Η εικόνα την Παρασκευή στο νοσοκομείο Ξάνθης: 35 νοσηλεύονται – Δύο θάνατοι – Δύο διασωληνωμένοι σε αναμονή – Διπλασιάστηκαν τα νέα εμβόλια – « Εμβολιαστείτε και προφυλαχτείτε», συνιστούν οι γιατροί
Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάσσεται ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος
«Μαύρα μαντάτα» από το «μέτωπο» της πανδημίας στο νοσοκομείο Ξάνθης. Η κατάσταση ολοένα και δυσχεραίνει αφού πληθαίνουν οι ασθενείς με covid που χρήζουν νοσηλείας αλλά και αυτοί που χρειάζονται ένα κρεββάτι ΜΕΘ. Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας είναι ανησυχητικά καθώς αποτυπώνουν μια εικόνα όπου γιατροί και προσωπικό δίνουν καθημερινά μάχη να περιθάλψουν άτομα με βαριά συμπτώματα που συνεχώς πληθαίνουν και χρειάζονται άμεσης νοσηλείας, έχοντας τα χέρια δεμένα καθώς δεν λειτουργεί η ΜΕΘ και είναι αναγκασμένοι να διασωληνώνουν ασθενείς και να περιμένουν τη διακομιδή τους σε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία!
35 νοσηλεύονται – 2 θάνατοι – 2 διασωληνωμένοι σε αναμονή για κλίνη ΜΕΘ
Τα στοιχεία που μας διέθεσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γιώργος Γεωργίου αποτυπώνουν την χθεσινή εικόνα. Ειδικότερα αυτή την στιγμή στην κλινική covid νοσηλεύονται 35 ασθενείς, ενώ καθημερινά έχουμε και νέες προσελεύσεις με συμπτώματα. Δύο άτομα που νοσηλεύονται στην κλινική κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης. Ήταν ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι. Δύο άτομα διασωληνώθηκαν, χθες Παρασκευή και είναι stand by για μια κλίνη ΜΕΘ σε όποιο νοσοκομείο υπάρχει διαθέσιμη. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η διασωλήνωση γίνεται στην κλινική και ειδοποιείται το ΕΚΕΠΥ, που είναι το συντονιστικό όργανο για την διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο με διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Ανάλογα με τις συγκυριακές συνθήκες η αναμονή μπορεί να διαρκέσει και 48 ώρες έως ότου διακομιστεί. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας η πληρότητα στην ΜΕΘ Αλεξανδρούπολης αγγίζει το 98%!
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και συνεχώς επιδεινώνεται. Οι γιατροί είμαστε στα όριά μας. Έρχονται συνεχώς το ένα μετά το άλλο περιστατικά που πρέπει να φροντίσουμε. Μας αγχώνει μήπως κάποιος παραμεληθεί. Διασωληνώνουμε ασθενείς που περιμένουν να διακομισθούν όταν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Η δική μας δεν προβλέπεται να λειτουργήσει. Και τα δύσκολα είναι μπροστά μας αφού έχουμε υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει ότι θ’ αυξηθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες», επισημαίνει ο κ. Γεωργίου.
Διπλασιάστηκαν τα νέα εμβόλια – «Εμβολιαστείτε και προφυλαχτείτε», συνιστούν οι γιατροί
Μέσα σ’ όλο αυτό το αρνητικό κλίμα το θετικό είναι ότι έχει αυξηθεί ο εμβολιασμός με νέες δόσεις εμβολίων, ενώ προχωρά πολύ καλά και η τρίτη δόση: «Έχουν διπλασιαστεί τα νέα εμβόλια. Ευτυχώς …Καλά προχωράει και η τρίτη δόση. Αν φτάσουμε να έχουμε πάνω από 70% ποσοστό εμβολιασμού θα ανακουφιστούμε. Αλλά αυτό με τα σημερινά δεδομένα δεν θα γίνει πριν τον Δεκέμβριο. Οπότε πρέπει να προσέχουμε πολύ, να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες. Να αντιμετωπίζουμε τον διπλανό μας σαν εν δυνάμει θετικό κρούσμα. Πρέπει να εμβολιαστούμε και να προφυλαχτούμε», τονίζει ο κ. Γεωργίου.
Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάσσεται ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Για αρνητική και επικίνδυνη τροπή της πανδημίας κάνει λόγο ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος και τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού: «Τα πράγματα είναι άσχημα και φοβάμαι πως θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα καθώς ακόμη ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος δεν έχει κλειστεί μέσα. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι τόσο ισχυρά για να ανακόψουν το κύμα της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική. Δεν θεωρώ ότι θα δούμε μέρες Μπέργκαμο γιατί έχουμε τα εμβόλια και έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 60 – 61%. Ωστόσο σίγουρα θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό νεκρών και όπως πάει θα αγγίξουμε την πληρότητα στις ΜΕΘ. Αν όμως είχαμε ένα ποσοστό 70 και άνω θα είχαμε πολύ λιγότερους θανάτους όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν το μεγάλο πρόβλημα. Θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε μεγαλύτερο εύρος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε. Μόνο με την υποχρεωτικότητα και με ενημέρωση πόρτα – πόρτα», τονίζει ο κ Μανωλόπουλος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου