Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

0

Τουριστικό σχέδιο ανάπτυξης της Ξάνθης
Σύμφωνα με πληροφόρηση από υπεύθυνη πηγή του δήμου Ξάνθης, τον Τουριστικό τομέα του δήμου θ’ αναλάβει ο Παναγιώτης Αμβροσιάδης που θα μετακινηθεί από τον σημερινό τομέα ευθύνης του. Η συγκεκριμένη αλλαγή προφανώς σηματοδοτεί τη νέα πρόθεση εκ μέρους του δημάρχου να δοθεί βαρύτητα στον τομέα του Τουρισμού.
Οφείλουμε όμως να καταθέσουμε τόσο προς την δημοτική αρχή συνολικά όπως και προς το νέο επικεφαλής τον κ. Αμβροσιάδη, τον προβληματισμό μας και μία πρόταση.
Πριν από κάθε ενέργεια και μεθοδικά, να καταρτιστεί ένα Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ξάνθης.
Το Σχέδιο αυτό είναι απαραίτητο να γίνει για να υπάρχει σαν οδηγός, σαν μπούσουλας.
Γ.Δ.


Γιατί είναι απαραίτητο το Σχέδιο
Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει πόσο σημαντική θα είναι για την Ξάνθη η Τουριστική Ανάπτυξη. Θα πρέπει να αποφασιστεί και οριοθετηθούν οι τομείς που θα δοθεί βαρύτητα, να εντοπιστούν τα κενά, να χαρτογραφηθούν τα υπέρ και κατά, να ερωτηθούν οι άνθρωποι του χώρου και ν’ αξιοποιηθούν παλαιότερες μελέτες που έχουν γίνει από την τότε Νομαρχία ή και από το δήμο ίσως.
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και κυρίως θεωρητικές υπερβολές. Ρεαλισμός χρειάζεται και γνώση του ποιος είναι ο δήμος, τι έχει, τι προσφέρει, τι μπορεί επιπλέον να προφέρει, που υστερεί, που έχει πλεονέκτημα και πως – κυρίως – θα γίνει η προβολή των στοιχείων εκείνων που διαθέτει η Ξάνθη. Θέλει δουλειά βέβαια αλλά και διάθεση ανθρώπων για προσφορά.
Κι επιτέλους, ας ξεκινήσει.
Φτάνουν τα λόγια στα γραφεία, ας ξεκινήσει η δράση εκτός, συντονισμένα, οργανωμένα και με σχέδιο αρκετών χρόνων και από ανθρώπους με γνώσεις και διάθεση για εργασία να χτίσουν σιγά-σιγά την Τουριστική εικόνα της Ξάνθης τόσο εντός όσο κι εκτός.
-Άντε λοιπόν. Σηκώστε τα μανίκια και δουλειά.
Γ.Δ.


Αποχαιρετισμός στην Φώφη Γεννηματά

Ήταν όλοι εκεί για τον τελευταία αποχαιρετισμό στην Φώφη Γεννηματά, την μητέρα, την πολιτικό, τη σύζυγο, την γυναίκα που έφυγε πρόωρα αλλά με ψηλά το κεφάλι. Γιατί πάλεψε παλικαρίσια για πολλά χρόνια. Δίπλα της τα παιδιά της,  που μίλησαν για την μητέρα τους, για την αγάπη που πήραν, για τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία τα γαλούχησε αλλά και την αγάπη για την ζωή και την προσφορά στον συνάνθρωπο που η ίδια αποτελούσε παράδειγμα με την στάση της απέναντι στην αρρώστια: « Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου»,  είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στον επικήδειο λόγο της.  Αυτό έκανε η Φώφη Γεννηματά.
Γι αυτό και μόνο αξίζει το πιο δυνατό μας χειροκρότημα!
Μ.Ξ.


