Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη με το αποτύπωμα της πανδημίας…

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη με το αποτύπωμα της πανδημίας…

0

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη παρέλαση του στρατού στο κέντρο της πόλης

Το παρών έδωσαν  εκπρόσωποι της εκκλησίας, του στρατού, της κυβέρνησης και του δήμου πλάι στους συμπολίτες μας

Υπό την σκιά της νέας έξαρσης του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σ’όλη την χώρα. Ειδικότερα,η επέτειος του «ΟΧΙ» εορτάστηκε και τιμήθηκε δεόντως στην πόλη μας κάτι που αποδείχθηκε και από την μεγάλη προσέλευση των πολιτών. Αρχικά,στις 10:30 πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.Παντελεήμονος.Στη συνέχεια,ακολούθησε η προγραμματισμένη εκφώνηση πανηγυρικού  λόγου και Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων της πόλης.Η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του στρατού, της αστυνομίας και του δήμου επισφράγισε την τελετή.Ο δρόμος της 28ης Οκτωβρίου «πλημμύρισε»με κόσμο,γονείς με τα παιδιά ,μικροί και μεγάλοι έδωσαν το παρών κρατώντας στο χέρι την γαλανόλευκη σημαία  με σκοπό να τιμήσουν όλους εκείνους που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, υπέμειναν τις συμφορές και τελικά βγήκαν νικητές.Άνθρωποι με δύναμη ψυχής,αγωνιστές του Γένους,οι ήρωες του 1940,τα πρότυπά μας.Το «Ε» ήταν εκεί, φωτογράφισε την στρατιωτική παρέλαση και τον κόσμο  αποτυπώνοντας  το κλίμα της ημέρας.

Τελετή κατάθεσης στεφάνων

Σε κλίμα λαμπρότητας έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων προς τιμή των πεσόντων από τους:

1.Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

2.Βουλευτή Ξάνθης,Μπουρχάν Μπαράν

3.Στρατηγό-Διοικητή Δ’ΣΣ,Χουδελούδη Άγγελο

4.Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης,Νικόλαο Ευφραιμίδη

5.Δήμαρχο Ξάνθης,Μανώλη Τσέπελη

6.Εκπρόσωπο Κόμματος Ελληνικής Λύσης,Γεώργιο Μυλωνά

7.Πρόεδρο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,Γεώργιο Συρακούλη

8.Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης,Πασχάλη Γιώρη

9.Πλοίαρχο Λιμενικού Σώματος Πόρτο Λάγος,Ευάγγελο Σακκόπουλο

10.Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών,Ιωάννη Αραμπατζή

11.Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ

12.Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

13.Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομίας

14.Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης

15.Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Ξάνθης

16.Πρόεδρο Επιμελητηρίου Ξάνθης

17.Εκπρόσωπο Εφέδρων Δυνάμεων

Μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης έγιναν δηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της 28ης από εκπροσώπους της εκκλησίας,του στρατού,της κυβέρνησης και του δήμου. Απών ήταν ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης λόγω ασθενείας.

Μ.Γραφάκος: «Αδιάκοπος αγώνας κατά της ανελευθερίας και του φασισμού»

Την σκυτάλη πήρε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος,Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ.Γραφάκος.Δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από όλο το στράτευμα όλους όσους εμφανίστηκαν και εκείνους που κόπιασαν για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα ως φόρος τιμής που δίνουμε σε όλους εκείνους που πολέμησαν,έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε μείς ελεύθεροι.Ο αγώνας τον Ελλήνων αποκαλύπτει την έντονη αίσθηση της προάσπισης των συνόρων και της πατρίδας μας,ένας αγώνας ενάντια στην ανελευθερία και στον φασισμό.Σήμερα,η πατρίδα μας,ελεύθερη προχωρά ξανά σε όλες τις ενέργειες,ώστε οι γείτονές μας ακόμη κι αν εποφθαλμιούν κάτι,να αντιληφθούν πως ανάλογο «ΟΧΙ»θα ακούνε διαχρονικά.Η σημερινή εκδήλωση είναι στο ύψος των περιστάσεων και του μέτρου για τον ελάχιστο φόρο τιμής».

Παντελεήμων: «Συγχαρητήρια στον Στρατό και δη στο Δ’Σώμα-Με καθοδηγούς υον Θεό και την Παναγία ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών»

Έπειτα ,ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμων υπογράμμισε: «Αρχικά, ευχαριστούμε την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Σκέπη του Γένους, την Υπεραγία Θεοτόκο. Συγχαρητήρια αξίζουν σ’ όλο τον ελληνικό στρατό και στο Δ’ Σώμα που φροντίζει για την ασφάλεια, ώστε ο λαός απερίσκεπτα να αγωνίζεται για την πρόοδο. Περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια, χωρίς παρελάσεις και εκδηλώσεις. Ο λαός μας το έχει ανάγκη. Προσφέρονται ευκαιρίες μνήμης-σεβασμού και αναγνώρισης όλων αυτών που αγωνίστηκαν. Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους, το ηρωικό τους φρόνημα να μας εμπνέει. Η βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται από την πανδημία. Από την πλευρά μας κρίνω σκόπιμο να στείλω ένα μήνυμα αγάπης. Να ακούμε τους γιατρούς και μόνο τους γιατρούς αυτή την κρίσιμη περίοδο, με την καθοδήγηση Του Θεού και της Παναγίας να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση τόσο της δικής μας υγείας,όσο και για αυτήν των συνανθρώπων μας. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σ’όλους!».

Προς επίρρωση,ο εκπρόσωπος του Δ’Σώματος Στρατού έδωσε το δικό του μήνυμα: «Κανείς να μην υποτιμήσει τη δυναμική του ελληνικού στρατού και την ομοψυχία του ελληνικού έθνους.Χρόνια πολλά Ελλάδα,Ξάνθη,χρόνια πολλά σ’όλους».

Ο επίλογος του κύκλιου των δηλώσεων πραγματοποιήθηκε με τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη, Ν.Ευφραιμίδη και του Δημάρχου, Μ. Τσέπελη.

Ν.Ευφραιμίδης: «Όλοι εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε πως είμαστε άξιοι των προγόνων μας»

Ο Αντιπεριφερειάρχης, σημείωσε: «Το έπος του ’40 συνιστά ένδειξη υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τιμάμε όλους αυτούς που δε δίστασαν ούτε στιγμή να δώσουν την ζωή τους για την ιστορία και τα ιδεώδη μας. Πρέπει να αποδείξουμε πως κι εμείς ενωμένοι μπορούμε να πράξουμε το ίδιο με πίστη και ομοψυχία».

Μ. Τσέπελης: «Η παρέλαση ας κοσμείται τον επόμενο χρόνο και από την νεολαία»

Ο Δήμαρχος, ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά! Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας. Εύχομαι την επόμενη φορά η παρέλαση να κοσμείται εκτός από τον στρατό μας και από όλη τη νεολαία που είναι το μέλλον και η ελπίδα».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…