Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κομισιόν: Έκλεισε η 12η αξιολόγηση με συμφωνία για παράταση στα ληξιπρόθεσμα

Κομισιόν: Έκλεισε η 12η αξιολόγηση με συμφωνία για παράταση στα ληξιπρόθεσμα

0

Στα 420εκ. ευρώ ανέρχονται οι εκκρεμείς συντάξεις

Με συμφωνίες για παρατάσεις λίγων μηνών στα χρονοδιαγράμματα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η μείωση του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, ολοκληρώθηκε η 12η αξιολόγηση.

Ολα δείχνουν πως η μεταμνημονιακή εποπτεία μπαίνει στην τελική ευθεία και οι εκκρεμότητες μία μία κλείνουν, έστω και με καθυστέρηση. Η διαδρομή, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, οπότε βγήκε η χώρα από το μνημόνιο, οδεύει στο τέλος της το 2022, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο.

Το μεγάλο θέμα, κυρίως για τον ESM, παραμένει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο θέμα αυτό έχει γίνει κατ’ αρχήν ένα ξεκαθάρισμα, αφαιρώντας από το σύνολο των οφειλών αυτές που δεν μπορούν να εξοφληθούν άμεσα, είτε γιατί αμφισβητούνται, έχουν γίνει προσφυγές σε δικαστήρια, είτε για άλλους λόγους. Ετσι, το σύνολο των «καθαρών» ληξιπρόθεσμων διαμορφώνεται στα 960 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 420 εκατ. ευρώ είναι οι συντάξεις και τα εφάπαξ και από τα υπόλοιπα 540 εκατ. κυριότερες είναι οι οφειλές των νοσοκομείων (190 εκατ. ευρώ). Η συμφωνία που έγινε στη διαπραγμάτευση προβλέπει ότι:

  1. Οι συντάξεις θα εξοφληθούν στο σύνολό τους τους πρώτους μήνες του 2022.
  2. Οι υπόλοιπες οφειλές πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του χρόνου, με ένα μικρό ποσοστό (0,1% του ΑΕΠ, περίπου) να γίνεται αποδεκτό ως ανεξόφλητο.

Η εκκαθάριση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη τοποθετείται πλέον στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Στα κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν, επίσης, η εξόφληση των εγγυήσεων του Δημοσίου στις τράπεζες και ο νέος νόμος που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση για το μέλλον του ΤΧΣ. Επίσης, οι θεσμοί πίεσαν να προχωρήσουν η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και οι δασικοί χάρτες.

Η έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση αναμένεται στις 24 Νοεμβρίου και η συζήτησή της στο Eurogroup, όπου και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…