Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΑΔΕ: Στην «Εφορία» όσοι ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από το εξωτερικό

ΑΑΔΕ: Στην «Εφορία» όσοι ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από το εξωτερικό

0

Ειδοποιήθηκαν μετά από διασταυρώσεις με αρμόδιες αρχές άλλων χωρών

Καρπούς αποδίδει η συνεργασία της ΑΑΔΕ με άλλες χώρες στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τα εισοδήματα που λαμβάνουν οι πολίτες εντός ή εκτός κάθε χώρας. Ήδη στα χέρια των φοροελεγκτών βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει το σύνολο ή μέρος των μισθών ή συντάξεων που λαμβάνουν από τρίτες χώρες. Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στo «Thessaloniki Summit», τα στοιχεία που λαμβάνονται αξιοποιούνται και ελέγχονται. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ήδη έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με μισθούς ή συντάξεις από το εξωτερικό που δεν είχαν δηλωθεί και έχουν ήδη ειδοποιηθεί για να τα δηλώσουν.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν λάβει τα σχετικά ειδοποιητήρια και καλούνται να προσκομίσουν αντίγραφα των τραπεζικών τους λογαριασμών, προκειμένου να εκδοθεί εκκαθαριστικό με φόρους και πρόστιμα, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις που έγιναν από την ΑΑΔΕ.

Με τα σημειώματα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται  να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για το ύψος των εισοδημάτων που απέκτησαν το έτος ή τα έτη που εντοπίζονται οι διαφορές.

Επειδή λόγω της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, είναι δύσκολη η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων, η ΑΑΔΕ, για να τους διευκολύνει, δίνει τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους φορολογούμενους να αποστείλουν φωτοαντίγραφο των κινήσεων του τραπεζικού τους λογαριασμού, που πιστώθηκε με τις συντάξεις, από τους ασφαλιστικούς φορείς ή του μισθού που εισέπραξαν.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, υπό κανονικές συνθήκες προσκομίζονται οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους αρμόδιους φορείς, αλλά λόγω της πανδημίας, «κατ’ εξαίρεση, γίνεται δεκτό ότι στις περιπτώσεις αυτές, θα μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για τον καθορισμό του τελικού φορολογητέου ποσού των συντάξεων αλλοδαπής, όπως το αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη από τον ασφαλιστικό οργανισμό της αλλοδαπής».

Εάν ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στην οποία τα δηλούμενα ποσά ταυτίζονται με τα ποσά που αναφέρονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από τη Φορολογική Διοίκηση, δεν απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου με βάση τα στοιχεία που έχει η Φορολογική Διοίκηση στη διάθεσή της, τα οποία προέκυψαν από τις διασταυρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στον υπόχρεο καταλογίζονται αναδρομικά:

-Φόρος εισοδήματος

-Προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής από το 2015

-Πρόστιμο για τροποιητική δήλωση

-Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

-Τέλος επιτηδεύματος

-Φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Σε ετήσια βάση η ΑΑΔΕ λαμβάνει πληροφορίες για τα εισοδήματα Ελλήνων που φορολογούνται στην Ελλάδα από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών στο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας. Ήδη η ΑΑΔΕ λαμβάνει φορολογικά στοιχεία από περισσότερες από 100 χώρες για εισοδήματα όπως τόκοι, τραπεζικές καταθέσεις κι άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές, ομόλογα, κ.α. Η ανταλλαγή πληροφορικών είναι αυτόματη και υποχρεωτική από το 2016 στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με βάση το μοντέλο του ΟΟΣΑ. Βασικός στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι οι φορολογούμενοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως και να καταπολεμείται η φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών είναι:

-Όνομα, διεύθυνση και ΑΦΜ, ημερομηνία & τόπος γέννησης κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων

-Στοιχεία λογαριασμών : όπως ο αριθμός λογαριασμού ή λογαριασμών όπως και επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του δηλούντος τραπεζικού ιδρύματος

-Υπόλοιπα λογαριασμών: υπόλοιπο ή αξία λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση ασφαλιστήριου συμβολαίου με αξία εξαγοράς, της αξίας κατά τη λήξη ή τη τιμή εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου ή το κλείσιμο του λογαριασμού εάν έκλεισε κατά τη διάρκεια του αναφερόμενου έτους

-Τα ακαθάριστα έσοδα από πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων για το έτος αναφοράς και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων ή εντολοδόχος του δικαιούχου του λογαριασμού.

 

Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη, έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…