Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ιστορίες πίσω απ’ το νερό»: Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Μαυρομμάτη

«Ιστορίες πίσω απ’ το νερό»: Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Μαυρομμάτη

0

Στον πολυχώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 19:30 στον πολυχώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μαυρομμάτη «Ιστορίες πίσω απ’ το νερό»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Μιράντα Τερζοπούλου, Θανάσης Κούγκουλος και Νίκος Καμπασελέ.

Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανα στη σελίδα του κοινωνικής δικτύωσης του ΕΜΘ

στον παρακάτω σύνδεσμο: www.facebook.com/emthrace

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα

Ήμουν από τους τυχερούς!

Μεγάλωσα ανάμεσα σε ανθρώπους που διηγούνταν.

Άκουγα και σκεφτόμουν. Τι να ‘θελε να πει; Και γιατί το είπε έτσι; Τι ανάγκη, τι αδυναμία είχε; Τι δεν γινόταν να ειπωθεί αλλιώς, και γιατί; Μήπως από φόβο ότι μπορεί να προσβάλει ή να προκαλέσει;

Κάποιες ιστορίες με μάγευαν. Μάλλον είχε να κάνει με την τέχνη του αφηγητή τους. Όμως, εκεί που έμενε το μάτι και το αυτί μου, ήταν όταν ο λόγος έφευγε έξω από τα καθορισμένα. Εκεί … στις αφηγήσεις μεθυσμένων, στα λόγια ανθρώπων οργισμένων ή πολύ θλιμμένων … αλλά και στα λόγια ανθρώπων που οι άλλοι τους ονόμαζαν τρελούς …

Μ’ αρέσει κι εμένα να διηγούμαι. Να παίζω ζωγραφίζοντας εικόνες με τα λόγια. Να σκαρώνω ιστορίες που να ταξιδεύουν και να μπορούν να λευτερώσουν αφηγητή και ακροατές. Ιστορίες που κάπως να ηρεμούν ταραχές της ψυχής· ή, να ξεσηκώνουν άλλες, νέες, πιο διαχειρίσιμες.

Όπως και να χει, οι ιστορίες (μου) είναι ένας τρόπος για να ειπωθούν, ή μάλλον να ακουστούν, πράγματα ανείπωτα ή δυσείπωτα, και πάντως δυσβάσταχτα. Και αν αυτά που λέω προσφέρουν κάποιο είδος παραμυθίας, κι αν φτάνω και οι γύρω να με (απο)δέχονται ως παραμυθά, τιμή μου.

Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Μαυρομμάτης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1965. Τότε που μέσα από την πόλη περνούσε το ποτάμι, και μέσα από τους δρόμους της πόλης περνούσαν ακόμα καμήλες. Ταξίδεψε σε ανατολή και δύση. Συνάντησε πολλούς ανθρώπους και άκουσε με προσοχή τις ιστορίες τους. Πέρασε πολλά και έμαθε πολλά … Σήμερα, δεν παίζει πια μουσική. Όμως εξακολουθεί να κοιτάει με τις ώρες τη θάλασσα και τα ψάρια, να μαγειρεύει, και να λέει ιστορίες. Ακόμα και μέσα στα μαθήματα που κάνει, εδώ και δεκαπέντε χρόνια τώρα, ως καθηγητής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…