Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ιδρύεται Ταμείο Παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα

Ιδρύεται Ταμείο Παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα

0

Στόχος είναι να ενισχυθεί η δανειοδότηση επενδύσεων, σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ Σ. Λιβανό

Την ίδρυση νέου Ταμείου παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός σε ομιλία του στο 7ο συνέδριο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διοργανώνει η DG-Agri μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ίδρυση του νέου Ταμείου κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς οι Τράπεζες δεν έχουν προωθήσει, όπως θα όφειλαν, τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 480 εκατ. ευρώ, το οποίο λειτουργεί τους  τελευταίους εννέα μήνες.

Με στόχο την καλύτερη λειτουργία του Ταμείου ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι «προσαρμόσαμε την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των γεωργών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19».

Όπως εξήγησε,  παρέχονται  δάνεια για κεφάλαιο κίνησης με τους ίδιους ελκυστικούς όρους χρηματοδότησης και με ιδιαίτερα ευέλικτες διαδικασίες που δεν απαιτούν υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, «παρόλο  που μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχονται δάνεια με ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις, ένας μεγάλος αριθμός κυρίως γεωργών αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων αδυνατεί να παρέχει τέτοιες εξασφαλίσεις ακόμη και για πολύ μικρά δάνεια».

Επιδιώκοντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε: «Προκειμένου να καλύψουμε και αυτό το κομμάτι της ζήτησης, εκμεταλλευόμαστε το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θεσπίστηκε η δυνατότητα ίδρυσης παρόχων μικροπιστώσεων. Έτσι, μέσω του ΠΑΑ 2014 -2020 και με πόρους του Ενωσιακού Μέσου Ανάκαμψης (EURI) συστήνουμε ένα νέο Ταμείο παροχής δανείων επιμερισμένου κινδύνου. Στο νέο Ταμείο θα μπορούν να συμμετέχουν, ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, τόσο Τράπεζες όσο και πάροχοι μικροπιστώσεων. Στην επενδυτική στρατηγική του Ταμείου προβλέπεται συνδυασμός των δανείων με επιδότηση επιτοκίου και με τεχνική στήριξη των τελικών αποδεκτών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λιβανός το χρηματοδοτικό κενό (η διαφορά, δηλαδή, μεταξύ της ζήτησης για χρηματοδότηση και της αντίστοιχης προσφοράς), για τη γεωργία μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 14 δις ευρώ στη χώρα μας.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…