Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα και Γεγονότα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα και Γεγονότα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

0

Δεν κρίνεστε από τα στεφάνια
Εντάξει, κατανοούμε τη διαμαρτυρία των βουλευτών Μπαράν Μπουρχάν και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που φέτος δεν κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων Ξάνθης.
Όμως προφανώς οι αγαπητοί βουλευτές θα πρέπει να έχουν κατανοήσει πως η κοινή γνώμη του νομού δεν θα τους κρίνει από το εάν κατέθεσαν στεφάνι ή όχι.
Γνωρίζουν σαν παλιοί στην πολιτική, πως άλλα είναι τα κριτήρια. Από άλλες δράσεις, ενέργειες και αποφάσεις θα κριθούν. Θ’ αξιολογηθεί το έργο τους, οι παρεμβάσεις και η εν γένει πολιτική τους προσφορά προς την κοινωνία και βέβαια προς τον τόπο σε θέματα ουσίας και περιεχομένου.
Εκεί, σ’ αυτά θα «μετρηθούν» και αξιολογηθούν. Οι γιορτές και τα πανηγύρια είναι το φαίνεσθαι μόνον. Εξάλλου αυτό το τηρεί και ο έτερος συνάδελφός τους που το έχει φιλοσοφήσει το θέμα.
Γ.Δ.


Ξαφνικά πυρκαγιές;
Περάσαμε ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς φωτιές και πυρκαγιές και ξαφνικά μας προέκυψαν φθινοπωριάτικα. Μάλιστα το πλέον παράξενο είναι ότι εκδηλώθηκαν όχι τα βουνά μας, ευτυχώς, αλλά στον κάμπο, στο Δασοχώρι.
Για τις φωτιές στο Δροσερό, δεν τις συζητώ, είναι μια συνηθισμένη ιστορία χρόνων.
Μάλιστα αρκετές από αυτές γίνονται έτσι, «για πλάκα», χάριν παιγνιδιού.
Τέλος πάντων, όλες τέθηκαν υπό έλεγχο και κίνδυνος δεν υπάρχει.
Είναι γεγονός πως τα δάση μας δεν καίγονται εύκολα αφενός, αλλά και δεν πρόκειται να γίνουν αξιοποιήσιμα οικόπεδα αφετέρου.
Γ.Δ.


Και γυναίκες άρχισαν διακίνηση
Το πνεύμα ισότητας των γυναικών που απαιτούν οι νέοι καιροί σε όλα, βρήκε ανταπόκριση και σε ένα παραβατικό τομέα, δυστυχώς.
Τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών-προσφύγων που «αξιοποιούν» και κερδίζουν από την επιθυμία χιλιάδων ανθρώπων να πάνε στην Ευρώπη, σκέφτηκαν για την αξιοποίηση των γυναικών.
Έτσι, στη μάχη του κέρδους, έριξαν και γυναίκες. Τις χρησιμοποιούν ως οδηγούς των αυτοκινήτων διακίνησης των μεταναστών.
Το κόλπο στην αρχή μπορεί να «έπιασε». Μετά όμως τα σαΐνια της συνοριοφυλακής την πονηρεύτηκαν τη δουλειά και τσάκωσαν τις οδηγίνες.
Λοιπόν, είναι γνωστό πως η παρανομία είναι ένα βήμα μπροστά.
Γ.Δ.


Φτάνει πια!
4 Οκτωβρίου 2021 και αθηναϊκό κανάλι είχε απευθείας ρεπορτάζ από την Ξάνθη. Το θέμα του ρεπορτάζ δεν είχε καμία σχέση με την ημέρα της επετείου και μάλιστα δεν έγινε ούτε μία αναφορά. Η δημοσιογράφος βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης και μιλούσε με έναν που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Οργάνωσης »Αυτόχθονες Έλληνες». Είναι αυτοί που στέλνουν εξώδικα στους διευθυντές των σχολείων ζητώντας εκατομμύρια ευρώ γιατί εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι αυτοί που φέρονται να δίνουν νομικές συμβουλές σε αρνητές του εμβολίου έναντι χρηματικής αμοιβής. Μια υπόθεση που διερευνά η Αστυνομία. Για άλλη μια φορά η πόλη μας στο επίκεντρο για θέματα που τη δυσφημούν στο πανελλήνιο.
Λες κι όλοι οι …ψεκασμένοι είναι εδώ!
Μ.Ξ.


