Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

0

 Για την Ελλάδα ρε…
Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω, το παρατηρώ όμως και προβληματίζομαι αρκετά.
Η χώρα μας ως προς το ποσοστό κάλυψης εμβολιαστικής σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται περίπου στο μέσον με 67,8%.
Βρισκόμαστε μαζί, κοντά- κοντά με τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Δηλαδή τις πρώην κουμμουνιστικές.
Αυτή η γειτνίαση δεν σας κρύβω πως με προβληματίζει, διότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όλες, και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ υψηλότερα από μας.
Εμείς κάτω, με τους ανεμβολίαστους και τους πολλούς θανάτους.
Ποιοι, εμείς. Ο πιο  έξυπνος λαός του κόσμου!
Εμείς οι πιο μάγκες, πιο μερακλήδες και ντερμπεντέρηδες να είμαστε πίσω; Όχι κάποιο λάθος θα έγινε, δε μπορεί ο ελληναράς, ο τσίφτης να’ ναι τελευταίος μαζί με τα πρώην κομμούνια, όχι δεν γίνεται.
Εμείς που αγωνιζόμαστε για το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, τελευταίοι, όχι ρε, δε το δέχομαι, θα πάω να εμβολιαστώ, δε γίνεται η Ελλάδα μου να μένει πίσω.
Πίσω ρε, πάω για εμβόλιο, εγώ ο Μήτσος και η Μήτσαινα μαζί. Θα κλείσω τα μάτια, θα κοιτάω δεξιά και θα εμβολιαστώ. Για την Ελλάδα ρε…
Γ.Δ.


Ο Πούτιν θα γίνει… ήρωας
Το θέλουν δεν θέλουν, τελικά ο Πούτιν θα γίνει λαϊκός ήρωας.
Αιτία, η απόφασή του να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ευρώπη.
Μόλις μάλιστα ο Πούτιν δήλωσε ότι προτίθεται να μειώσει τις τιμές, αμέσως έπεσαν οι τιμές στην αγορά. Όταν μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες διέγραψαν ένα πρωτοφανές ράλι ανόδου φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
Έτσι έπεσαν οι τιμές και ενδεχομένως να πέσουν κι άλλο διότι ο Πούτιν σχεδιάζει ν’ αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Γι’ αυτό  λοιπόν ο Πούτιν θα θεωρηθεί ήρωας για τους μικρούς καταναλωτές.
Γ.Δ.


Δεν στηρίζουν οι τράπεζες
Είναι γεγονός πως ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός πως προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον πρωτογενή τομέα.
Τελευταία ζήτησε από τις τράπεζες να ανοιχτούν στον πρωτογενή τομέα και να εμπιστευθούν τον αγροτικό κόσμο ο οποίος κράτησε την οικονομία ψηλά.
Είναι γεγονός πως μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την  Πειραιώς, άλλαξαν οι σχέσεις των αγροτών με τις Τράπεζες γενικώς. Η Πειραιώς είναι η μόνη που έχει εμπειρία στον τομέα αυτόν, ενώ οι υπόλοιπες τον αγνοούν τελείως.
Έτσι είναι διστακτικές, δεν επιδιώκουν εύκολα δανεισμούς και το φορτίο όλο έχει πέσει στην Πειραιώς.
Προφανώς η τακτική των άλλων τραπεζών θα πρέπει ν’ αλλάξει διότι όπως είπε ο κ. Λιβανός προς τους τραπεζίτες θα πρέπει να κατανοήσουν πως το μέλλον της οικονομίας βρίσκεται στον αγροδιατροφικό τομέα.
-Θα το καταλάβουν όμως για να τον στηρίξουν;
Γ.Δ.


Φθινόπωρο, ώρα για περίπατο
Πάει και το μικρό αποκαλόκαιρο με την εμφάνιση της «Αθηνάς». Στην Ξάνθη βέβαια τα καιρικά φαινόμενα είναι ήπια και φθινοπωρινά χωρίς ένταση και η θερμοκρασία σε καλά επίπεδα. Το φθινόπωρο είναι μια όμορφη εποχή όπως και όλες άλλωστε. Στο νομό μας έχουμε την ευλογία να έχουμε και ορεινή και παραλιακή ζώνη κι έτσι έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε τις ομορφιές της κάθε εποχής. Το φθινόπωρο βάφει με κιτρινωπά, γήινα χρώματα την παλέτα της φύσης και είναι μαγευτικοί οι περίπατοι αυτή την εποχή. Η επαφή με την φύση γαληνεύει και συνάμα δίνει ενέργεια ενώ προκαλεί και ευεξία. Είναι μια καλή επιλογή που μας αποφορτίζει από μια ασφυκτική καθημερινότητα.
Μ.Ξ.


