Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης ολοκλήρωσε τις εργασίες και το πόρισμά της

Η Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης ολοκλήρωσε τις εργασίες και το πόρισμά της

0

Προτείνεται ακόμη συνεργασία με Βουλγαρία και Τουρκία,  δράσεις στον πρωτογενή τομέα, πιλοτική εφαρμογή 5G

Σχέδιο για επιδοτήσεις κατοικιών σε αραιοκατοικημένες περιοχές

Ολοκληρώθηκαν  οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Στο πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει «οδηγό» για την κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του μήνα, δίνεται έμφαση σε δράσεις ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας και διασυνοριακότητας της περιοχής, στην αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα, στην πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία, την παιδεία, τις υποδομές.

Με μία πολυσέλιδη έκθεση που φέρει τον τίτλο «Στρατηγικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός Αν. Μακεδονίας & Θράκης» η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης  παρουσιάζει τους τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η χώρα, ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της για να εξέλθει από την υπανάπτυξη. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όπως παρατηρεί η εφημερίδα «Εστία», είναι ότι η Επιτροπή, υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, δεν εκλαμβάνει την ανάπτυξη αποκλειστικά με οικονομικούς όρους. Ανάπτυξη σημαίνει αξιοποίηση της γεωγραφίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, είναι η κοινωνική ευημερία και συνοχή, το εκπαιδευτικό σύστημα, η απόκτηση κατοικίας, η εργασιακή ασφάλεια, σύγχρονοι δρόμοι, πράσινες πολιτικές, η ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Ειδικά για το τελευταίο, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός φόρουμ ή οργανισμού επικοινωνίας, διαλόγου και συνεργασίας, τριμερούς σχήματος, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, που θα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των νότιων Βαλκανίων. Η επικοινωνία των τριών χωρών θα περιλαμβάνει  ακόμη και διακρατική συμφωνία διαχείρισης υδάτων, που θα συμβάλει ομολογουμένως στην ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του πρωτογενούς τομέα.

Ειδική πρόβλεψη για την αναζωογόνηση βόρειων αραιοκατοικημένων περιοχών

Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους, κυρίως νέους, δεν μπορεί να υπάρξει, γι’ αυτό προτείνεται για την τόνωση των πιο βόρειων αραιοκατοικημένων περιοχών, όπως στον Βόρειο Έβρο, να ενισχυθεί η απόκτηση νέας κατοικίας ή η αποκατάσταση της υπάρχουσας. «Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με προγράμματα επιδότησης κατοικίας, με την κατασκευή και διάθεση κατοικίας στο πλαίσιο θεσμοθετημένων και κρατικά υποστηριζόμενων μετακινήσεων κατοίκων από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά και την ενθάρρυνση χαμηλότοκων δανείων. Τελικός στόχος να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις σε εκείνους που επιθυμούν να μετοικίσουν και να επενδύσουν σε μια νέα ποιοτική ζωή σε παραμεθόριες περιοχές της ΑΜΘ» αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, τονίζεται πως η και η εκπαίδευση θα πρέπει να ενισχυθεί αρκετά στη Θράκη. Πρέπει να λειτουργήσουν  σύγχρονα, πολυθέσια σχολεία (δημοτικά), που η περιοχή έχει ανάγκη, πρέπει να αντιμετωπισθεί το κτιριακό πρόβλημα στα μειονοτικά Γυμνάσια-Λύκεια και τα Ιεροσπουδαστήρια (ειδικά στην Ξάνθη).

Φόρουμ διαβαλκανικής συνεργασίας με τη Θράκη ως brandname

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες του προσχεδίου του πορίσματος, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του. Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της ομάδας των θεσμικών της Επιτροπής και βουλευτής ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε πως η Επιτροπή δεν επιδιώκει να μείνουν οι προτάσεις της στα χαρτιά, αλλά να γίνουν πράξη. Αναφέρθηκε στην παραφιλολογία αναφορικά με το θέμα του Μουφτή, με ανοίκειες κατηγορίες ότι η Επιτροπή δήθεν  προωθεί την εκλογή Μουφτή διασαλεύοντας την τάξη. «Αν η Θράκη έχει κάτι να παρουσιάσει παγκοσμίως, αυτό είναι η ειρηνική συνύπαρξη και συνοχή μεταξύ των κατοίκων της… Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρείται η ανατροπή της κατάστασης αυτής, ειδικά μάλιστα όταν μέλη της Επιτροπής Αυτής έχουν συμβάλει σε αυτή την επιτυχία, από διάφορα αξιώματα που έχουν υπηρετήσει» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος. Όπως είπε, στο έργο της Επιτροπής περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για την παιδεία και την εκπαίδευση, για την ποιότητα των υποδομών και των υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση των σχολικών διαρροών, καθώς και  θέματα της Μουφτείας ως δημόσιας αρχής. Βαρύτητα δόθηκε και στα θέματα του πολιτισμού, με προτάσεις για δράσεις και έργα ολοκλήρωσης των μουσείων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη και αρχαιολογικών χώρων στη Δοξιπάρα. Ως εμβληματικά έργα χαρακτήρισε την πολιτισμική Εγνατία, την ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Ακόμη, αναφέρθηκε στην προώθηση της Θράκης ως «σήμα κατατεθέν», μέσα από τη δημιουργία θεσμικών φόρουμ διασυνοριακής και διαβαλκανικής συνεργασίας, με στόχο την ασφάλεια και εξωστρέφεια της περιοχής, ώστε να επέλθει η αναπτυξιακή δυναμική της.

