Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Φουσκωμένος» με 52 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΑΜΘ

«Φουσκωμένος» με 52 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΑΜΘ

0

148 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022 από 77 εκ. το 2021

 

Προβληματισμός για τις μαθητικές μεταφορές που ανέρχονται σε 10.600.000 ευρώ. Περιφερειακή Σύνθεση, Χ. Τοψίδης: «Βλέπουμε αριθμούς όχι όραμα» Κατά και από Κατσιμίγα και Τρέλλη

 

 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της περιφέρειας κατά την 15η ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την Έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του  Οικονομικού  Έτους  2022», με εισηγητή τον  Προϊστάμενο της Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας  και  Θράκης κ. Άγγελο Αντωνιάδη. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 4.30 το απόγευμα με παρουσία 41 εκ των 51 συμβούλων.

Ο προϋπολογισμός και ο προβληματισμός για τις σχολικές μεταφορές

Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε αρχικά στην διαδικασία κατάρτισης του  προϋπολογισμού επισημαίνοντας πως εγκρίθηκε από την εκτελεστική και την  οικονομική επιτροπή και πως εγκρίθηκε και από το Παρατηρητήριο χωρίς καμία παρατήρηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην λογιστική του αποτύπωση. Ο  προϋπολογισμός της ΑΜΘ κατά το έτος 2022 ανέρχεται: Έσοδα και αντίστοιχα έξοδα σε: 52.259.000 ευρώ και όπως αναφέρθηκε είναι κατά τι αυξημένος από πέρσι. Ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος  Δημοσίων επενδύσεων σε 148.230.000 ευρώ. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ., Μαρκόπουλου ο κ. Αντωνιάδης που αφορούσαν τις μαθητικές μεταφορές που προϋπολογίζονται σε 10.600.000 ευρώ και αν αυτές επαρκούν σημείωσε πως το ποσό καθορίζεται από την ΚΥΑ του ΥΠΕΣ και αφορά το ποσό  της προηγουμένης χρονιάς χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι  αλλαγές, όπως κλείσιμο σχολικών μονάδων ή ανατιμήσεις στα καύσιμα: Είναι οριακά τα ποσά. Με τις αυξήσεις που έχουμε φέτος στα καύσιμα πιθανόν να μην φτάσουν τα χρήματα. Είναι ένα πρόβλημα συνολικό που δεν μπορούμε να το λύσουμε σε περιφερειακό επίπεδο. Αν έχουμε υπερβάσεις θα ζητήσουμε νέα κατανομή από το ΥΠΕΣ. Δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ίδιους πόρους», διευκρίνισε ο κ. Αντωνιάδης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χατζηπέμου (ΣΥΡΙΖΑ) έθεσε το πρόβλημα με τις μαθητικές μεταφορές στην Ξάνθη ενώ ο κ. Αντωνιάδης απάντησε πως δεν υπήρξε πρόβλημα στις δαπάνες της μεταφοράς αλλά πως δεν επαρκούσαν για την έναρξη του διαγωνισμού και πως το πρόβλημα έχει λυθεί. Επί του θέματος αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος λέγοντας  τα 10.600.000 ευρώ είναι ποσό που δεν επαρκεί για μεταφορά μαθητών: «πάντα προκύπτουν ανάγκες για νέα δρομολόγια.  Προσπαθούμε να τις καλύψουμε

Πολλές φορές  τα προβλήματα λύνονται με νομοθετική ρύθμιση», πρόσθεσε.

148 εκ. έργα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο προϋπολογισμός στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε  148 εκ. ενώ για το 2021 ήταν στα 77 εκ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο κ. περιφερειάρχης το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 300 έργα σ’ όλες της περιφερειακές ενότητες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρωθούν όλα στο 2022 αλλά ότι τα έργα προχωρούν και αυξάνονται οι πληρωμές. Επίσης το ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται σε 285, 5 εκ. ευρώ.

Περιφερειακή Σύνθεση, Χ. Τοψίδης: «Βλέπουμε αριθμούς όχι όραμα»

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χ. Τοψίδης αιτιολόγησε την καταψήφιση του προϋπολογισμού τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η πολιτική που ασκείται ως διοίκηση δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι εντυπωσιακός ως προς τα νούμερα. Εδώ είμαστε όμως για να παράγουμε πολιτική. Είναι μαύρα γράμματα σ’ ένα άσπρο χαρτί. Δεν υπάρχει όραμα. Εμείς θέλουμε τα λεφτά να πιάνουν τόπο στην περίπτωσή σας απλά πιάνουν χώρο». Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας επίσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό προσθέτοντας ότι ο νόμος περί κυβερνησιμότητας μηδένισε το ρόλο του περιφερειακό συμβουλίου και δεν έχει νόημα να αναλωνόμαστε σε ατέρμονους διάλογους. Σημείωσε δε πως οι μαθητικές μεταφορές αυξάνονται ενώ μειώνονται οι σχολικές μονάδες και ευχήθηκε να απορροφηθούν τα λεφτά. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χ. Τρέλλης καταψήφισε τον προϋπολογισμό με το αιτιολογικό ότι είναι  εναρμονισμένος με την πολύπλευρη επίθεση που δέχεται η λαϊκή τάξη και πως τα 160.000 ευρώ για προνοιακά επιδόματα είναι  ψίχουλα και τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό λιτότητας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…