Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα ΜΟΝΤΙ: Πρόταση με καλαισθησία και μεράκι στο μοντέρνο χειροποίητο κόσμημα

ΜΟΝΤΙ: Πρόταση με καλαισθησία και μεράκι στο μοντέρνο χειροποίητο κόσμημα

0

Ντίνα Μωρέα, Αργυροχόος: “Με κέρδισε το ασήμι…Το αγαπώ πολύ αυτό που κάνω”

 

Κοσμήματα και κατά παραγγελία – Προσιτές τιμές – Κατάστημα και εργαστήριο στην οδό Μ. Καραολή & Σταθμού 58 – 60 στην Ξάνθη

 

 

Στην τέχνη της αργυροχοΐας μυήθηκε η νεαρή Ξανθιώτισσα Ντίνα Μωρέα, μια τέχνη που την σπούδασε πλάι στην δασκάλα της Εύη Δημολολαϊδου, στο Τμήμα Αργυροχοΐας Θεσσαλονίκης, η οποία και της μεταλαμπάδευσε την αγάπη αλλά και την τεχνική στην δημιουργία κοσμήματος. Έτσι από πέρσι άνοιξε το ΜΟΝΤΙ που είναι το εργαστήρι της που παράλληλα είναι  ο εκθεσιακός χώρος των κοσμημάτων,  στην οδό Μ. Καραολή & Σταθμού 58 – 60 στην Ξάνθη.

 ΜΟΝΤΙ: Χειροποίητο κόσμημα

«Μου άρεσε από μικρή να φτιάχνω πράγματα, να δημιουργώ και έτσι πήγα στην Θεσσαλονίκη. Αγάπησα πολύ το κόσμημα μέσα από την δασκάλα μου την Εύη Δημολολαϊδου.  Είναι φοβερή και μ’ έκανε να αγαπήσω πολύ το κόσμημα», μας λέει η Ντίνα Μωρέα και μας ξεναγεί στο χώρο της. Στις προθήκες όμορφα κοσμήματα από ασήμι σμιλεμένα με μεράκι και μαστοριά. Κολιέ, βραχιόλια, δακτυλίδια σκουλαρίκια. Κοσμήματα με την τεχνική του μακραμέ, με κλωστές περίτεχνα δουλεμένες αληθινές δημιουργίες.

Ντίνα Μωρέα, Αργυροχόος: «Με κέρδισε το ασήμι…Το αγαπώ πολύ αυτό που κάνω»

Η αργυροχοΐα αποτελεί έναν από τους λαμπρότερους κλάδους της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης, με ιδιαίτερη παράδοση και ανάπτυξη από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.

Χρειάζεται ταλέντο, μεράκι, αισθητική και τεχνική να πάρει κανείς ένα κομμάτι σκληρό ψυχρό μέταλλο και να το δώσει σχήμα, μορφή, να αποτυπώσει εικόνες φύσης, ζωής, ομορφιάς: «Παλιότερα έφτιαχνα κοσμήματα από αλπακά και ορείχαλκο. Με κέρδισε όμως το ασήμι. Με χρυσό δεν έχω ασχοληθεί παρότι οι  τεχνικές είναι ίδιες. Είναι ακριβό σαν μέταλλο γι’ αυτό προτιμώ να κάνω πιο προσιτό.  Φτιάχνω από χρυσό μόνο αν υπάρχει συγκεκριμένη παραγγελία», λέει η Ντίνα.

Καθισμένη στο τραπέζι  του εργαστηρίου με την ειδική λίμα στο χέρι δουλεύει ένα κολιέ. Σμιλεύει μια υπομονή τις γωνίες: «Έρχομαι από τις 10 το πρωί και φεύγω το βράδυ. Πολλές ώρες δουλειάς…αλλά το αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Εμπνέομαι από διάφορα πράγματα. Μ’ αρέσει περισσότερο το μοντέρνο κόσμημα, το μίνιμαλ, το λιτό. Προτιμώ  τις απλές γραμμές, τα  πιο λεπτεπίλεπτα κομμάτια με απλά σχέδια.

Κοσμήματα και κατά παραγγελία – προσιτές τιμές

Το ΜΟΝΤΙ που είναι η συντομογραφία από τα αρχικά του ονόματός της ουσιαστικά λειτουργεί από το καλοκαίρι γιατί πέρσι που άνοιξε…το έκλεισε ο covid: Ουσιαστικά είναι λίγοι μήνες που άρχισε να μας επισκέπτεται ο κόσμος.  Δέχομαι και  παραγγελίες σε σχέδιο και υλικό.  Υπάρχει ενδιαφέρον αν και ακόμη δεν έχω έντονη άποψη της αγοράς. Οι τιμές είναι προσιτές σε όλα κι είναι όλα χειροποίητα.  Κολιέ, βραχιόλια δαχτυλίδια, αστερισμοί,  με διάφορες τεχνικές. Κάποιες τεχνικές είναι πιο δύσκολες. Κυρίως αυτό που με δυσκολεύει είναι ότι θέλω να βγάλω ποσότητα από κάποια κομμάτια».

Δίπλα της η μητέρα της Έφη την καμαρώνει: «Είμαι  χαρούμενη και περήφανη ίσως παραπάνω γιατί έκανε το όνειρό της και της αρέσει η δουλειά που επέλεξε να κάνει», μας λέει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…