Πώς κοιμούνται;
Εδώ και μέρες τα κρούσματα της Ξάνθης είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ογδόντα τέσσερα ήταν τελευταία και δε λέει ο αριθμός αυτός να μειωθεί.
Επικρατεί επομένως ο λαϊκισμός και η λογική της πλήρους αδιαφορίας και απαξίωσης της λογικής και της αξίας της ζωής.
Από κοντά βέβαια σε όλους αυτούς και διάφοροι επίδοξοι ψηφοθήρες που βρήκαν την ευκαιρία «να κάνουν παιγνίδι» με τη ζωή των συνανθρώπων τους.
Υπάρχει και λειτουργεί ένας προσωπικός αμοραλισμός που ικανοποιεί τις ψυχώσεις κάποιων και τα συμφέροντα κάποιων άλλων.
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα ουσίας: Πώς όλοι αυτοί κοιμούνται τα βράδια; Έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους; Δεν νιώθουν συνενοχή για το κακό που κάνουν;
Οδηγούν τους αφελείς και εύπιστους σε επικίνδυνα μονοπάτια. Σε διαδρομές πόνου, θλίψης και οδύνης.
-Πώς κοιμούνται αλήθεια;
Γ.Δ.


Αυτοδιοικητική συζήτηση
Η παρέα, η γνωστή μας, συζητούσε για ένα θέμα που δεν είναι ακόμη επίκαιρο μεν, αλλά είναι πάντα ενδιαφέρον.
Η συζήτηση λοιπόν για την αυτοδιοίκηση και τα πρόσωπα που την υπηρετούν σήμερα τόσο από τους δημάρχους όσο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Παράλληλα έγινε συζήτηση και κατατέθηκε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξουν νέα πρόσωπα ως υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Η συζήτηση γινόταν ήρεμα, πολιτισμένα και με αναφορές σε πρόσωπα, σε ικανότητες, δυνατότητες, εμπειρία και άλλα.
Η συζήτηση κύλησε έτσι με την επισήμανση πως ενδεχομένως να υπάρξουν νέες υποψηφιότητες, όπως και κάποιες να πάψουν να υπάρχουν, λόγω κατάργησης του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές.
Γ.Δ.


Αλλού αλλάζουν
Αλλάζουν σιγά-σιγά τα πράγματα γύρω μας.
Άλλες αλλαγές γίνονται ορατές αμέσως, άλλες όχι. Άλλες είναι εύκολα αποδεκτές, άλλες όχι και άλλες δύσκολα ν’ απορροφηθούν από το κοινωνικό σώμα.
Στον τομέα του Επιχειρείν, ανδροκρατούμενος επί αιώνες, εδώ και λίγα χρόνια οι γυναίκες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις ευθύνης, σε οργανισμούς, εταιρείες, ιδρύματα και επιχειρήσεις.
Αργά αλλά σταθερά οι γυναίκες τολμούν, ανεβαίνουν πιο ψηλά, διοικούν, παίρνουν σοβαρές αποφάσεις, έχουν μάλιστα την ευθύνη υπουργείων και χωρών.
Στη χώρα μας ακόμη βρισκόμαστε πίσω σε όλα αυτά, ως συνήθως.
Αργούμε, καθυστερούμε.
Ένα μόνο παράδειγμα: Πόσες γυναίκες είναι στο υπουργικό συμβούλιο;
Γ.Δ.


