Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

0

Γλωσσικό
Φίλος φιλόλογος μας έστειλε επιστολή επίκαιρη για όσα ακούγονται και γράφονται. Γράφει: «Θυμήθηκα τώρα με τον σεισμό της Κρήτης (Αρκαλοχώρι), γλωσσικές αστοχίες που έχουν εντοπιστεί.
Πρώτα πρώτα το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Αρκαλοχώρι αλλά το κέντρο του σεισμού και όχι το επίκεντρο ήταν σε βάθος 8,5 χιλιομέτρων.
Αυτό γιατί το επίκεντρο είναι η προβολή του κέντρου στην επιφάνεια.
Μετά, δεν υπάρχει στατικότητα κτιρίων που πρέπει να ελεγχθεί. Φαίνεται ο δημοσιογράφος παρασύρθηκε από την… ελαστικότητα. Υπάρχει ευστάθεια. Μπορεί ο φέρων οργανισμός ενός κτιρίου να ελεγχθεί ως προς το αν έχει τρωθεί ή αν διατηρεί στο ακέραιο τη στατική επάρκειά του. Όχι όμως ως προς τη στατικότητά του».
Γ.Δ.


Γλωσσικό ΙΙ
Ο ίδιος συμπληρώνει με την επιστολή του και διορθώνει το πολυβασανισμένο παράγω που στον μέλλοντα στιγμιαίο γίνεται θα παραγάγω.
«Δεν διερωτώμαστε», γράφει, «αν το ρήγμα θα παράξει προβλήματα σε γειτονικά ρήγματα αλλά αν θα παραγάγει προβλήματα. Αλλιώς, κι εμείς θα εξάξουμε τα συμπεράσματά μας, όχι για τα ρήγματα, αλλά για τη γλωσσική επάρκεια του γράφοντος».
Γ.Δ.


Περίπτωση… ημιμάθειας
Το περιστατικό συνέβη και υπήρξα αυτήκοος μάρτυρας.
Κυρία έλαβε ως συνταξιούχος ποσό αναδρομικών που της όφειλε το Ασφαλιστικό Ταμείο μετά τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου. Χαρούμενη όπως όλοι είδε στον τραπεζικό της λογαριασμό το συνολικό ποσό και το αντίστοιχο ποσό που έγινε παρακράτηση ως φόρος εισοδήματος.
Η εικόνα άλλαξε αμέσως.
«Κλέφτες, απατεώνες, μας κλέβουν το δίκιο μας»  και άλλα, γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει πως κάθε έσοδο που λαμβάνεις και δεν έχει δηλωθεί, φορολογείται!
Το τραγικότερο; Δεν δέχεται, αρνείται κάθε λογική εξήγηση πως λειτουργεί το σύστημα. Όχι. Είναι κλέφτες και διαμαρτυρίες.
-Κακό πράγμα η έλλειψη γνώσης και χειρότερο όταν δεν δέχεσαι την εξήγηση του θέματος.
Γ.Δ.


Αδιαφορία για 30 νεκρούς καθημερινά
Ανερμήνευτη, ομολογώ και ανεξήγητη όλη αυτή η μη αντίδραση της κοινωνίας στους καθημερινούς θανάτους από τον κορωνοϊό.
Τριάντα και συνάνθρωποί μας πεθαίνουν κάθε μέρα και καμία αντίδραση, καμία ανησυχία για να σταματήσει όλο αυτό το θανατικό που βρήκε τον κόσμο και τη χώρα μας.
Είναι κάτι τρομερό, κάτι μοναδικό η απάθεια της κοινωνίας και η αποδοχή των θανάτων. Σα να μην αφορούν ανθρώπους τα νούμερα αυτά, ψυχές δικές μας, συγγενών, φίλων.
Μια τρομακτική σε μέγεθος αδιαφορία για το δράμα που έχει ισοπεδώσει τους ανθρώπους, τους έχει κυριεύσει η αναισθησία, ο θάνατος έχει χάσει την τραγικότητά του, έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια, ένα νέο νούμερο που προστίθεται στο μεγάλο των χιλιάδων χαμένων ανθρώπων που πολλοί μάλιστα χάνουν τη ζωή τους μόνοι, με πόνο και χωρίς τον αποχαιρετισμό των αγαπημένων τους. Κι αυτό είναι ένα κρίμα, μια θλίψη χωρίς τέλος.
Άραγε πού και πότε θα σταματήσει αυτό το δράμα των χαμένων ψυχών;
Γ.Δ.


