Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Δ. Μεταλληνός: Να κρατήσουμε ανόθευτη τη μνήμη των σπουδαίων αγωνιστών τους Έθνους, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας

Δ. Μεταλληνός: Να κρατήσουμε ανόθευτη τη μνήμη των σπουδαίων αγωνιστών τους Έθνους, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας

0

Εκδήλωση της Μητρόπολης Ξάνθης με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Ομιλία με τίτλο «Η προσφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στον αγώνα του 1821», από τον διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου υπό την Αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση. Το θέμα της ομιλίας που εκφώνησε ο διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτριος Μεταλληνός, ήταν: «Η προσφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στον αγώνα του 1821».Εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, του Δ’ Σώματος Στρατού ,του Δήμου, αλλά και άλλοι πολίτες βρέθηκαν στον χώρο της Καπναποθήκης ‘’Π’’ το απόγευμα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου για να ακούσουν για τον βίο και την δράση ενός μεγάλου κυβερνήτη, του Ιωάννη Καποδίστρια που πρόσφερε πολλά με το έργο του στη διάρκεια της επανάστασης φτάνοντας να αποτελεί πρότυπο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης. Το «Ε» άκουσε τον λόγο του κ. Μεταλληνού και επιχείρησε να συγκροτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον βίο, την δράση και τα ενδιαφέροντα αυτού του μεγάλου αγωνιστή του γένους.

Παντελεήμων: «Ήγγικεν η ώρα να φανούμε άξιοι των προγόνων μας»

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε ο Πρωτοσύγκελος Σωφρόνιος Γκουτζίνης μιλώντας για κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων μετά την τέλεση των Εγκαινίων της Εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρους. Στη συνέχεια, ο κ. Παντελεήμων ανέβηκε στο βήμα ομιλιών και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της συνάντησης. Υπογράμμισε: «Μιλάμε για μία πολύ σημαντική επέτειο,200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, ένα ορόσημο για την χώρα μας. Αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα της ημέρας, όλες οι Μητροπόλεις της χώρας επιμελήθηκαν εκδηλώσεις με σκοπό να τιμήσουν όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για εμάς, για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. Από όλα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λησμονηθεί το όνομα του μεγάλου κυβερνήτη, του Ιωάννη Καποδίστρια. Προς επίρρωση με τα παραπάνω ήρθε ο λόγος του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, Μακάριου, ο οποίος μίλησε για μοναδικότητα της έκθεσης, ενώ ήταν υπό την επήρεια βαθύτατης συγκίνησης υπενθυμίζοντας πως οι Έλληνες ήμασταν πάντα μπροστά στους αγώνες. Συνεπώς, ήγγικεν η ώρα να φανούμε άξιοι των προγόνων μας και να τιμήσουμε δεόντως, με μεγαλοπρέπεια όσους υπερασπίστηκαν το μεγαλείο της χώρας μας».

Μία σύντομη ματιά στον βίο και στην δράση του Δημήτριου Μεταλληνού

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στη Γερμανία. Στη συνέχεια, περάτωσε την εγκύκλιο παιδεία του στην Αθήνα με σπουδές στη γερμανική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα, ακολούθησαν οι σπουδές με αντικείμενο τη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία στη Νέα Υόρκη. Τιμήθηκε με τον τίτλο του διδάκτορα, διετέλεσε μέλος του ειδικού διδακτικού προσωπικού. Αξιοσημείωτο είναι πως ως μέλος του ειδικού διδακτικού προσωπικού εντρύφησε στην αρχειονομία και στην οργάνωση και τεκμηρίωση των ιστορικών πηγών. Η δράση του ήταν πολύπλευρη. Ειδικότερα, έγραψε μονογραφίες, μελέτες, επιστημονικά άρθρα και συμμετείχε σε συνέδρια. Επίσης, κατείχε θέση ερευνητή σε γερμανικά αρχεία, ενώ από το 1996 και μετά ήταν επιφορτισμένος με τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άγιος Σπυρίδων και Αγία Ειρήνη ως απτά παραδείγματα αθανασίας

Ο κ. Μεταλληνός επιχείρησε να προσεγγίσει τον ρόλο της Εκκλησίας στα πλαίσια του Αγώνα. Δήλωσε: «Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την σημερινή εκδήλωση. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που μέσα από τον λόγο μου θα αποπειραθώ να ξεδιπλώσω την προσωπικότητα ενός τέτοιου κυβερνήτη και αγωνιστή, του Ιωάννη Καποδίστρια. Σε πρώτη φάση κρίνω σημαντικό να τεκμηριώσω πως υπάρχουν αθάνατοι Άγιοι, ο Άγιος Σπυρίδων και η Αγία Ειρήνη η αυτοκράτειρα αποτελούν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αθάνατων Αγίων στην Κέρκυρα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, έχει ηλικία 1700 ετών και άλλα 300 χρόνια προϋπήρχε εν κρυφώ».

Ιωάννης Καποδίστριας, ο μεγάλος κυβερνήτης, αλλά και αγωνιστής του Γένους

Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεγάλωσε σε μοναστήρι, ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός. Συνολικά ήταν δέκα αδέρφια, όμως έχασαν έναν αδερφό. Από τις τρεις αδερφές του οι δύο έγιναν μοναχές. Ο ίδιος έγινε καλόγερος. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την ιατρική επιστήμη δημιουργώντας τον πρώτο Ιατρικό Σύλλογο στην Ελλάδα. Διετέλεσε χειρουργός αμισθεί.Κινήθηκε από το «εγώ» στο «εσείς», διότι θεωρούσε πως στο «εμείς» ενυπάρχει και το «εγώ». Ο Καποδίστριας μιλά για πανενθικότητα. Στο διάστημα 1822-1827 επιδόθηκε στην προσπάθεια να πείσει τις Μεγάλες Δυνάμεις ότι ο αγώνας δεν ήταν ταξικός, αλλά εθνικοαπελευθερωτικός. Ο ίδιος ξεκινώντας την σταδιοδρομία του από το πρώτο ελληνικό κράτος, Επτάνησος Πολιτεία, είκοσι ένα χρόνια πριν την Επανάσταση. Υπήρχε η Ελλάδα πριν την Ελλάδα.Το Επτανησιακό περιβάλλον αποτέλεσε τη «καθ’ ημάς Δύση».Μέσα σε αυτό το επτανησιώτικο κλίμα ο Ιωάννης Καποδίστριας έλαβε τη θέση του γραμματέα της Επτανήσου Πολιτείας,εργάστηκε ως Γραμματέας της Επικρατείας.

Ημερομηνίες Ορόσημα της πορείας του

-1807:Μεγάλη η στρατιωτική συνεισφορά του στην άμυνα κατά του Αλή Πασά. Για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τους οπλαρχηγούς

-1812:Ίδρυσε τη Φιλόμουσο Εταιρεία-Συγκέντρωσε γερμανικά και ιταλικά αρχεία.

-1819:Συγκέντρωσε τους οπλαρχηγούς στην Κέρκυρα και έδωσαν από κοινού όρκο να κάνουν Πάσχα στην Ελλάδα.

-1827:Ομόφωνη η εκλογή του.

-1828:Ζήτησε τη δημιουργία Ομοσπονδίας πέντε ανεξάρτητων κρατών,ώστε να απελευθερωθούν και περισσότεροι

-1831:Δολοφονήθηκε

Περιγράφοντας το βίο του Καποδίστρια, ο κ. Μεταλληνός κατέληξε:

«Συμπληρωματικά, λόγος γίνεται για έναν άνθρωπο διπλωμάτη, πρωταγωνιστή του Αγώνα, ο οποίος δεν υποχωρούσε στις αρχές του. Ήξερε να χειρίζεται τις Μεγάλες Δυνάμεις, βοήθησε στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, όμως ούτε στιγμή δεν λησμόνησε την επτανησιώτικη ταυτότητά του. Εν κατακλείδι, εμείς ως οφείλουμε από την πλευρά μας να κρατήσουμε ανόθευτη μέσα μας την μνήμη όλων των σπουδαίων προσώπων που υπερασπίστηκαν σε δύσκολους χρόνους τα ιερά και τα όσια, τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους ήρωες της Επανάστασης».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…