Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 402 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους τον Δεκέμβριο

402 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους τον Δεκέμβριο

0

Πως θα διανεμηθούν οι ενισχύσεις

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και υγειονομικοί θα μοιραστούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο. Ειδικά για τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

Oι υγειονομικοί, οι οποίοι δεν έχουν λάβει κάποιο έξτρα βοήθημα εκτός από αυτό που εισέπραξαν το Πάσχα του 2020, στη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου θα δουν έναν επιπλέον μισό μισθό. Το μέτρο αφορά 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου  ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για συνέχιση των ανατιμήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να ξεκινήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση τους πρώτους μήνες του 2022, οδήγησε την κυβέρνηση στο να αποφασίσει να δοθεί ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, συνολικού κόστους 205 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη Δεκεμβρίου περίπου 800.000 ευάλωτοι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη.

Το μέτρο αφορά όσους

-έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

-η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

 

Για τον ίδιο λόγο, στο τέλος του επόμενου μήνα, 173.497 άτομα με ειδικές ανάγκες του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν αντίστοιχα επιπλέον ενίσχυση ύψους 250 ευρώ. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω μέτρων ανέρχεται σε 338,5 εκατ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 64 εκατ. ευρώ από την προσαύξηση για τον Δεκέμβριο της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τότε το συνολικό κονδύλι ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη πληρωμή η οποία θα περιλαμβάνει το έκτακτο επίδομα – δώρο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και όπως κάθε μήνα, η πληρωμή θα ολοκληρωθεί τη τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου σε περισσότερους από 273.000 δικαιούχους.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται σε :

-200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στις ομάδες που δικαιούνται ενίσχυση υπάγονται:

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…