Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ζήτημα αποκλεισμού από την κατάθεση στεφάνων έθεσαν οι μειονοτικοί βουλευτές

Ζήτημα αποκλεισμού από την κατάθεση στεφάνων έθεσαν οι μειονοτικοί βουλευτές

0

Ο Μ. Μπαράν εξέφρασε ενόχληση και άφησε αιχμές γιατί δεν του επετράπη να καταθέσει στεφάνι στο πλαίσιο του εορτασμού της τοπικής επετείου. Δήλωση και από Χ. Ζεϊμπέκ

Το πρωτόκολλο επικαλείται ο δήμος, τονίζοντας ότι είναι πολύ μακριά από λογικές «αποκλεισμών» και «διακρίσεων»

Στα παραλειπόμενα του εορτασμού της Επετείου των Ελευθερίων της Ξάνθης συγκαταλέγεται και η δήλωση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν ότι αποκλείστηκε αναίτια από την κατάθεση στεφάνων. Η δήλωση έγινε αρχικά μέσω μέσου κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια εστάλη και ως ανακοίνωση από τον βουλευτή. Σχετικά, ο ίδιος ανέφερε: «παρευρεθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τους πεσόντες που απελευθέρωσαν την Πόλη μας στις 4 Οκτωβρίου 1919.

Δυστυχώς, παρότι η Ξάνθη απελευθερώθηκε, φαίνεται πως χρειάζεται ακόμα πολύς δρόμος για να απαλλαγεί από συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και κατεστημένα που αγγίζουν τα όρια της προσβολής σε θεσμικά κόμματα της Βουλής.

Σήμερα, οι δύο μειονοτικοί Βουλευτές του Νομού αναίτια αποκλειστήκαμε από την κατάθεση στεφάνου, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης, αύριο τι θα ακολουθήσει; Χρόνια πολλά και ελεύθερα για όλους!».

Απάντηση από το δήμο Ξάνθης: Η Ξάνθη είναι πολύ μακριά από λογικές «αποκλεισμών» και «διακρίσεων»

Άμεσα απάντησε ο δήμος Ξάνθης, τονίζοντας ότι βρίσκεται μακριά από κάθε λογική αποκλεισμού και ότι για την εκδήλωση της κατάθεσης στεφάνων ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Αναλυτικά, η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει: «Έκπληξη προκάλεσε η «καταγγελία» του βουλευτή Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν στο τουίτερ, περί… «αναίτιου αποκλεισμού» των μειονοτικών βουλευτών από την κατάθεση στεφανιών στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης για την 102η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Δήμος Ξάνθης, για την αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων -αλλά και εντυπώσεων- αναφέρει τα εξής:

Βάσει του πρωτοκόλλου που ακολουθείται στις εκδηλώσεις εορτασμού των Τοπικών Επετείων σε όλη την ελληνική επικράτεια, στεφάνι καταθέτει ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, που ορίζεται να συμμετάσχει σε αυτές, ο οποίος και εκπροσωπεί θεσμικά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας από τους τρεις βουλευτές της περιοχής μας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) δεν κατέθεσε στεφάνι.

Εντούτοις, οι βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την τόσο σημαντική όσο και συμβολική πράξη, ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους -αρκεί βεβαίως οι πολιτικοί τους φορείς, με έγγραφό τους να έχουν ενημερώσει εγκαίρως τον Δήμο Ξάνθης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι αυτό δε συνέβη…

Είναι απορίας άξιον, πώς ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός, όπως ο κ. Μπαράν Μπουρχάν, δε γνωρίζει αυτήν την τυπική διαδικασία, κυρίως όταν ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως βουλευτής, σε ανάλογη εκδήλωση πέρσι, έχει παρακολουθήσει τις καταθέσεις στεφάνων από τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας -στους οποίους και πάλι δεν συμπεριλαμβανόταν- χωρίς, ωστόσο τότε να εκφράσει την παραμικρή διαμαρτυρία…

Καλούμε τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ να επαναπροσδιορίσει τη θέση του με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, όπως άλλωστε εκφράζει η επέτειος-ορόσημο που γιορτάζουμε σήμερα.

