Πέντε νέες οικοδομές κτίζονται τώρα – Μετά από μια δεκαετία που γίνονταν μόνο μερεμέτια!
Οικιστική ανάγκη από νέα ζευγάρια – Εξαντλήθηκε το στοκ σε διαμερίσματα – Μεγάλη άνθηση η οικοδομική δραστηριότητα στον δήμο Μύκης
Χαμηλότερο το μπάτζετ λόγω προβλημάτων στον δανεισμό από τις τράπεζες
Ξεκίνησε δειλά – δειλά η οικοδομική δραστηριότητα στην Ξάνθη. Άρχισε να ακούγεται πάλι ο ήχος της μπετονιέρας μέσα στην πόλη, να ξεφυτρώνουν γιαπιά, να δουλεύουν συνεργεία, μια εικόνα ξεχασμένη για μια δεκαετία και βάλε…Η οικοδομική δραστηριότητα είναι ένας δείκτης οικονομικής ανάκαμψης αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που δεν συνδέονται απαραίτητα με τις συνθήκες στην αγορά που διαμορφώνουν την σχέση ζήτησης – προσφοράς αλλά από την λειτουργία της δημοσίας διοίκησης ή ακόμη από διάφορα γεγονότα.
Βελτίωση στην λειτουργία της πολεοδομίας Ξάνθης
Η αναζωογόνηση αυτή παρατηρείται από τις αρχές του 2021 και συμπίπτει χρονικά με κάποιες αλλαγές, που προώθησε η δημοτική αρχή στην Διεύθυνση Πολεοδομίας, όπως καλύτερη στελέχωση του τμήματος με μετακινήσεις προσωπικού και κάλυψη των θέσεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν, που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρουν οικοδομικές άδειες που παρέμεναν στα συρτάρια βελτιώνοντας γενικά την διαδικασία. Αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό από τον κλάδο των Μηχανικών που ήταν αυτοί που συνεχώς διαμαρτύρονταν για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης: « Από τα τέλη του 2020 παρατηρήθηκε μια καλύτερη λειτουργία που είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρά η διαδικασία έκδοσης αδειών με καλούς ρυθμούς τόσο σε βιομηχανικές άδειες όσο και σε άδειες οικοδομών. Ξεμπλοκάρανε έτσι κάποια αιτήματα. Είναι καλύτερη η λειτουργία της Πολεοδομίας Ξάνθης απ’ ότι παλαιότερα».
Πέντε νέες οικοδομές κτίζονται τώρα στην Ξάνθη – Οικιστική ανάγκη από νέα ζευγάρια – Εξαντλήθηκε το στοκ σε διαμερίσματα
Ωστόσο η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν οφείλεται μόνο σ’ αυτό, αλλά είναι η συνισταμένη κάποιων παραγόντων.
Όπως εξηγεί ο κ. Ασημίδης από την τάση σε ανακαινίσεις που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια περάσαμε πλέον στην κατασκευή νέων οικοδομών κι αυτό σημαίνει ότι τώρα υπάρχει οικιστική ανάγκη που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 και 2009 οπότε κατέλαβε κρίση και την οικοδομή: «Είναι γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα βλέπει φως στο τούνελ, υπάρχει μια αναθέρμανση και οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτα απ΄ όλα η μακροχρόνια οικονομική κρίση σε συνδυασμό και με τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία δημιούργησε οικιστικές ανάγκες που δεν ικανοποιήθηκαν. Τα χρόνια παρήλθαν και το στοκ σε διαμερίσματα που υπήρχε από το 2009, οπότε και σταμάτησε η οικοδομή, έχουν εξαντληθεί. Επίσης η τάση που υπήρχε για ανακαινίσεις σε παλιά διαμερίσματα πλέον έχει σταματήσει. Τώρα υπάρχει ζήτηση για νέα διαμερίσματα κυρίως από νέα ζευγάρια που θέλουν να στήσουν το σπιτικό τους. Υπάρχουν πέντε νέες οικοδομές μεγέθους που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή».
Μεγάλη άνθηση η οικοδομική δραστηριότητα στον δήμο Μύκης
Όπως ανέφερε ο κ. Ασημίδης η άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν περιορίζεται μόνο στην Ξάνθη αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη στον δήμο Μύκης. Κι αυτό γιατί: «Υπάρχουν πολλοί από τον δήμο Μύκης που δουλεύουν στο εξωτερικό. Ο κόπος τους μεταφράζεται σε κατασκευή σπιτιού».
Χαμηλότερο το μπάτζετ λόγω προβλημάτων στον δανεισμό από τις τράπεζες
Ωστόσο ο κ. Ασημίδης υπογραμμίζει πως υπάρχει μεν ζήτηση αλλά το μπάτζετ είναι πιο περιορισμένο κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι: «Ο δανεισμός από τις τράπεζες παραμένει δύσκολος. Συνεπώς ο αγοραστής θα πρέπει να διαθέτει ίδια κεφάλαια. Κατά συνέπεια το μπάτζετ είναι πιο εκλογικευμένο».
Τα προβλήματα στην οικοδομή: Αύξηση υλικών, έλλειψη τεχνικών
Ένας παράγοντας που αυξάνει το κόστος της οικοδομής είναι η αύξηση των τιμών των υλικών όπως του χαλκού και του χάλυβα. Αυτό είναι πιο έντονο στα δημόσια έργα. Υπάρχουν εργολάβοι που πήραν δημόσια έργα με μεγάλες εκπτώσεις και τώρα με τις ανατιμήσεις των υλικών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπεράτωσή τους.
Πρόβλημα προκαλεί και η έλλειψη των οικοδόμων και τεχνικών. Είναι γνωστό ότι η Ξάνθη φημίζεται για τους οικοδόμους της οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης …μετανάστευσαν καθ’ ολοκληρίαν στο εξωτερικό και εργάζονται στις πιο μεγάλες εταιρείες. Αυτό επηρέασε και τα τεχνικά επαγγέλματα, όπως υδραυλικοί, σιδεράδες κ.λ.π. που παρατηρείται έλλειψη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου