.

Και το πιο σημαντικό: να μεγαλώνουμε και να εκπαιδεύουμε πολίτες που θα σέβονται το δικαίωμα της επιλογής στον καθένα και στην καθεμία. Πολίτες που δεν θα θεωρούν κτήμα τους τον/την σύντροφό τους.

Ας πούμε δυνατά και με θάρρος:

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ! ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ! ΠΑΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ! ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ!

Κάλεσε τη γραμμή SOS στο 15900

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η JTI σταθερός αρωγός του Γηροκομείου Ξάνθης

Πρόσφερε για 2η χρονιά το λάδι από τα ελαιόδεντρα του εργοστασίου Τους ηλικιωμένους τρόφιμ…