Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. Παπανδρέου: «Θα ανεβάσουμε ξανά τον «πράσινο ήλιο» πάνω από την Ελλάδα»

Γ. Παπανδρέου: «Θα ανεβάσουμε ξανά τον «πράσινο ήλιο» πάνω από την Ελλάδα»

0

Θερμή υποδοχή από φίλους και στελέχη του χώρου στην Ξάνθη

 

Κάλεσμα σ’ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να αγκαλιάσουν την παράταξη – Μηνύματα ενότητας

 

 

Την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενεργειακή αυτάρκεια, με όρους κλιματικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας και στο οποίο συμμετέχουν οι πολλοί κι όχι μόνο οι λίγοι και οι ισχυροί, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την συνάντηση που είχε το πρωί της Κυριακής με φίλους και στελέχη του χώρου στον αύλειο χώρο του «Ελισσώ», οριοθετώντας παράλληλα και την διαχωριστική γραμμή με την ΝΔ. Σ’ ένα ανοιχτό διάλογο απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ανέπτυξε την πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα του κομματικού φορέα που θα δημιουργήσει αν εκλεγεί πρόεδρος, προδιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί θεσμικά και παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας του χώρου την επομένη των εκλογών,  με συνδετικό κρίκο τη συμφωνία σε ένα πλαίσιο αξιών και προτεραιοτήτων. Στόχος να καταστεί το ΚΙΝΑΛ κόμμα εξουσίας: « Θα ανεβάσουμε ξανά τον «πράσινο ήλιο» πάνω από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά!

«Είμαι εδώ για να συνεχίσουμε μια πορεία ανάταξης, ανάπτυξης, ισχυροποίησης αυτής της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξής μας»

Τον πρώην πρωθυπουργό υποδέχτηκε θερμά ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας , ενώ θερμό χαιρετισμό αντάλλαξε με τον αν. υπουργό της κυβέρνησης του, Σωκράτη Ξυνίδη , τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν και όλα τα στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, όπως από την αυτοδιοίκηση ο Σάββας Μελισσόπουλος και ο Κώστας Δαλάτσης αλλά και ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκαρμπούνης Παρόντες επίσης ήταν ο  Θανάσης Ξυνίδης, ο Αργύρης Πλέσιας, και αρκετά στελέχη από την μειονότητα. «Καλωσορίζουμε όχι μόνο ένα πολιτικό όχι μόνο τον πρόεδρο της παράταξης αλλά και ένα πολύ καλό φίλο», ήταν το καλωσόρισμα του μέλους της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Βαβάτσικου. Σε δηλώσεις του, λίγο πριν την ομιλία – συζήτηση αναφέρθηκε στην ανάγκη της κοινωνία για μια παράταξη που ακούει την φωνή της, για μια παράταξη όπου μπορεί να συμμετέχει και απηύθυνε κάλεσμα σ’ όλη τον προοδευτικό κόσμο να αγκαλιάσει ξανά αυτό τον χώρο: «Είμαι εδώ για να συνεχίσουμε μια πορεία ανάταξης, ανάπτυξης, ισχυροποίησης αυτής της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξής μας, που ξέρουμε πόσο έχει προσφέρει σε αυτήν τα την χώρα και τι ελπίδες ξαναγεννά. Όπου πηγαίνω, πραγματικά βλέπω την «αναζωπύρωση» και του ενδιαφέροντος αλλά και της ελπίδας και αυτό – πιστεύω – είναι γιατί η χώρα χρειάζεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες  κρίσης, πανδημίας, οικονομικής αβεβαιότητας (όπου πολλά δικά μας παιδιά, νέα, φεύγουν στο εξωτερικό ψάχνοντας για δουλειά), μια παράταξη η οποία μπορεί να εγγυηθεί πρώτα από όλα, την φωνή του λαού, την συμμετοχή του λαού, τον σεβασμό της φωνής του κάθε ανθρώπου και βεβαίως οι πολίτες να μπορούν να έχουν και την σιγουριά ότι είναι μια παράταξη – όπως έχουμε αποδείξει – που θα σκύψει πάνω στα προβλήματα, με συμπόνια, με ενδιαφέρον, με εγγύηση για την κοινωνική συνοχή (θα χτυπήσει τις ανισότητες). Μια παράταξη που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έφερε την δωρεάν παιδεία, για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε και να εγγυηθούμε αυτά τα δικαιώματα για τον ελληνικό λαό. Σωστή υγεία, σωστή παιδεία, κατοικία, εργασία, συντάξεις και βεβαίως και ισότητα των φύλων».