Πιάνει η γάτα τα ποντίκια;
Προσωρινά ουδόλως μ’ ενδιαφέρει τι χρώμα έχει η γάτα. Το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να πιάνει ποντίκια.
Η ρήση είναι γνωστή και η σημασία της επίσης.
Έτσι, καθόλου δεν μ’ ενδιέφερε η κομματική προέλευση ενός ατόμου σε μια θέση που τον τοποθετούσε η όποια κυβέρνηση.
Περίμενα να δω και να κρίνω στη συνέχεια από το έργο που παρήγαγε και μόνο και για το οποίο επελέγη να υπηρετεί αμειβόμενο.
Είναι γεγονός πως η κυρία Ροφαέλα που ανέλαβε με επιλογή από τη Ν.Δ. τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου είχε μια άσχημη περίοδο λόγω της πανδημίας.
Εκεί λοιπόν, στην κρίσιμη περίοδο δημιουργήθηκαν κενά, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, διαμαρτυρίες. Υπήρχαν προσωπικές αναφορές για έλλειψη πρωτοβουλιών και ανάληψης ευθυνών. Ο ιατρικός κόσμος διαμαρτυρόταν, το ίδιο και η κοινή γνώμη.
Κι αντί η κυρία διοικήτρια να βγει και να πει την αλήθεια, τι ακριβώς συμβαίνει, αποφάσισε τη σιωπή όταν τα γεγονότα ήταν σημαντικά και οι ανάγκες του νοσοκομείου μεγάλες.
-Η γάτα σταμάτησε να πιάνει ποντίκια πλέον…
Γ.Δ.


Φαρσοκωμωδία η Σούπερλιγκ 2
Χειρότερα δεν ήταν ποτέ τα πράγματα στην ΕΠΟ και στην παλιά Β΄Εθνική και τώρα Σούπερλιγκ 2.
Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο  κι ακόμη δεν είναι σίγουρα:
α) πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το ταλαιπωρημένο αυτό πρωτάθλημα και
β) πόσες ομάδες τελικά θα συμμετάσχουν σ’ αυτό, όταν ο αριθμός των ομάδων έγινε ασανσέρ με τις προσθαφαιρέσεις.
Είναι λυπηρό το κατάντημα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και γίνεται μεγαλύτερο όταν ο αρμόδιος και καθ’ ύλην υφυπουργός Αυγενάκης απλώς παρακολουθεί.
Όλα όσα συμβαίνουν στην Σούπερλιγκ 2 είναι μη σοβαρά και θίγουν τον θεσμό αλλά και την ίδια την ΕΠΟ και την κυβέρνηση.
Υστερόγραφο: Μέλη της ΕΠΟ θα δικαστούν για παράβαση καθήκοντος και άλλες έκνομες πράξεις τους.
Όσο για τις ομάδες, αυτές συνεχίζουν να περιμένουν…
Γ.Δ.


Πρόταση για τον τουρισμό
Αισιόδοξος συμπολίτης με αφορμή το σχόλιο για το νησί της Χίου και πως διαχειρίζονται οι κάτοικοι το θέμα του τουρισμού, μας επισημαίνει τα παρακάτω:
«Διάβασα το σχόλιο για τη Χίο και συμφωνώ. Μάλιστα είχα πρόσφατη εμπειρία κατά την εκεί διαμονή μου. Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τ’ αναφέρετε. Δεν ενδιαφέρονται για τον μαζικό τουρισμό οι Χιώτες. Δεν τον θέλουν, το λένε. Επίσης λένε και κάτι άλλο: «θέλουμε λίγο, σωστό τουρισμό και όλον τον χρόνο». Εκτιμώ πως οι τοπικοί μας περί του τουρισμού αυτά να δουν και να προβληματιστούν.»
Το μυστικό λοιπόν είναι να υπάρχει επισκεψιμότητα όλον τον χρόνο. Κι εμείς εδώ στην Ξάνθη, έχουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα να τα προβάλουμε, να τα κάνουμε γνωστά για να προσελκύσουμε εσωτερικό τουρισμό στην αρχή κι αργότερα από άλλες χώρες.
Ελπίζουμε οι αρμόδιοι του τουρισμού της περιφέρειας να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα που θα προσφέρει έσοδα όλο το χρόνο από τους επισκέπτες- τουρίστες.
Γ.Δ.


Τα τρένα του τουρισμού περνούν..
Έχουν γίνει συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις, συσκέψεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς στη Θράκη παλιά, και στην Περιφέρεια αργότερα.
Περιεχόμενο όλων αυτών των δεκάδων «μαζώξεων»  ο Τουρισμός.
Βγήκαν συμπεράσματα, καταγράφηκαν προτάσεις, ιδέες σωστές, περιεκτικές, αναπτύχθηκε αναλυτικά όλο το πλαίσιο του περιφερειακού τουρισμού ανά νομό και τις ιδιαιτερότητες.
Ε, λοιπόν, όλα αυτά που είναι και πολλά αλλά και χρήσιμα, έμειναν στα συρτάρια.
Δεν βρέθηκε κάποιος φορέας δημοτικός ή περιφερειακός να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων αυτών των προτάσεων και συμπερασμάτων σε συνεργασία πάντα με τους ιδιώτες.
Έτσι, ο Τουρισμός στην Περιφέρειά μας έμεινε γράμμα κενό, στην κατεύθυνση «ό,τι κάνει κάθε νομός μόνος του κι όπως το καταλαβαίνει».
Έτσι όμως δεν πας μακριά, δεν κάνεις συλλογική ανάπτυξη, δε διευρύνεις το προϊόν σου. Μένεις πίσω και κοιτάζεις τα τρένα να περνούν κι εσύ να μένεις στο σταθμό με την απορία και τη θλίψη στο πρόσωπο.
-Έχει κανείς άλλη άποψη;
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για τον τόπο μας.
Γ.Δ.


Με το ζόρι σας προσφέραν τη γεννήτρια;
Απαξίωσε τελείως τη δωρεά του δήμου Ξάνθης προς το νοσοκομείο η κ. Ροφαέλα.
Εάν οι δηλώσεις της είναι αυτές που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τέσσερις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τότε θα πρέπει να της επισημανθεί πως έκανε λάθος και το ατόπημά της είναι σοβαρό.
Η κ. διοικήτρια φέρεται να δήλωσε «…μας έγινε σαφές ότι, ποτέ δε λειτούργησε (η γεννήτρια) αλλά και δεν φαίνεται και να λειτουργήσει ποτέ, αφού είναι σχεδόν απίθανο να παραστεί τέτοια ανάγκη…»
Δηλαδή κυρία Ροφαέλα, πιεστήκατε αφόρητα να δεχτείτε την προσφορά του δήμου;
Αφού είστε γνώστης τεχνικών, γιατί δεχτήκατε την προσφορά που δεν θα την χρειαζόταν το νοσοκομείο ποτέ;
Πότε αποκτήσατε την τεχνική βεβαιότητα ότι η γεννήτρια είναι άχρηστη στο νοσοκομείο;
Γιατί ως ειδική τεχνικός γεννητριών δεν την αρνηθήκατε;
Οφείλεται κυρία να δώσετε απαντήσεις τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στην κοινή γνώμη γιατί δεχτήκατε ένα μηχάνημα δωρεάν που δεν θα σας χρειαζόταν.
Υπάρχει σκοπιμότητα στις δηλώσεις σας στους τέσσερις και ίσως κάτι άλλο;
-Εν αναμονή απαντήσεων λοιπόν. Η σιωπή θα θεωρηθεί σκόπιμη πως κάτι άλλο κρύβεται για τη «διάγνωση»  της άχρηστης γεννήτριας που έγινε μάλιστα κατά την επίσκεψη των τεσσάρων.
Γ.Δ.


Αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα
Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και δεν ευθύνεται ο κορωνοϊός αλλά ο νόμος για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Στα «χαρακώματα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών με το υπουργείο Παιδείας και εξαπολύονται επιθέσεις μέσω δικαστηρίων με εφέσεις και αντεφέσεις. Το υπουργείο τραβά το σχοινί με την αντέφεση που ζητά να χαρακτηριστεί όχι μόνο παράνομη αλλά και καταχρηστική η απεργία που έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα εκδικάζεται την Δευτέρα, ημέρα της απεργίας που προκήρυξαν και έχει και την στήριξη της ΑΔΕΔΥ.
Επί της ουσίας είναι εμφανές ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει πολλές ενστάσεις επί της διαδικασίας της αξιολόγησης έτσι όπως γίνεται και όχι γι’ αυτή καθαυτή την αξιολόγηση όπως μας επισημαίνουν τα συνδικαλιστικά όργανα. Υποστηρίζουν δε ότι έτσι όπως γίνεται κατηγοριοποιούνται τα σχολεία σε καλά και κακά και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην χρηματοδότησή τους. Αντιδρούν επίσης γιατί υποστηρίζουν ότι ο νόμος που δίνει την δυνατότητα στην σχολική μονάδα να βρει χορηγούς για να υλοποιήσει προγράμματα δημιουργεί άλλη κατάσταση στα σχολεία και τα μετατρέπει σε φορείς που μπαίνουν σ’ ένα ράλι να βγουν χορηγούς και χάνουν τον χαρακτήρα του σχολείου.
Αν είναι έτσι έχουν δίκιο ως προς αυτό αλλά σ’ ότι αφορά την αξιολόγηση αυτή καθαυτή είναι κάτι θετικό γιατί οδηγεί στην βελτίωση και πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…