Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πλάνο ψηφιακής αναβάθμισης και στοχευμένα βήματα υλοποίησης στη ΔΕΥΑΞ

Πλάνο ψηφιακής αναβάθμισης και στοχευμένα βήματα υλοποίησης στη ΔΕΥΑΞ

0

Παρουσίαση και απολογισμός διετίας από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ιπποκράτη Καμαρίδη

 Στόχος η δυνατότητα πλήρους επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του δημότη ηλεκτρονικά

Το πλάνο εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και βελτίωσης των ψηφιακών υποδομών της ΔΕΥΑΞ παρουσίασε με έναν αναλυτικό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Ιπποκράτης Καμαρίδης καταγράφοντας αποφασιστικά βήματα και μεθοδικές κινήσεις για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο απολογισμός των δύο πρώτων ετών της διοίκησης υπό τον τίτλο «Success Story της ΔΕΥΑ Ξάνθης»

O Ιπποκράτης Καμαρίδης μετατρέπει τη ΔΕΥΑ Ξάνθης σε ΔΕΥΑ πρότυπο ψηφιακού εκσυγχρονισμού

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τότε που συγκροτήθηκε το Δ.Σ. στη ΔΕΥΑ Ξάνθης με πρόεδρο τον κ. Καμαρίδη Ιπποκράτη.

Δύο χρόνια εξαιρετικά δύσκολα όχι μόνο για τους Ξανθιώτες αλλά για όλον τον κόσμο λόγω της κατάστασης που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού και τα δύο επίπονα lockdowns.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, ωστόσο, είδαμε τη ΔΕΥΑ Ξάνθης να αλλάζει τελείως πρόσωπο και εικόνα και σήμερα να είναι μία εκσυγχρονισμένη ΔΕΥΑ που αποτελεί πρότυπο λειτουργίας για κάθε δημόσιο οργανισμό.

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της ΔΕΥΑΞ οφείλεται στις αποφασιστικές και δυναμικές κινήσεις του κ. Καμαρίδη, ο οποίος επικεντρώθηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες προς τον δημότη, ένα στοίχημα που κέρδισε, με τα αποτελέσματα να το αποδεικνύουν.

Η αρχή του εκσυγχρονισμού με τη νέα ιστοσελίδα

Όλα ξεκίνησαν με τη δημιουργία μίας νέας ιστοσελίδας για τη ΔΕΥΑ Ξάνθης καθώς αποτελεί τη «βιτρίνα» κάθε επιχείρησης και κεντρικό σημείο της ψηφιακής υποστήριξης του πολίτη.

Όταν ο κ. Καμαρίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του, η ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΞ ήταν ένας απαρχαιωμένος ιστότοπος που η τελευταία του ενημέρωση είχε πραγματοποιηθεί το 2013. Μία ενημέρωση για τον Covid-19 πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Καμαρίδη τον Μάρτιο του 2020.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καθημερινά τηλεφωνήματα των πολιτών που είχαν εύλογες απορίες οι οποίες δεν μπορούσαν να απαντηθούν μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΞ, πάρθηκε η απόφαση εκσυγχρονισμού της ιστοσελίδας.

Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑΞ διαθέτει μία ιστοσελίδα σύγχρονων προδιαγραφών που προσφέρει υπηρεσίες προς τους δημότες, όπως τη δυνατότητα διαχείρισης και πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρονικά μέσα από Web App και Mobile App, την ηλεκτρονική δήλωση βλάβης και την real time παρακολούθηση τόσο από τους δημότες, όσο και από τους τεχνικούς ΔΕΥΑ.

Ήδη τα τηλεφωνήματα στη ΔΕΥΑΞ έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς μέσα από την ιστοσελίδα, ένας δημότης μπορεί να βρει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά του.

Η λειτουργικότητά της «έδεσε» καλαίσθητα με το στοιχείο του νερού και πλέον η ΔΕΥΑΞ διαθέτει ενδεχομένως την ωραιότερη ιστοσελίδα ΔΕΥΑ στην Ελλάδα.

Οι δύο τελευταίες ενημερώσεις της παλιάς ιστοσελίδας της ΔΕΥΑΞ. Η μία το 2013 και η άλλη το 2020

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καθημερινά τηλεφωνήματα των πολιτών που είχαν εύλογες απορίες οι οποίες δεν μπορούσαν να απαντηθούν μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΞ, πάρθηκε η απόφαση εκσυγχρονισμού της ιστοσελίδας.

Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑΞ διαθέτει μία ιστοσελίδα σύγχρονων προδιαγραφών που προσφέρει υπηρεσίες προς τους δημότες, όπως τη δυνατότητα διαχείρισης και πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρονικά μέσα από Web App και Mobile App, την ηλεκτρονική δήλωση βλάβης και την real time παρακολούθηση τόσο από τους δημότες, όσο και από τους τεχνικούς ΔΕΥΑ.

Ήδη τα τηλεφωνήματα στη ΔΕΥΑΞ έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς μέσα από την ιστοσελίδα, ένας δημότης μπορεί να βρει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά του.