Επίδομα κι αυτό!
Τα επιδόματα, επιβραβεύσεις και εν γένει οικονομικές ενέργειες και μπόνους από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους τους είναι κάτι που αποφασίζει ο εργοδότης για να εκφράσει την ικανοποίησή του στις επιδόσεις των εργαζομένων.
Τα επιδόματα όμως στις ΔΕΚΟ είναι κάτι διαφορετικό όπως διαφορετικό είναι ν’απεργούν εργαζόμενοι για να διεκδικούν αύξηση επιδομάτων!
Το διάβασα πρόσφατα και το μοιράζομαι μαζί σας. Διαβάστε και κρατήστε την ψυχραιμία σας: Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)  εισπράττουν 17 μηνιαίους μισθούς βαρβάτους ετησίως. Μάλιστα ανάμεσα στα άλλα υπάρχει και επίδομα…εργένη!
Δηλαδή όσοι είναι ανύμφευτοι ή ανύπαντρες παίρνουν ειδικό επίδομα. Το γιατί άγνωστο, δεν το εξηγούν.
-Αυτή η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας που σωτηρία δεν έχει!
Γ.Δ.


Μας ενδιαφέρει ως νομός
Αυξάνει χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των τουριστών που έρχονται οδικώς στη χώρα μας.
Σε μελέτη του ΣΕΤΕ Intelligence για τον οδικό τουρισμό στην Ελλάδα, ανήλθε στα 10εκ. ή 30% του εισερχόμενου τουρισμού συνολικά (πλην κρουαζιέρας).
Μάλιστα, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Βαλκάνιοι των επισκεπτών, όπως Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Τούρκοι, Αλβανοί, της ΠΓΔΜ και Πολωνοί.
Πρέπει να επισημάνουμε όμως μια σοβαρή παράμετρο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
Το γεγονός της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα προς Βουλγαρία από το νομό μας.
Το σημείο αυτό είναι βέβαιο πως θ’ αυξήσει τον αριθμό των τουριστών προς τις περιοχές μας, ενώ θα τις καταστήσει πρώτη επιλογή εάν υπάρξει επέκταση προς Βουλγαρία και Ρουμανία του οδικού αυτού άξονα.
Τότε, ναι, θα υπάρξει έκρηξη του τουρισμού προς την περιφέρειά μας.
Πρόκειται για μια προοπτική που θα πρέπει να επιζητεί η διοίκηση Μέτιου. Κι αυτό, διότι ο τουρισμός θα δώσει τη δική του ώθηση, εκτός των άλλων, στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας.
Γ.Δ.


Όποτε θέλουν τη θυμούνται τη Συνθήκη της  Λοζάνης
Η Ελληνογαλλική Συμφωνία ενόχλησε και αναστάτωσε την Τουρκία όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις της και τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή προς τον  ΟΗΕ ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά αμφισβητώντας και την κυριαρχία τους καθώς συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία.  Μάλιστα τονίζεται προκλητικά ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι’ αυτά από τις συνθήκες Λοζάνης και Παρισιού! Δεν μιλάμε πια για τα νησιά που αμφισβητούσε μέχρι τώρα την κυριαρχία τους, αλλά για νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος και η Σαμοθράκη.
Την Συνθήκης της Λοζάνης επικαλείται ανερυθρίαστα η Τουρκία που την έχει κάνει κουρελόχαρτο στην Θράκη σχετικά με την ταυτότητα της μειονότητας. Πόσες  φορές ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λοζάνης και μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις; Τώρα τη θυμήθηκαν!
Είναι φανερό ότι θα μπούμε σε νέο κύκλο προκλήσεων.
Την ίδια στιγμή στην ελληνική Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων τοποθετούνται ανοικτά κατά του ράλι των εξοπλισμών (βλέπε Φίλης, Σία Αναγωνστοπούλου) και καταψηφίζουν την ελληνογαλλική συμφωνία!
Τρία πουλάκια κάθονται…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Έρχεται ο Ανδρουλάκης Άλλαξε το πρόγραμμα λίγες ημέρες πριν την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣ…