Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δηλώσεις Χ. Ζεϊμπέκ στο «Ε: «Δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι Θεοκρατούμενη»

Δηλώσεις Χ. Ζεϊμπέκ στο «Ε: «Δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι Θεοκρατούμενη»

0

Διευκρινίσεις μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Βουλή για τη δήλωσή του ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος ενώ η Ελλάδα όχι

  

«Ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους δεν είναι έτσι όπως είναι για παράδειγμα στην Γαλλία», επισημαίνει ο κ. Ζεϊμπέκ

Αντίδραση από Ε. Στυλιανίδη: «Είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος»

 

Ένταση επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη στη Βουλή από την τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Σημείο αιχμής η θέσεις του για την κατάργηση της Σαρία και την εκλογή Μουφτήδων από επιτροπή πιστών όπως είπε από την μειονότητα αλλά και ο κοσμικός χαρακτήρας της χώρας μας και της Τουρκίας,  στη βάση του διαχωρισμού θρησκείας από το κράτος.

Δηλώσεις Ζεϊμπέκ στο «Ε»: «Δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι θεοκρατούμενη αλλά ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους δεν είναι έτσι όπως είναι για παράδειγμα στην Γαλλία»

Ειδικότερα μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ζεϊμπέκ αναφέρθηκε σ’ όλη τη στιχομυθία που έδωσε αφορμή για εντάσεις και αντιδράσεις καθώς και για σχόλια περί πρόκλησης: «Κατά την τοποθέτησή μου υποστήριξα τη θέση μου για κατάργηση της Σαρία και για την εκλογή του Μουφτή από πιστούς ή από επιτροπή πιστών από την μειονότητα. Τότε κάποιος συνάδελφος είπε: «Γιατί ενώ ο Μουφτής δεν εκλέγεται στην Τουρκία,  ζητάτε να εκλέγεται στην χώρα μας;». Απάντησα ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος και ότι ο Μουφτής είναι δημόσιος υπάλληλος και διορίζεται. Τότε μου τέθηκε η ερώτηση : «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος;». Είπα ότι μ’ αυτή την έννοια δεν είναι. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε προσευχή στα σχολεία και Αγιασμό ενώ στην Τουρκία δεν γίνεται αυτό. Στην Τουρκία ποτέ δεν ανοίγουν τα σχολεία με το Κοράνι».

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι θεοκρατούμενη αλλά ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους δεν είναι έτσι όπως είναι για παράδειγμα στην Γαλλία».

 Αντίδραση από Ε. Στυλιανίδη: «Είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος»

Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδη τονίζοντας: «είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Υπάρχει επικρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά υπάρχει ισχυρή και θρησκευτική και κοσμική παράδοση».

Σε ρόλο πυροσβέστη εμφανίστηκε ο Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος επιχείρησε ερμηνεύοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του συναδέλφου του υποστήριξε πως: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος… άλλο ήθελε να πει ο κ. Ζεϊμπέκ. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους».

Με δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε: «Ήταν απολύτως δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγαμε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως σε τέτοιου είδους θέματα που χειρίζεται η αρμόδια πολιτεία, η Βουλή να μην επιχειρήσει διαβήματα που θα προκαλέσουν διχασμό. Στεκόμαστε  πάνω απ’ όλα αυτά, όπως σταθήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …