Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μπορεί ή όχι να γίνει σχολείο στο ακίνητο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ;

Μπορεί ή όχι να γίνει σχολείο στο ακίνητο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ;

0

Ο Δήμος Ξάνθης λέει «μόνο κατά παρέκκλιση έκδοση άδειας με νομοθετική ρύθμιση»

 

Κ. Μπαντίκος, Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης: «Το οικόπεδο του ΙΝΕΔΙΜ πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια για σχολική χρήση»

 

Διάσταση απόψεων διαπιστώνεται μεταξύ του Δήμου Ξάνθης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης στο θέμα που ανέκυψε με την αγορά οικοπέδου στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών για ανέγερση Γυμνασίου. Υπενθυμίζουμε ότι απ’ την πλευρά της η δημοτική αρχή στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα, απέδωσε την ευθύνη για την προτεραιότητα που δίνεται στη ανέγερση Γυμνασίου έναντι δημοτικού σχολείου στο υπουργείο κατόπιν αιτήματος της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης,  επισημαίνοντας ότι ο δήμος επεδίωκε την ανέγερση δημοτικού και γυμνασίου, αναγνωρίζοντας κυρίως την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στο δημοτικό που έχει έλλειψη χώρου και ότι οδηγήθηκε σ’ αυτή την επιλογή μετά από παρέμβαση της περιφερειακής διεύθυνσης.  Απ’ την πλευρά του ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος που μίλησε στο «Ε» για το θέμα δίνει διαφορετική διάσταση.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης είπε «Όχι»  για δημοτικό εκτός οικισμού Δροσερού

Συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο δήμος Ξάνθης όντως ζήτησε την γνωμοδότηση για ανέγερση σχολικής μονάδας που θα περιλαμβάνει Δημοτικό και Γυμνάσιο στην περιοχή των Πετρελαιαποθηκών: «Απαντήσαμε πως δεν είναι πρακτικό τα παιδιά του δημοτικού του Δροσερού να βγαίνουν από τον οικισμό. Είναι ήδη ελλιπής η φοίτηση καθώς η σχολική διαρροή είναι μεγάλη στα σχολεία εντός του οικισμού, πόσο δε μάλλον αν  χρειαστεί να διανύουν και μια απόσταση. Επιπλέον θεωρήσαμε  ότι η περιοχή δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας γιατί είναι δίπλα στις γραμμές του τρένου και επιπλέον αναφέραμε και ότι υπήρχε σχολείο στη περιοχή παλαιότερα που έκλεισε γιατί δεν πήγαιναν τα παιδιά».

Ναι σε γυμνάσιο αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή

Σ΄ ότι αφορά το Γυμνάσιο: «Δεν είπαμε ότι προκρίνουμε το Γυμνάσιο ούτε θέσαμε θέμα μεταστέγασης του 8ου Γυμνασίου. Όλες μας οι προσπάθειες είναι να παρέχουμε σύγχρονες κτηριακές υποδομές και στο πλαίσιο αυτό  γνωμοδοτήσαμε θετικά για Γυμνάσιο αλλά όχι μόνο για παιδιά από το Δροσερό αλλά από την  ευρύτερη περιοχή της Λ. Στρατού. Παράλληλα για το θέμα του Δημοτικού επειδή γνωρίζουμε την αναγκαιότητα προτείναμε την παραχώρηση του ακινήτου και του κτηρίου που περιήλθε στην κυριότητα του ΙΝΕΔΙΜ ωστόσο δεν λάβαμε απάντηση από τον δήμο».

Κ. Μπαντίκος, Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης: «Το οικόπεδο του ΙΝΕΔΙΜ πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια για σχολική χρήση στο Δροσερό»

Υπενθυμίζουμε ότι για το ζήτημα αυτό η δημοτική αρχή πρόβαλλε το επιχείρημα ότι για το εν λόγω ακίνητο υπάρχει κώλυμα καθώς είναι εντός του οικισμού του Δροσερού, ο οποίος είναι εκτός σχεδίου πόλης και μόνο κατά παρέκκλιση του νόμου θα μπορεί να ανεγερθεί σχολείο αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσει το υπουργείο. Ο κ. Μπαντίκος όμως διατύπωσε διαφορετική άποψη: « Γνωρίζω ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Σε διαφορετική περίπτωση το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν θα το παραχωρούσε στον δήμο το οικόπεδο για σχολική χρήση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προγράμματα Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της ΑΜΘ στο περιφερειακό συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα με τηλεδιάσκεψη. Τίθενται προς συζήτηση τα προβλήματα των κτηνοτρόφων τ…