Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εμβολιασμοί: Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί στην Ευρώπη

Εμβολιασμοί: Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί στην Ευρώπη

0

Στη μέση προς χαμηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη του Ευρωπαϊκού χάρτη εμβολιασμών vaccine tracker του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) βρίσκεται η χώρα μας, έχοντας πλήρως εμβολιασμένο το  67,8% του ενήλικου πληθυσμού. Πρωταθλήτρια είναι η Δανία με ποσοστό 94,9% (πλήρως εμβολιασμένοι-στον ενήλικο πληθυσμό).

Η σταθερά αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της βορείου Ελλάδας και τα αυξημένα ποσοστά θανάτου ειδικά σε εκείνες τις περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 40% – 47% αναδεικνύει ξεκάθαρα πως εκεί που οι εμβολιασμοί υστερούν και το τείχος ανοσίας είναι ημιτελές, η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγαλύτερη, οι νοσήσεις περισσότερες και οι θάνατοι συχνότεροι, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.

Στη βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονται 225 ασθενείς σε νοσοκομεία εκ των οποίων οι 55 βρίσκονται σε ΜΕΘ και οι 170 σε κλινικές covid. Από τους 55 που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, μόνο οι δύο είναι εμβολιασμένοι, με συνέπεια οι ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι να ανέρχονται σε ποσοστό 96,36%. Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Ηρακλή Τσαγκάρη, για κάθε μισή μονάδα (0,5) που ανεβαίνει ο δείκτης θετικότητας, προστίθενται 100 κατειλημμένες κλίνες στα νοσοκομεία της επικράτειας και όσο περισσότεροι οι νοσηλευόμενοι, τόσο αυξάνονται στατιστικά οι θάνατοι.

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης Ευρωπαϊκών Χωρών

Την πρωταθλήτρια Δανία ακολουθεί στη 2η θέση η Ιρλανδία με 91,5%, η Ισλανδία και η Μάλτα με 90,8% και η Πορτογαλία με 90,2%. Η Πορτογαλία συγκρίνεται συχνά με την Ελλάδα γιατί έχουν ίδιο πληθυσμό και θεωρούνται χώρες που ο λαός τους έχει ίδιο ταμπεραμέντο-μεσογειακό, οπότε έχουμε με τους Πορτογάλους πολύ περισσότερα κοινά από ό,τι με τους Σκανδιναβούς.

Στις επόμενες θέσεις των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης κατεβαίνοντας βρίσκουμε τη Νορβηγία με 85,1%, τη Γαλλία με 82,9%, την Ισπανία με 82,5%, τη Σουηδία με 78,8%, την Ολλανδία με 78,6%, την Κύπρο με 77,9%, την Ιταλία με 77,5%, τη Γερμανία με 77,4%, τη Φινλανδία με 76,7% και την Αυστρία με 71,4%.

Κοντά στη δική μας επίδοση βρίσκονται η Λιθουανία με 68,8%, η Ουγγαρία με 66,3%, η Τσεχία με 66% και η Εσθονία με 62%. Αισθητά πιο χαμηλά συναντούμε την Πολωνία με 60,4%, τη Σλοβενία με 55,7%, τη Σλοβακία με 51,9%, την Κροατία με 50,9% και τη Λετονία με 50,5%. Απόλυτοι ουραγοί στο εμβολιασμό αναδεικνύονται η Ρουμανία στην προτελευταία θέση με 33,5% και τελευταία τη Βουλγαρία με 23,1%, η οποία εκτός του ότι έχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γειτνιάζει με τη χώρα μας από τον Βορρά, εκεί όπου το ελληνικό εμβολιαστικό «σκορ» παραμένει 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το μέσο όρο της επικράτειας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…