Η λειτουργικότητά της «έδεσε» καλαίσθητα με το στοιχείο του νερού και πλέον η ΔΕΥΑΞ διαθέτει ενδεχομένως την ωραιότερη ιστοσελίδα ΔΕΥΑ στην Ελλάδα.

Εικόνες με το περιβάλλον της νέας ιστοσελίδας ΔΕΥΑΞ

Η προστασία της δημόσιας υγείας με τα ηλεκτρονικά ραντεβού

Τον Μάιο του 2020, η ανθρωπότητα μόλις είχε περάσει το πρώτο κύμα του Covid-19, μετρώντας τις χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και τις επιπτώσεις που άφησε ο ιός σε οικονομικό επίπεδο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων όλων των χωρών του κόσμου.

Με τους θερινούς μήνες να πλησιάζουν και την ελληνική κυβέρνηση να άρει τα σκληρά μετρά προστασίας, η ελπίδα, τα χαμόγελα και η ελευθερία επέστρεψαν στους ανθρώπους.

Μάλιστα, επικρατούσε η αίσθηση πως ο Covid-19 δεν θα ήταν πλέον στα επίπεδα του χειμώνα και πως δεν θα ξαναέρχονταν οι μαύρες ημέρες.

Εξαίρεση από αυτό το συναίσθημα, αποτέλεσε η ΔΕΥΑ Ξάνθης η οποία τη στιγμή που όλοι έδειχναν να χαλαρώνουν, εκείνη προετοίμαζε μέτρα προστασίας για τους δημότες της πόλης σε περίπτωση δεύτερου κύματος του ιού.

Ο κ. Καμαρίδης Ιπποκράτης, ιατρός στο επάγγελμα, δεν βασίστηκε στον ερχομό του καλοκαιριού και στην πεποίθηση πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα «σκότωναν» τον ιό.

Αντιθέτως «θωράκιζε», τεχνολογικά κυρίως, τη ΔΕΥΑΞ και προσπαθούσε να ψηφιοποιήσει την επικοινωνία μεταξύ δημοτών και επιχείρησης.

Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, η ΔΕΥΑΞ αποφάσισε να εμπιστευτεί και πάλι την τεχνολογία ως ένα από τα μέτρα πρόληψης που έλαβε.

Ένα μεγάλο μέρος των ραντεβού και η επαφή με τους δημότες, θα έπρεπε πρωτίστως να γίνεται ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει ψηφιακό αρχείο κα οι δημόσιοι λειτουργοί να διαχειρίζονται το ψηφιακό τους ημερολόγιο, προνοώντας για τον ορισμό ραντεβού σε ώρες που δεν θα υπήρχε μεγάλος συνωστισμός.

Έτσι λοιπόν, η ΔΕΥΑΞ σε συνεργασία με την πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών CITIBILL, προσέφερε τη δυνατότητα ηλεκτρονικών ραντεβού και μάλιστα ήταν ο πρώτος δημόσιος φορέας της Ξάνθης που το έπραξε.

«Το e-ραντεβού θα λύσει τα χέρια των Ξανθιωτών», δήλωνε τον Ιούνιο του 2020 ο κ. Καμαρίδης και σήμερα τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν πλήρως.

Το δεύτερο κύμα πανδημίας όχι μόνο ήρθε, αλλά το δεύτερο lockdown ήταν ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ραντεβού ήταν υποχρεωτικό για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Τη στιγμή που όλοι προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα, η ΔΕΥΑ Ξάνθης βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο κ. Καμαριδης είχε την τόλμη να στηρίξει τις αποφάσεις του και ξεκίνησε προωθητικές καμπάνιες της υπηρεσίας με σκοπό να εξοικειωθούν οι δημότες Ξάνθης με τα ηλεκτρονικά ραντεβού αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον οποίο είχε επενδύσει η ΔΕΥΑΞ.

Ήδη από τους πρώτους μήνες, παρόλο που ήταν θερινοί, το e-ραντεβού κέρδισε την εμπιστοσύνη των δημοτών Ξάνθης, με τον κ. Καμαρίδη προφανώς να νιώθει δικαιωμένος καθώς μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.000 αιτήματα ηλεκτρονικών ραντεβού.

Πηγή στατιστικών: www.citibill.gr

Το μεγαλύτερο κέρδος, όμως, θα μπορούσε να θεωρηθεί η δημιουργία μίας νέας συνήθειας στους δημότες Ξάνθης οι οποίοι στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούν και εμπιστεύονται στον μέγιστο βαθμό την τεχνολογία αλλά ακόμη δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους ψηφιακές ενέργειες από τον δημόσιο τομέα.

Αυτό αποτελεί ακόμη μία δικαίωση του κ. Καμαρίδη ο οποίος είχε θέσει στόχο τις ψηφιακές υπηρεσίες από την αρχή της θητείας του.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές ακόμη μία υπόσχεση που τηρήθηκε από τον κ. Καμαρίδη

H μεγαλύτερη πρόκληση της ΔΕΥΑ Ξάνθης ήταν πως θα καταφέρει να προσφέρει ουσιαστικές ψηφιακές λύσεις στον πολίτη σχετικά με την ύδρευση και την αποχέτευση.