Οι δημοκράτες με τα στυλιάρια
Τι συνέβη έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης; Αναρωτιέται εύλογα κανείς, βλέποντας ξαφνικά ΜΑΤ, κουκουλοφόρους και επεισόδια.
Τα πράγματα έχουν ως εξής: Φοιτητές αντιεξουσιαστές, μέλη της ΚΝΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μοίραζαν κομματικά φυλλάδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Δέχτηκαν φραστική επίθεση από μαθητές του ΕΠΑΛ, που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Με αυτή την αφορμή, οι απέξω οργάνωσαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το σχολικό συγκρότημα. Οι από μέσα επιτέθηκαν και τα πράγματα τελικά ξέφυγαν, όπως είδαμε και στις οθόνες μας. Η ΕΛ.ΑΣ. μάζεψε πιστόλια, σουγιάδες, γκλοπ, σφαίρες και μαζί 40 ανήλικους
Αλλά το ερώτημα είναι: γιατί οι ακροαριστεροί ή τα μέλη της ΚΝΕ πάνε στα σχολεία, με κοντάρια και πανό, για να μοιράσουν κομματικά φυλλάδια; Γιατί κάνουν πορείες σαν τάγματα εφόδου, με κράνη και Full Face, με συντονισμένο βηματισμό, κρατώντας ρόπαλα και πέτρες στα χέρια; Ξέρετε κανένα σχολείο σε κάποια άλλη χώρα του  πλανήτη που να συναθροίζονται διάφοροι «φοιτητικοί σύλλογοι» για να κάνουν ιδεολογικό προσηλυτισμό στους μαθητές;
Είναι σίγουρα θλιβερό να ευδοκιμούν ακόμα οι ακροδεξιές ιδέες σε κάποιους ελάχιστους μαθητές, όμως πραγματικά τώρα, πόσο δημοκράτες είναι οι άλλοι με τα στυλιάρια σε στρατιωτική παράταξη που έσπευσαν να τους «επιμορφώσουν»;
Είναι σίγουρο πως κάποιοι ακραίοι κύκλοι στήνουν με τον τρόπο αυτό σκηνικό έντασης στα σχολεία καθώς η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι πλέον αναπόφευκτη, θέλοντας να πυροδοτήσουν γενικότερη ένταση στο χώρο της Παιδείας.
Σ.Γ.


Προχωρεί ο σχεδιασμός;
Η ερώτηση από συμπολίτες απευθύνεται προς τον δήμο Ξάνθης και αφορά το ενδιαφέρον του δήμου για την Παλιά Πόλη.
Είχαν μάλιστα γίνει και σχετικές δηλώσεις για σχέδια και νέες ιδέες που σκέφτονται να θέσουν σε εφαρμογή, ένα εκ των οποίων είναι να μην εισέρχονται αυτοκίνητα παρά μόνον των μόνιμων κατοίκων.
Αυτός λοιπόν ο σχεδιασμός προχωρά; Εάν ναι, που ακριβώς βρίσκεται, σε ποιο σημείο;
Και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;
Οφείλει ν’ απαντήσει η δημοτική αρχή και να ενημερώσει την κοινή γνώμη της περιοχής διότι το θέμα ενδιαφέρει όλους τους Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Περιοδείες
Καλοδεχούμενοι είναι όλοι οι πολιτικοί που άρχισαν να περιοδεύουν ανά την επικράτεια και βέβαια στο νομό μας.
Δημοκρατία έχουμε, οι συγκεντρώσεις επιτρέπονται, τα κόμματα λειτουργούν ελεύθερα, οι ιδέες διακινούνται χωρίς περιορισμό, άρα οι δρόμοι ελεύθεροι και τα σκυλιά δεμένα.
Μόνο που υπάρχει πλέον μια σημαντική διαφορά. Τώρα πλέον όλοι είναι υποψιασμένοι, έμαθαν, γνώρισαν, έπαθαν και είναι επιφυλακτικοί.
Κανείς δεν πείθεται από υποσχέσεις και λόγια, όπως έγινε κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπου η κοροϊδία πήγε σύννεφο, κυρίως προς τα Μέσα Ενημέρωσης.
Τότε όμως ήταν άγνωστοι ακόμη. Τώρα τους έχουνε μάθει όλοι…
Γ.Δ.


