Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» 15/10 έως 30/11 από τη ΦΕΞ

«Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» 15/10 έως 30/11 από τη ΦΕΞ

0

Ο τρομπετίστας Παντελής Στόικος και η μπάντα του έρχονται στις 24/10 και δίνουν το δικό τους ρυθμό στο φεστιβάλ

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, η ΦΕΞ πραγματοποιεί τον μουσικό και όχι μόνο κύκλο εργασιών  «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Ταξιδεύοντας μαζί του, έχουμε ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε; Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν;

Πρόγραμμα

-Στον πρώτο κύκλο των εργασιών «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ» συζητάμε με τους φίλους και συνεργάτες του.  Μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους και μας μιλούν  για τον Μάνο Χατζιδάκι. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων.

-Στον δεύτερο κύκλο «2-3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΓΙΑ  ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ & ΟΧΙ ΜΟΝΟ» οργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1500 μαθητών κάθε χρόνο που είτε επισκέπτονται  το μουσείο για το πρόγραμμα «Μουσική στο Μουσείο» είτε σε δράσεις που οργάνωσε η ΦΕΞ στα σχολεία και σε άλλους χώρους με την συνεργασία των τμημάτων μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.

-Στον τρίτο κύκλο «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ» παρακολουθούμε εξαιρετικές συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις και άλλες δράσεις κι έχουμε δημιουργήσει εξαιρετικές υποδομές και ένα υπέροχο αρχείο.

Παρουσίαση της βάσης δεδομένων & της  ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου [20.30], Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Μέσα από τις ψηφιακές συλλογές που παρουσιάζονται, δίνεται η δυνατότατα σε όσους και όσες το επιθυμούν να αποκτήσουν πληροφορίες, για την Ξάνθη του Mεσοπολέμου, αυτή των πρώτων χρόνων της ζωής του Μάνου Χατζιδάκι και να περιηγηθείτε σε ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή και το έργο του. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κινήσει την περιέργεια και την φαντασία των παιδιών ενώ παράλληλα να τα ταξιδέψει στον χώρο και στον χρόνο με αφορμή τη γέννηση του Χατζιδάκι στην Ξάνθη.

«στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»  Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.

«Με ένα χάρτινο φεγγαράκι ταξιδεύω»

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου [20.30] &  καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

«Με ένα χάρτινο φεγγαράκι ταξιδεύω» Δράση για τη γενέθλια μέρα του Χατζιδάκι

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»  για τον εορτασμό της γενέθλιας ημέρας του (23 Οκτωβρίου) το εργαστήριο της ΦΕΞ «με 24 γράμματα και όχι μόνο» σχεδιάζει την υλοποίηση δράσης για παιδιά 4 ετών έως μαθητές Δ’ δημοτικού με τίτλο «Με ένα χάρτινο φεγγαράκι ταξιδεύω». Η δράση ανάλογα με την ηλικία των παιδιών θα περιλαμβάνει τα εξής:

-αφήγηση ιστορίας (Με ένα χάρτινο φεγγαράκι ταξιδεύω, Δέσποινα Σουγιούλ, Εκδόσεις Πατάκη)|θεατρικό παιχνίδι| τραγούδι|  παιχνίδι χαμένου θησαυρού

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κινήσει την περιέργεια και την φαντασία των παιδιών ενώ παράλληλα να τα ταξιδέψει στον χώρο και στον χρόνο με αφορμή τη γέννηση του Χατζιδάκι στην Ξάνθη.

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου Κωνσταντίνος Βλάχος  και η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή  διοργανώνουν δράσεις για την γενέθλια μέρα του Μάνου Χατζιδάκι και σας προσκαλούν να τις εξερευνήσετε!

Πρόγραμμα προβολών Ι«Η Ιστορία Της Ελληνικής Συμφωνικής Μουσικής»

Νοέμβριος  [20.00]  & [21.00]  Διπλές προβολές   ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ

Αξιοποιώντας άλλη μια ψηφιακή πλατφόρμα και ένα εξαιρετικό Αρχείο [ΕΡΤ], το Φεστιβάλ προτείνει και παρουσιάζει με καθημερινές προβολές τη σειρά « Η Ιστορία Της Ελληνικής Συμφωνικής μουσικής» σε σκηνοθεσία του Γ. Κεραμιδιώτη. [5 ημίωρα επεισόδια]

Νοέμβριος [20.00] Καλεσμένος ο σκηνοθέτης Γιώργο Κεραμιδιώτης.

Δημιουργός των ντοκιμαντέρ που προβάλουμε στο Φεστιβάλ, σε μια απολαυστική κουβέντα για τα γυρίσματα αλλά και την ελληνική μουσική.

Πρόγραμμα προβολών ΙΙ «Τα πορτραίτα θεσσαλονικέων συνθετών»

Νοέμβριος [20.00] & [21.00]  Διπλές προβολές   ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ

Προβολή των έξι [6] ωριαίων επεισοδίων για τη ζωή και το έργο των συνθετών: Κώστα Νικήτα, Γιάννη Μάντακα, Νικόλα Αστρινίδη, Άλκη Μπαλτά, Γιώργου Θυμή και Χρήστου Σαμαρά.  Παραγωγή: «Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης» Σκηνοθεσία Γ. Κεραμιδιώτης.

Συναυλίες

Συναυλία  «Pantelis Stoikos Quartet live», 24 Οκτωβρίου [21.00] ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΕΞ.

Συναυλία «Το εκκλησιαστικό σχολείο τραγουδά Χατζιδάκι»,  Νοέμβριος [20.30] ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ, Με το εκκλησιαστικό σχολείο Ξάνθης

Συναυλία «πολίτικη Λύρα και πιάνο σ’ ένα μουσικό ταξίδι», Νοέμβριος [20.30] ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ, Με τους Σωκράτη Σινόπουλο, λύρα Γιάννη Κυριμκυρίδη, πιάνο

Συναυλία «Διάλογοι Ι»: Νοέμβριος [20.30] ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ, Με τον  Σπύρο Γκικόντη Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Συναυλία «P L A N O | Live Concert» Anna stereopoulou, Νοέμβριος [20.30] ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για τις εκδηλώσεις..

Σε περίπτωση κακοκαιρία οι προβολές θα πραγματοποιηθούν μέσα στις αίθουσες του Μουσείου.

Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Σπύρος Γκικόντης

Οργάνωση Παραγωγής: Μουσική Βιβλιοθηκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου»

Παραγωγή: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 2021

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…