Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Έκδοση Ιστορικού Λευκώματος από την ΕΛΣΤΑΤ για τις Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών 1821-2021

Έκδοση Ιστορικού Λευκώματος από την ΕΛΣΤΑΤ για τις Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών 1821-2021

0

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενεργεί φέτος, την Απογραφή Πληθυσμού Κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας. Η Απογραφή Πληθυσμού αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία ενός Κράτους ενώ τα αποτελέσματά της αντικατοπτρίζουν τις δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής που διενεργείται.

Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει σχετικά, «η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο μιας και συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η πρώτη Απογραφή πληθυσμού που έγινε στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση, ήταν η Απογραφή του 1828 όταν κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Με την Απογραφή αυτή έγινε η εξακρίβωση του πληθυσμού της Χώρας (753.400 κάτοικοι) και ταυτόχρονα η αναδρομική εκτίμηση για τον πληθυσμό της το 1821 (938.765 κάτοικοι). Κατά την πιο πρόσφατη Απογραφή, το 2011, ο Μόνιμος Πληθυσμός της Ελλάδας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα. Με αφορμή την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, και χάρη στον δημιουργικό ενθουσιασμό των ανθρώπων της ΕΛΣΤΑΤ, συνθέσαμε και επεξεργαστήκαμε μία έκδοση στην οποία παρουσιάζονται ο σκοπός και ο τρόπος διεξαγωγής των Απογραφών Πληθυσμού και αποτυπώνονται οι αλλαγές στα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας. Τεκμηριώνονται επίσης, τόσο η ιστορική εξέλιξη όσο και η αναγκαιότητα κατάρτισης επίσημων στατιστικών στη βάση συγκεκριμένων επιστημονικών κανόνων και προτύπων και καταγράφονται οι καινοτόμες προσεγγίσεις στην οργανωτική δομή, στη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, καθώς και στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που αφορούν στις Απογραφές από τις απαρχές του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα. Επιπλέον, παρατίθενται παραλειπόμενα που αφορούν στη διενέργεια πολλών Απογραφών, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά.

H στατιστική πληροφορία που παρουσιάζεται πλαισιώνεται από σπάνια ντοκουμέντα, χαρτογραφικές απεικονίσεις, αποσπάσματα ερωτηματολογίων και δημοσιευμάτων, καθώς και άλλα τεκμήρια που τηρούνται στο αρχείο της ΕΛΣΤΑΤ και παρέχουν στους αναγνώστες μια πλήρη εικόνα για το πλαίσιο διενέργειας της εκάστοτε Απογραφής».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…