Τι κρίμα! Έφυγε από σκωληκοειδίτιδα εν έτει 2021
Το να πεθαίνει κάποιος από κορωνοϊό στις μέρες μας πλέον έπαψε να μας εκπλήσσει ιδιαίτερα αν είναι ανεμβολίαστος. Αλλά να πεθαίνει κάποιος μέσα στο νοσοκομείο από σκωληκοειδίτιδα εν έτει 2021, ναι είναι κάτι που εκπλήσσει και εγείρει πολλά ερωτηματικά αλλά και μεγάλη ανησυχία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ναι όσο κι αν ακούγεται απίστευτο ο 61χρονος Γιάννης Σαρόγλου κάτοικος Αβδήρων έχασε απροσδόκητα την ζωή του στο νοσοκομείο Ξάνθης όπου μεταφέρθηκε γιατί οι γιατροί δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την περιτονίτιδα που υπέστη μετά από υποτροπή της οξείας σκωληκοειδίτιδας.
Πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει επωμιστεί όλο το βάρος της πανδημίας και αδυνατεί να αντιμετωπίσει άλλα περιστατικά.
Είναι τρομακτικό αλλά δυστυχώς συμβαίνει και αυτό πρέπει να σταματήσει.
Μ.Ξ.


Αλληλομηνύονται
Εντάξει, όχι κι έτσι.
Για τα όσα συμβαίνουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης ο λόγος. Εκεί λοιπόν λύνουν τις διαφορές τους οι δημοτικές παρατάξεις μηνύοντας η μία την άλλη!
Κυρίως όμως μήνυσαν ο δήμαρχος την αξιωματική αντιπολίτευση κι αυτή τον δήμαρχο.
Μάλιστα οι μηνύσεις και οι αγωγές είναι δεκάδες και σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο επί ώρες συζητούσαν ποιες αγωγές και μηνύσεις υπέβαλε ο νυν δήμαρχος και ποιες και πόσες ο πρώην! Μια σύγκριση μεταξύ τους των αγωγών και μηνύσεων που κατά καιρούς έχουν υποβάλλει.
Το αναφέρω το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο για να επισημάνω πως εμείς εδώ βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο στον τομέα αυτόν.
Μπορεί να έχουμε έντονες αντιπαραθέσεις αλλά μέχρι εκεί. Μάλλον έχουν καταλάβει όλοι πως οι αίθουσες των δικαστηρίων δεν λύνουν τις υποθέσεις.
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ο Τσέπελης για λόγους αρχής από παλιά συνεχίζει να μην καταφεύγει σε μηνύσεις παρά τα όσα γράφονται ή λέγονται υβριστικά και συκοφαντικά.
Γ.Δ.


Ακόμη δεν είδαμε τίποτε
Η διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής θα εμφανίσει στο κουρμπέτι αρκετά «λουλούδια».
«Λουλούδια» που θα θελήσουν ν’ ανθίσουν ακριβώς λόγω του εκλογικού συστήματος.
Παρότι είναι νωρίς ακόμη για τις εκλογές, ήδη άρχισε η εμφάνισή τους στην επαρχία.
Ένα τέτοιο «λουλούδι»  εμφανίστηκε  πρόσφατα στην περιοχή μας και είναι ο Γιώργος Τράγκας. Τόσο ο Τράγκας όπως και άλλοι σαν αυτόν, θα βγουν σεργιάνι στην επαρχία για να ψαρέψουν. Μάλιστα είναι σίγουρο πως κάποια ψάρια θα τα πιάσουν, διότι χάνοι πάντα θα υπάρχουν…
Γι’ αυτό, οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση. Σύντομα θα’ ρθουν κι άλλοι πολλοί για να… μας σώσουν.
Γ.Δ.


Αύξηση 100% στο ρεύμα
Ναι, το σοκ είναι μεγάλο και πρέπει να το τονίσουμε. Για το ηλεκτρικό ρεύμα ο  λόγος και για το λογαριασμό κατανάλωσης που άφησε τους συμπολίτες με το στόμα ανοιχτό.
Αιτία, το ύψος της αύξησης που είναι κατά 100%! Δηλαδή διπλάσιο του προηγούμενου ποσού ο λογαριασμός ρεύματος και προφανώς ο προβληματισμός είναι μεγάλος στα νοικοκυριά.
Κι αυτό, διότι η δαπάνη στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ανελαστική, επειδή ο χειμώνας έρχεται κι επειδή χωρίς ηλεκτρισμό σήμερα ζωή δεν νοείται.
Αναγνωρίζοντας το ύψος του προβλήματος η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη λήψη μέτρων στήριξης των νοικοκυριών. Μόνο που θα πρέπει να γίνουν γρήγορα διότι το κόστος σε σπίτια και επιχειρήσεις είναι μεγάλο.
Γ.Δ.


Οι μέρες πλησιάζουν
Ένα θέμα των ημερών είναι και η επερχόμενη εκλογή του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.
Οι 6 υποψήφιοι οι οποίοι και οριστικοποιήθηκαν πλέον, θα δώσουν τον δύσκολο αγώνα στην αρχή να βρεθούν στους δύο πρώτους.
Ποιοι δηλαδή θα είναι στις δύο θέσεις που θα διεκδικήσουν στις 12 Δεκεμβρίου τη νίκη και την προεδρία.
Πάντως, στην όλη ιστορία όπως διαμορφώνεται πλέον, μετά την αναμέτρηση, όποιος κι αν εκλεγεί, εκείνο που θα πάψει να υπάρχει θα είναι το όνομα του ΚΙΝΑΛ. Αυτό θα φύγει, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Το ΚΙΝΑΛ θ’ αποτελεί ανάμνηση μιας περιόδου χρονικής και τίποτε άλλο.
Το νέο όνομα θα είναι ή το ΠΑΣΟΚ ή κάτι άλλο που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Κέντρο».
Υπομονή όμως, ο χρόνος έφθασε, πλησιάζει, σε 8-9 ημέρες πολλά θα ξεκαθαρίσουν.
Γ.Δ.


Μνήμη Μάνου Χατζιδάκι
Στις 23 Οκτωβρίου 1925 γεννήθηκε στην πόλη της Ξάνθης, την Παραδοσιακή, όχι στην άλλη, ο Μάνος Χατζιδάκις.
Πέρασαν οι μέρες, ελάχιστοι τον θυμήθηκαν και ακόμη πιο λίγοι είπαν ή έγραψαν κάτι.
Για να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας μεγάλο συνθέτη, με την παγκόσμια αναγνώριση, στη μνήμη του, δημοσιεύουμε ένα κείμενο με δηλώσεις του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου.
Στο κείμενο αυτό παρουσιάζεται ο μεγάλος Ξανθιώτης όπως ακριβώς ήταν.
«Τον Μάνο Χατζιδάκι τον θυμούνται (ευτυχώς όχι όλοι) την ημέρα των γενεθλίων του και της αποδημίας του. Μετά από  λίγες μέρες η δημόσια σφαίρα επιστρέφει σε πρακτικές που ο μεγάλος συνθέτης απεχθανόταν και στηλίτευσε πολλές φορές με κείμενα και σχόλια του αλλά κυρίως με τον τρόπο που έζησε και δημιούργησε.
Παίζεται ο Χατζιδάκις στα ραδιόφωνα; Ποια έργα του; Πολλοί αναφέρονται στον Μάνο αλλά αγνοούν το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου του».
Γ.Α.


Μνήμη Μάνου Χατζιδάκι ΙΙ
«Άλλοι ξεχνούν πως τον «τίμησε» ένα τμήμα της εκδοτικής και δημοσιογραφικής κοινότητας (λέγε με Αυριανισμό) για την επιμονή του στην υποστήριξη των αρχών του, για το θάρρος του να λέει ευθαρσώς την άποψή του, για την αδιαφορία του απέναντι στον λαϊκισμό. Αλλά και η αγιοποίηση του προσώπου; Άλλη μεγάλη παρεξήγηση και πρακτική ευνουχιστική για το «σήμα» του σπουδαίου Έλληνα: Χρέος μας είναι να τιμούμε τους μεγάλους μας με όλο τους το φορτίο, με όλες τους τις νίκες και τις ήττες.
Γνώρισα προσωπικά τον Χατζιδάκι. Θα γελούσε πολύ με εκείνους που τον κατηγορούσαν εν ζωή και τον αποθεώνουν τώρα που (πόσο βολικό) δεν βρίσκεται ανάμεσά μας.
Ο Χατζιδάκις υπήρξε αριστοκράτης και βαθύτατα λαϊκός στην ουσία του. Ας σκεφθούμε έναν τρόπο να τον τιμήσουμε επιτέλους όπως αληθινά του αξίζει: Επιχειρώντας να δράσουμε δημόσια και ιδιωτικά με τον τρόπο του».
Γ.Α.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…