Μάλιστα, ο κ. Καμαρίδης είχε τοποθετηθεί δημοσίως, αποκαλύπτοντας πως δουλεύει πάνω σε ένα project έτσι ώστε να προσφέρει στους δημότες Ξάνθης τη δυνατότητα διαχείρισης και πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρονικά.

Τον Αύγουστο του 2020, ανακοινώθηκε πως οι δημότες μέσω της εφαρμογής κινητών τηλεφώνων CITIBILL Mobile App αλλά και μέσω πρόσβασης από σταθερούς υπολογιστές και λάπτοπ, θα μπορούσαν να έχουν εικόνα σχετικά με το ιστορικό των λογαριασμών τους, των κινήσεων, των μετρήσεων/καταναλώσεων, των υδροδοτούμενων ακινήτων και των υφιστάμενων και παλαιότερων ακινήτων.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το project ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ανακοινώθηκε η έκδοση νέων λογαριασμών με κωδικό RF αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής τους.

Η υπόσχεση του κ. Καμαρίδη ότι θα προσέφερε τη συγκεκριμένη δυνατότητα υλοποιήθηκε με το παραπάνω. Ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα και αυτό αποδεικνύεται όχι από λόγια αλλά από στατιστικά στοιχεία.

Με την ανακοίνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις μόλις 10 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021 στο πιλοτικό στάδιο, ο αριθμός εκτοξεύθηκε κυλιόμενα στις 1.124 πληρωμές τον Αύγουστο.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπηρεσία όπως και τα ηλεκτρονικά ραντεβού υποστηρίζονται και από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Ξάνθης. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, κάποιος που έχει έναν απλήρωτο λογαριασμό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΞ και να τον πληρώσει γρήγορα και εύκολα ηλεκτρονικά.

Η συγκεκριμένη καινοτομία δεν είναι πρωτόγνωρη απλά για ένα δημότη Ξάνθης. Είναι πρωτόγνωρη για όλους τους Έλληνες δημότες και τις συνδιαλλαγές τους με τις ΔΕΥΑ. Αποτελεί ακόμη ένα λόγο που η ΔΕΥΑΞ έχει μετατραπεί σε ΔΕΥΑ πρότυπο.

Επόμενο βήμα η ηλεκτρονική δήλωση βλαβών από τον πολίτη και έπεται συνέχεια

Οι ψηφιακές υπηρεσίες προς τους δημότες Ξάνθης από τη ΔΕΥΑΞ δεν σταματούν εδώ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ακόμη μία ψηφιακή υπηρεσία που θα λύσει πολλά προβλήματα.

Πρόκειται για τη δήλωση βλάβης από έναν δημότη ηλεκτρονικά μέσα από το κινητό του η οποία λειτουργεί αυτό το διάστημα πιλοτικά κα τις επόμενες ημέρες θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Ο δημότης θα μπορεί να δηλώσει μία βλάβη, π.χ. του υδρομέτρου του, ηλεκτρονικά μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Θα του παρέχεται η δυνατότητα να αναφέρει πληροφορίες σχετικά με τη βλάβη και να τις συνοδεύει με φωτογραφικό υλικό.

Μόλις δηλωθεί η βλάβη από τον δημότη, ενημερώνονται από το σύστημα οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΞ. Ο υπεύθυνος, αναθέτει ηλεκτρονικά στους αρμόδιους τεχνικούς το συγκεκριμένο αίτημα βλάβης.

Οι αρμόδιοι τεχνικοί με τη σειρά τους, επισκέπτονται το σημείο της βλάβης για αυτοψία και ενημερώνουν επίσης ψηφιακά για την κατάσταση της.

Όλοι αυτοί οι βηματισμοί και η κατάσταση του αιτήματος ενημερώνονται real time και παρακολουθούνται τόσο από τον πολίτη όσους και από τους τεχνικούς της ΔΕΥΑΞ.

Στόχος η πλήρης ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών Ξάνθης

Τα τεράστια άλματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑ Ξάνθης σε διάστημα περίπου 1.5 έτους συμπεριλαμβανομένου και του νέου IP τηλεφωνικού κέντρου, γεμίζουν τον κόσμο με αισιοδοξία πως πολλά μπορούν να αλλάξουν στην τοπική αυτοδιοίκηση αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και το συμφέρον του δημότη να είναι πάνω απ’ όλα.

Πλέον, ο μεγάλος στόχος είναι όλη η εξυπηρέτηση ενός δημότη να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί ο ίδιος να παραβρεθεί στην ΔΕΥΑΞ. Από απαντήσεις σε απλά ερωτήματα πολιτών online, μέχρι και ενημερωτικά push notification σε κινητά.

Ο κ. Καμαρίδης έχει αποδείξει έως τώρα πως μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο μεγαλόπνοο σχέδιο που απαιτεί δυναμισμό και τολμηρές αποφάσεις.

Η ΔΕΥΑ Ξάνθης ζει το δικό της success story και μπορεί να γίνει παράδειγμα για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. Έπεται συνέχεια λοιπόν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…