Πινακίδες δημοτικές ανορθόγραφες


Πριν λίγα χρόνια ο δήμος τοποθέτησε μεταλλικές ενημερωτικές πινακίδες που αφορούσαν το σύστημα πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.
Πέρα από το γεγονός ότι το σύστημα αυτό έχει ατονήσει και μόνον οι ξένοι επισκέπτες το τηρούν πληρώνοντας χρόνο παρκαρίσματος, οι πινακίδες χρειάζονται καθάρισμα και χρειάζεται να διορθωθεί και ένα σοβαρό ορθογραφικό λάθος σε αρκετές από αυτές.
Το λάθος είναι η λέξη «εισιτήριο» και βγάζει μάτι.
Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες πριν χρόνια μεν, χωρίς έλεγχο δε, κι αφού διαπιστώθηκε το λάθος, πλήρης αδιαφορία για να διορθωθεί.
Οφείλει ο δήμος Ξάνθης να διορθώσει το λάθος άμεσα.
Γ.Δ.


Γιατί δεν αποκλείστηκαν από την κατάθεση στεφάνων το 2019;


Αίσθηση προκάλεσε η διαμαρτυρία του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν και  μετέπειτα και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αποκλεισμό τους από την κατάθεση στεφάνων στην τελετή για τον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επικαλέστηκε ο δήμος σε απάντησή του, εκπροσωπεί μόνο την κυβέρνηση και όχι τον πολιτικό κόσμο αλλά αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι ήταν πολύ λίγοι σε σχέση με το 2019 αυτοί που κατέθεσαν στεφάνι.  Για παράδειγμα δεν κατέθεσαν οι φορείς παρά μόνο το ΔΠΘ.
Κι αν η δημοτική αρχή ήθελε όντως να αποκλείσει τους δύο βουλευτές γιατί για παράδειγμα δεν τους απέκλεισε το 2019 από την ίδια τελετή; Αδιάψευστος μάρτυρας ο φακός του “Ε” από την 4η Οκτωβρίου 2019 όπου ο κ. Μπουρχάν και ο κ. Ζεϊμπέκ καταθέτουν στεφάνι.
Και τότε δήμαρχος ήταν ο Μανώλης Τσέπελης. Συνεπώς δεν υπάρχει  κάποια σκοπιμότητα.
Μ.Ξ.


Έπεσαν οι μάσκες τους
Αυτή η πανδημία μπορεί να μας επέβαλλε να φοράμε μάσκες όμως αποκάλυψε πολλά σε σχέση με την διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας.  Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας με πολύ άσχημο και σκοτεινό πρόσωπο που αντιδρά σε ότι προτάσσει και προτείνει η συντεταγμένη πολιτεία ανεξάρτητα όμως από το ποια είναι η κυβέρνηση. Η δε αντίδραση δεν είναι μόνο για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους όπως τότε με τους αγανακτισμένους  αλλά και για καθαρά υγειονομικούς όπως συμβαίνει τώρα με το κίνημα των αντιεμβολιαστών αγανακτισμένων. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος το πληρώνει η κοινωνία. Ιδιαίτερα τώρα που πεθαίνουν από κορωνοϊό 300 άνθρωποι κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν κάποιοι που κινούν τα νήματα ενός παρακράτους και φανατίζουν ένα συρφετό από αμόρφωτους εθνικιστές, φασιστοειδή, δημιουργώντας έναν «στρατό» που προκαλεί βίαια επεισόδια.
Αυτό που οφείλει να γίνει σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι να παταχθούν τέτοια φαινόμενα.
Υπάρχει όμως και μια μερίδα που απλά αυτοί φοβούνται τις παρενέργειες μακροπρόθεσμα. Δεν έχουν πειστεί. Αυτοί χρειάζονται άλλη προσέγγιση, με την μέθοδο της πειθούς. Με επιστημονική ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Η επιστημονική γνώση διώχνει του φόβους που προκαλεί η άγνοια ή η ημιμάθεια.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…