«Είμαστε η παράταξη που μίλησε πρώτη για την πράσινη ανάπτυξη»

Συνεχίζοντάς ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «: «Είμαστε μια παράταξη της ισονομίας, που σέβεται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, τον πολυπολιτισμό όπου μπορεί ο καθένας – άσχετα από την θρησκευτική του ή εθνοτική του  καταγωγή – να έχει την εγγύηση ότι ως πολίτης της χώρας έχει την ίδια συμπεριφορά η πολιτεία απέναντί του, στηρίζοντας τα δικαιώματά του και όχι προνόμια για τους λίγους και τους ισχυρούς. Είμαστε η παράταξη που θέλει να λειτουργήσει το κράτος με διαύγεια, με διαφάνεια, να αξιοποιούνται οι πόροι του ελληνικού λαού σωστά για την ανάπτυξη, για την ανάπτυξη της περιφέρειας και όχι απλά για τις μεγάλες εταιρείες και τους ισχυρούς. Τέλος είμαστε και η παράταξη που μίλησε πρώτη για την ανάγκη της «πράσινης αλλαγής» απέναντι στην κλιματική κρίση. Κάτι για το οποίο όλοι μιλούν σήμερα αλλά λίγοι έχουν κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις. Εάν είχαμε ξεκινήσει από παλιά να παλέψουμε για την πράσινη ανάπτυξη, με νέες μορφές ενέργειας, με νέες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σήμερα η Ελλάδα δεν θα είχε την οικονομική κρίση στην ενέργεια, θα είχε μια μεγαλύτερη αυτονομία. Κάτι που δείχνει βεβαίως ότι κάποιοι δεν προνόησαν και ότι εμείς ήμασταν περισσότερο προμηθείς παρά επιμηθείς.

Κάλεσμα σ΄όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να αγκαλιάσουν την παράταξη

Κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε με έμφαση : «Είμαι εδώ λοιπόν, για να καλέσω όλο τον προοδευτικό κόσμο να έρθει ξανά στην «αγκαλιά» αυτής της δημοκρατικής παράταξης, να συμμετάσχει με χαρά και με ενθουσιασμό στις κομματικές εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου. Να τις κάνουμε μια γιορτή Δημοκρατίας και πρόπλασμα για το μεγάλο συμμετοχικό κόμμα όπου θα ανατρέψουμε τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες και ξανά, θα φτιάξουμε μια ωραία δημοκρατική παράταξη και θα ανεβάσουμε ξανά τον πράσινο ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

Κλιματική δικαιοσύνη και πράσινη ανάπτυξη για τους  πολλούς

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που πρεσβεύει ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι όταν το 2009 μιλούσε ότι η Ελλάδα μπορούσε να γίνει η Δανία του Νότου εννοούσε ότι θα μπορούσε να πετύχει την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία όπως το έχει πετύχει η Δανία και δεν θα χρειαζόταν να εισάγουμε ενέργεια, δεν θα επηρεάζονταν από τους κερδοσκόπους και από τα γεωπολιτικά παιχνίδια ενώ θα είχε μικρότερο κόστος και για τον μέσο καταναλωτή. Τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου όχι όμως από τους μεγάλους ομίλους ξένους ή ελληνικούς  αλλά και που τους μικρούς παραγωγούς. Αυτή είναι και η διαφορά μας με την ΝΔ. Η αντίληψη της δεξιά είναι να ενισχύσουμε τους ισχυρούς και να αφήσουμε την αγορές να λειτουργούν. Εμείς θέλουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.  Εμείς λέμε είναι ευκαιρία να γίνει ο πολίτης παραγωγός. Μπορεί να παραγάγει ενέργεια. Το 40% των ΑΠΕ στην Γερμανία ανήκει στους πολίτες. Στο ΚΙΝΑΛ μιλάμε για ενεργειακή δημοκρατία και κλιματική δικαιοσύνης που  σημαίνει να πραστατεύσουμε το ίδιο περιβάλλον θεσμικά αλλά και Νέες μορφές μεταφορών, εργασία, νέα προϊόντα, νέους τρόπους κατανάλωσης. Όχι όμως σε βάρος της μεσαίας τάξης», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με τις εκλογές για την ενότητα του χώρου είπε: « Περάσαμε μια μεγάλη κρίση, σηκώσαμε μεγάλο βάρος και λοιδορηθήκαμε. Θα ενοποιήσουμε τον χώρο μας.  Έχουμε το θέμα των συμβόλων είναι στην καρδιά μας… θα τα συζητήσουμε ήμουν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήμουν μέλος στις ιδρυτικές διαδικασίες. Αυτό που θέλουμε είναι να συμφωνήσουμε σ’ ένα βασικό πλαίσιο αξιών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

maxanthopoulou@empros.gr

Στην συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε την Μύκη και συνομίλησε με τους κατοίκους
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…