Αναπτυξιακές προοπτικές, επιδότηση 12% και 5G

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, ως αρμόδιος για τις αναπτυξιακές προτάσεις, εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται μετά από πολλή δουλειά και πολύ μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε.

Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων είπε ο κ. Καιρίδης, τονίζοντας πως «δεν νοείται να επιδιώκει κανείς την ανάπτυξη, βελτιώνοντας μόνο την οικονομία και όχι την παιδεία και τον πολιτισμό». Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, κατατέθηκαν και επεξεργάστηκαν πάνω από 60 προτάσεις φορέων και ιδιωτών, έγιναν 8 συναντήσεις με υπουργούς και πολλούς υπηρεσιακούς και εμπειρογνώμονες. Παρά τις γενναίες προσπάθειες, όπως τόνισε, να κατατεθεί ενιαίο κείμενο για τα αναπτυξιακά, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Μιλώντας για τους βασικούς άξονες των προτάσεων, σημείωσε πως αφορούν την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς τομέα και την δυναμική ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θράκης σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών, με έμφαση στη διασυνδεσιμότητα των μεταφορών, στην αναδιάταξη του εργασιακού και επενδυτικού μοντέλου,  στο δρόμο προς την καινοτόμα ανάπτυξη και την 4η βιομηχανική επανάσταση. Σημαντικό  ρόλο θα έχει και το ΔΠΘ, ενώ πλέγμα δράσεων έχει αποφασιστεί ώστε η Θράκη να αποτελέσει ένα ισχυρό brandname στα Βαλκάνια και να εκμεταλλευτεί τη μεθοριακότητά της, μέσα  από τη συνεργεία με τους γείτονές της.

Αναφορικά με το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας 12%, που απασχόλησε πολύ την Επιτροπή, ως πρόβλημα που η επίλυσή του είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής,  ο κ. Καιρίδης τόνισε πως είναι πλέον σε τροχιά επίλυσης. Όπως είπε, έχει προχωρήσει το θέμα των συμψηφισμών χρεών και χρεωστούμενων μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους και έχουν ήδη εκκαθαριστεί 9 φάκελοι, με συμψηφισμό ποσού που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως δεν έχει στρατηγικό χαρακτήρα το πόρισμα για τα αναπτυξιακά, αφού, όπως είπε, «περιορίζεται σε έναν κατάλογο έργων που είναι χρήσιμα και αναγκαία που, όμως, λιγότερο προσιδιάζουν σε μία Επιτροπή όπως η δική μας και περισσότερο σε ένα 4ετές πρόγραμμα της Περιφέρειας. Θα έπρεπε οι βασικοί άξονες να μην έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία αλλά με τους τρόπους που μπορεί η Θράκη να γίνει τόπος που χαίρεται κανείς να ζει, με προτάσεις για καθιέρωση της καινοτομίας και της γνώσης, όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής, αλλά και καθημερινότητας. Σημείωσε ακόμη πως θα πρέπει η Θράκη να καθιερωθεί ως περιοχή πιλοτικής εφαρμογής του δικτύου 5G, ενώ χαρακτήρισε ως παράδοξη την πρόταση για την ανάπτυξη του πρωτεεγονούς τομέα και όχι και του δευτερογνεού ςκαι τρογενούς αφού είναι σημαντική ανάγξκη καθετοποίησης των τομέων αυτών.

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το πόρισμα αυτό ως έχει. Ελπίζω στο πλαίσιο των επιμέρους συζητήσεων που θα γίνουν να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους συναινέσεις», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γιάννης Δελής σημείωσε πως παρά την επικρατούσα αντίληψη ότι την υπανάπτυξη της Θράκης φταίει η στρέβλωση του μοντέλου ανάπτυξης και η προσοχή που δεν έδειξε το πολιτικό σύστημα της χώρας στην ακριτική περιοχή της Θράκης, στην πραγματικότητα η περιοχή αποτελεί ίσως το πιο εμβληματικό παράδειγμα για το τι σημαίνει και πως εκδηλώνεται η ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης πρότεινε, ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου, η Επιτροπή, μέσα από μία άτυπη υποομάδα, να συνεχίσει το έργο της, με επισκέψεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης και υποβολή προτάσεων της Επιτροπής ώστε κάποιες από αυτές, αν όχι όλες, να συμπεριληφθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Της Κικής Ηπειρώτου

Εφημερίδα Γνώμη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

19 σύνεδρους εξέλεξε η Ξάνθη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το 73% % των εκλεγέντων συνέδρων αντιτίθεται στην απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελ…