Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαζικό «ΟΧΙ» στην αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς της Ξάνθης

Μαζικό «ΟΧΙ» στην αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς της Ξάνθης

0

Μόνο 9 Δημοτικά σχολεία της Ξάνθης είπαν ναι στην αξιολόγηση! Σε σύνολο 130 απείχαν τα 121! Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης και ΕΛΜΕ Ξάνθης καλούν σε απεργία την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου

 

Στα «χαρακώματα» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών με το υπουργείο Παιδείας- Τα «κόκκινα» σημεία της αξιολόγησης που προκαλούν τις αντιδράσεις

 

 

 

Ανάστατη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα από την δικαστική διελκυστίνδα που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ) και του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή την απεργία της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου που έχουν προκηρύξει και έχει τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, με αίτημα την κατάργηση των διατάξεων της αξιολόγησης. Το υπουργείο έχει επιλέξει μια …επιθετική πολιτική και στο πλαίσιο αυτό  την Παρασκευή (8/10) η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως κατέθεσε αγωγή κατά της απεργίας της Δευτέρας ενώ την Πέμπτη 7/10 κατέθεσε αντέφεση στην έφεση που είχαν κάνει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κατά της προηγούμενης δικαστικής απόφασης  που έκρινε την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση παράνομη (αλλά όχι καταχρηστική).

Με την αντέφεση, το Υπουργείο ζητά να κηρυχθεί η απεργία και καταχρηστική έτσι ώστε να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Αυτό που προκαλεί πρόσθετη αναστάτωση και φορτίζει το κλίμα στον κλάδο των εκπαιδευτικών είναι το γεγονός ότι  η αντέφεση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα 11 του Οκτώβρη, ημέρα της απεργίας, ενώ η έφεση των εκπαιδευτικών ήταν να εκδικαστεί στις…25 Ιανουαρίου!

93% η απεργία  – αποχή  στα σχολεία της Ξάνθης

Σχεδόν μαζικό χαρακτήρα έχει η συμμετοχή των εκπαιδευτικών των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης(Δημόσια Δημοτικά σχολεία, Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία) στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Σε σύνολο 130 σχολικών μονάδων του νομού μας συμμετέχουν στην απεργία- αποχή τα 121 σχολεία. Ποσοστό συμμετοχής στην απεργία-αποχή 93%!

«Χαιρετίζουμε τη μαζικότατη συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων του νομού μας. Η αποχή μας από την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων σημαίνει στράτευση στη μάχη για τη υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών μας κατακτήσεων», αναφέρει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην απεργίας της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου και στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών σωματείων στις 10:30 στη κεντρική πλατεία Ξάνθης.

ΕΛΜΕ Ξάνθης «Το υπουργείο κήρυξε πόλεμο στους εκπαιδευτικούς» – 77% αποχή από την αξιολόγηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Υψηλά ποσοστά που αγγίζουν σύμφωνα με πληροφορίες μας το 77% έχει η αποχή στην αξιολόγηση και  στα Γυμνάσια Λύκεια της Ξάνθης για την περσινή χρονιά που ολοκληρώθηκε στις 30/9. Στην ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ Ξάνθης είναι αναρτημένη η Ατομική – Συλλογική δήλωση αποχής της ΟΛΜΕ από την διαδικασία της αξιολόγησης. Επίσης σε  ανακοίνωσή της ΕΛΜΕ Ξάνθης που κάνει λόγο για κυβερνητικό αυταρχισμό: «Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η καταστολή δεν μας τρομοκρατούν!

Το Υπουργείο κήρυξε τον πόλεμο στους εκπαιδευτικούς. Στη μάχη αυτή θα βγούμε κερδισμένοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και το δημόσιο σχολείο. Δίνουμε υπόσχεση αγώνα στον κλάδο μέχρι τέλους, μέχρι να ανατραπεί η επίθεση που δέχεται η μαχόμενη εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική συστράτευση με τις αποφάσεις και τις οδηγίες της Δ.Ο.Ε.

Μαζικά, ενωτικά,  αγωνιστικά θα βγούμε νικητές! Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία, στις 10:30πμ».

Τα «κόκκινα» σημεία της αξιολόγησης που προκαλούν τις αντιδράσεις

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης αλλά κατά της διαδικασίας που γίνεται και την χαρακτήρισε γραφειοκρατική  που έχει σαν αποτέλεσμα την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε καλά και κακά: «Εξαναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί σε αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων που υπηρετούν,  επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ίδιες τις σχολικές μονάδες και όχι στο υπουργείο που ευθύνεται για την υποχρηματοδότηση.  Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχολικές μονάδες που κατηγοριοποιούνται σε καλές και κακές και στην χρηματοδότησή τους. Επίσης είμαστε υπέρ της παιδαγωγικής αυτονομίας αλλά αντίθετοι να μπούμε στην διαδικασία να ψάχνουμε για χορηγούς για να υλοποιήσουμε προγράμματα από ίδιους πόρους. Χάνεται ο δημόσιος και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του σχολείου», επισημαίνει ο κ. Ντούμος θίγοντας μόνο μερικά σημεία για τα οποία οι εκπαιδευτικοί έχουν ενστάσεις σχετικά με την αξιολόγηση.

Αναφορικά δε με την στάση της Υπουργού Παιδείας τονίζει: «Με τη στάση της επιχειρεί να στρέψει στην κοινωνία ενάντια στους εκπαιδευτικούς και να διχάσει την συνδικαλιστική ηγεσία».

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου ήταν παράνομη. Στη συνέχεια και παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ).

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάζεται σήμερα, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες.

Επιπλέον, τίθεται και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ απεργεί ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 11/10 θα εκδικαστεί η εν λόγω έφεση.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, αρκεί η κινητοποίηση να είναι νόμιμη και να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …