Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Υψηλότερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση

Υψηλότερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση

0

Επιδότηση στα 12 με 13,5 ευρώ έναντι 9 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης, το νέο σενάριο

Πριν καλά, καλά εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την μηνιαία επιδότηση των 9 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος η κυβέρνηση προχωρά, εκτός απροόπτου, στην αύξηση του ποσού που είχε αρχικώς εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα να έχει εισηγηθεί τη χορήγηση υψηλότερου ποσού για τις οικιακές και επαγγελματικές καταναλώσεις μέχρι 300 kWh μηνιαίως. Η πρόταση αυτή εξετάζεται θετικά από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου μετά και την τρελή… κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών ενέργειας. Ράλι που συμπαρέσυρε και την τιμή εκκαθάρισης των σημερινών συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτή εκτοξεύτηκε πάνω από τα 204 ευρώ ανά MWh παγώνοντας όλη την αγορά ηλεκτρισμού.

Πηγές, λοιπόν, θέλουν το νέο σενάριο που μελετά η κυβέρνηση να δείχνει την επιδότηση στα 0,04 με 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν στα 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι με τον τρόπο αυτό ένα νοικοκυριό θα επιδοτείται με 12 ή 13,5 ευρώ (ανάλογα με την τελική απόφαση) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που θα καταναλώνει κάθε μήνα.

Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Το σενάριο για αύξηση του επιδόματος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ξεδιπλώθηκε μετά και το πρωτοφανές ρεκόρ της τιμής χονδρεμπορικής. Η τιμή εκκαθάρισης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει κλείσει πάνω από τα 204 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ύψος πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Η νέα κατάσταση προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καλούνται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ποσοτήτων ρεύματος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα έξοδα τους είναι έως και τέσσερις φορές πάνω. Συνεπώς, έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ρευστότητα. Πιέσεις όμως δέχονται και οι ηλεκτροπαραγωγοί οι οποίοι για να προμηθευτούν φυσικό αέριο επίσης δαπανούν περισσότερο.

Τα κόστη αυτά με δεδομένη την κούρσα των τιμών ενέργειας αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να περάσουν στους καταναλωτές μέσα από τις ρήτρες αναπροσαρμογής των λογαριασμών. Δηλαδή να έχουμε συνέχεια των μεγάλων αυξήσεων.

Άλλες εταιρίες εμπορίας προχωρούν επίσης σε αναπροσαρμογή των σχεδιασμών τους στην εμπορική πολιτική περικόπτοντας τις μεγάλες προσφορές που έκαναν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…