Τιμώντας τους ήρωες που μας πρόσφεραν την Ελευθερία, καθώς και τους άντρες και τις γυναίκες που αγωνίστηκαν γι’ αυτήν, στον αιώνα που ακολούθησε.

Συνεχίζοντας αυτόν τον ιστορικό βηματισμό, ενωμένοι.

Χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μακριά από παρεξηγήσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Με το βλέμμα στο μέλλον. Με πίστη, ελπίδα και δημιουργική συμπόρευση.

Χτίζοντας όλοι μαζί το αύριο, που αξίζει σε μας και τις επόμενες γενιές».

Παρέμβαση και από τον Ζεϊμπέκ: «ο Δήμος Ξάνθης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων»

Συνέχεια έδωσε την επόμενη μέρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος σημείωσε ότι ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν εκπροσωπεί τους βουλευτές και το Κοινοβούλιο, το οποίο δεν έλαβε καν πρόσκληση. Χαρακτήρισε γραφειοκρατία τα περί δήλωσης από το κόμμα και χρεώσει «ατόπημα» στο δήμο.

Όπως ανέφερε, «ήδη πριν την τελετή κατάθεσης στεφάνων, όταν έλαβα το πρόγραμμα των εορτασμών στα χέρια μου, αιφνιδιάστηκα καθώς δεν περιείχε καμία αναφορά για την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των Βουλευτών. Για τον λόγο αυτό, επικοινώνησα με τον Δήμαρχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει την κατάθεση στεφάνων από τους εκλεγμένους Βουλευτές των πολιτών (!), όταν παρίσταται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Προφανώς, έστω και εθιμικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν εκπροσωπεί ποτέ και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς εκ του Ελληνικού Συντάγματος προβλέπεται η διάκριση των εξουσιών και η Βουλή, ως ξεχωριστή λειτουργία, δεν εκπροσωπείται από Κυβερνητικό στέλεχος και δη μη εκλεγμένο. Επομένως, αυτός ο ισχυρισμός του Δήμου δεν ευσταθεί, αντιθέτως προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έλαβε καν πρόσκληση. Το ίδιο έγινε και πέρυσι. Η Βουλή έχει να λάβει αντίστοιχη πρόσκληση από το 2019. Επίσης, ποτέ δεν ανέκυψε ανάλογο πρόβλημα με τους εορτασμούς της Περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι ή έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα ή ο Δήμος Ξάνθης δεν σέβεται την εθιμοτυπία». Ακόμη, ως προς την δυνατότητα κατάθεσης στεφάνου μέσω του πολιτικού φορέα, εφόσον υπήρχε σχετική ενημέρωση ειρωνικά είπε ότι «δεν γνωρίζαμε ότι θα πρέπει να συμπληρώσουμε και “Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 105”, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην κατάθεση» και πρόσθεσε: «πρόκειται για μια επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία καλούμαστε να συμμετέχουμε στους εορτασμούς υπό διαφορετική ιδιότητα, ως εκπρόσωποι των κομμάτων και όχι ως Βουλευτές». Ο ίδιος κατέληξε: «το συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς ο Δήμος Ξάνθης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων, αφού με την κίνησή αυτή δεν προσέβαλε εμάς, αλλά τους ίδιους τους πολίτες, που μας εξέλεξαν! Εγώ, προσωπικά, θεώρησα καθήκον μου να παρευρεθώ στην εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων, παρά την απαξιωτική συμπεριφορά του Δημάρχου στον οποίο οφείλω να υπενθυμίσω ότι θα πρέπει να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, αλλά και τους θεσμικούς ρόλους των υπολοίπων και να θυμάται ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν είναι τσιφλίκι του».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …