Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Φλέγοντα» ερωτήματα για τη διαχείριση της πανδημίας στην ΑΜΘ από τον Χ. Ζεΐμπέκ

«Φλέγοντα» ερωτήματα για τη διαχείριση της πανδημίας στην ΑΜΘ από τον Χ. Ζεΐμπέκ

0

Την επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας συνυπογράφουν Γκαρά, Ελευθεριάδου, Χαρίτου και Ξανθόπουλος

Επισημαίνεται η αποδυνάμωση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την αναστολή των περιφερειακών ιατρείων

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα την αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας των νομών Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου υπέβαλε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Στην ερώτηση που συνυπογράφουν και οι υπόλοιποι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜΘ επισημαίνεται η νέα αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, και τονίζεται: «ως ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχουμε πολλάκις τονίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προώθηση των εμβολιασμών, ιδίως σε Περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, θα έπρεπε ήδη η Κυβέρνηση να έχει στελεχώσει τα νοσοκομεία επαρκώς για το 4ο κύμα της πανδημίας, αξιοποιώντας και την εμπειρία των δυο περασμένων ετών. Επίσης, παρότι τόσο η Επιτροπή των Ειδικών, όσο και το Υπουργείο Υγείας την περασμένη περίοδο τόνισαν την ανάγκη στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θεσπίστηκε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4486/2017, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας υπό την τωρινή του ηγεσία έχει άλλη άποψη.

Με την απόφαση 44770/27-10-2021 της 4ης ΥΠΕ τίθενται σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης Έβρου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δοξάτου, ενώ τροποποιείται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αβδήρων και Παρανεστίου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών που θα λειτουργούν εφεξής μόνο τις καθημερινές και με ωράριο 7.00 πμ- 15.00μμ.. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η αναστολή θα διαρκέσει από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος του έτους και γίνεται με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δομών υγείας, “λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα και τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη απόφαση είχε παρθεί για τα Περιφερειακά Ιατρεία της Δράμας από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, με σκοπό την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας από τους υπηρετούντες ιατρούς σε αυτά. Προφανώς, η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία  και δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την πραγματική κατάσταση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Περιφέρειά μας.

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή πέρα από την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας που προκαλεί στην τοπική κοινωνία, δημιουργεί και άλλα πρακτικά προβλήματα στην περίθαλψη των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Καταρχάς, τα Περιφερειακά Ιατρεία στελεχώνονται κυρίως από Γενικούς Ιατρούς και αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι προσφέρουν ουσιαστικές υγειονομικές υπηρεσίες στον πληθυσμό απομακρυσμένων περιοχών. Παράλληλα, ασχολούνται και με την συνταγογράφηση φαρμάκων των χρονίως πασχόντων ασθενών, που δεν μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΥ ή σε ιδιώτες ιατρούς. Στην συγκεκριμένη απόφαση υπονοείται ότι οι ιατροί θα μετακινηθούν για να συμβάλλουν στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, όμως οι ειδικότητές τους δεν συμπεριλαμβάνονται στις αναγκαίες ειδικότητες για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid-19 (πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι) και ούτε μπορούν να συμβάλλουν στη νοσηλεία ασθενών στις ΜΕΘ.

Παράλληλα, η τροποποίηση της λειτουργίας των προαναφερθέντων Κέντρων Υγείας αποστερεί από τους πολίτες την αναγκαία υγειονομική κάλυψη εξαιτίας του περιορισμένου ωραρίου. Η επιλογή αυτή, μάλιστα, σηματοδοτεί την μετάθεση του κέντρου βάρους της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των ασθενών από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία. Γεγονός, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συμφόρηση των νοσοκομείων και την αδυναμία διαχωρισμού των σοβαρών και μη περιστατικών covid.

Τέλος, η απόφαση αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις από την περασμένη χρονιά, όταν γίναμε μάρτυρες τραγικών εικόνων στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.  Η υπερκάλυψη, δε,  της πληρότητας των κλινών και των κλινών ΜΕΘ είχε ως αποτέλεσμα τα non covid περιστατικά και τα προγραμματισμένα χειρουργεία να παγώσουν επ’ αόριστον.

Σήμερα, για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση αντί να μάθει από τα λάθη της επανέρχεται με “μπαλώματα” και καλύπτει με πλασματικό τρόπο τα κενά των ήδη υποστελεχωμένων, εξαιτίας και των αναστολών εργασίας των υγειονομικών, νοσοκομείων της Περιφέρειας ΑΜΘ.  Αντί να φροντίσει για την πραγματική στελέχωσή των Νοσοκομείων με διορισμούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλέον απορρυθμίζει και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκαλώντας ανασφάλεια και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες».

 

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

  1. Με ποια κριτήρια και με ποιο στόχο πάρθηκε η απόφαση αναστολής λειτουργίας όλων των Περιφερειακών Ιατρείων και των ανωτέρω Κέντρων Υγείας των νομών Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου; Προτίθεστε να άρετε την συγκεκριμένη απόφαση;
  2. Πού και με ποιον τρόπο θα συμβάλλουν οι υπηρετούντες σε αυτά ιατροί στην αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας;
  3. Με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το κενό από την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων, ιδίως για τις ανάγκες συνταγογράφησης φαρμάκων των χρονίως πασχόντων πολιτών;
  4. Για ποιο λόγο αποδυναμώνετε τον ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
  5. Με ποιον τρόπο προτίθεστε να ενισχύσετε πραγματικά τα Νοσοκομεία της ΑΜ-Θ; Σκοπεύετε να προβείτε σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της ΑΜ-Θ και το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες;
  6. Με δεδομένη την πληρότητα κατά 95% των κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της ΑΜ-Θ, πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σε ΜΕΘ για τα non covid περιστατικά;

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγχαρητήριο μήνυμα Μ. Τσέπελη στον Μ. Χρηστάκη για την ανανέωση της θητείας του στον «Κλεισθένη»

Εξελέγη εκ νέου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. …