Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντιδράσεις στον νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές

Αντιδράσεις στον νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές

0

Θ. Κουρτσοπέδης, πρόεδρος σωματείου παραγωγών, επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών Ξάνθης : «Χρειάζεσαι πτυχίο για μια νέα άδεια στην λαϊκή»

 

Αλλαγές στις άδειες παραγωγών και πωλητών αγροτικών προϊόντων

 

 

Αναστάτωση επικρατεί στις λαϊκές αγορές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας μετά από 7 μήνες διαβούλευση η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο χωρίς να συμπεριλάβει καμία πρότασή της. Την αντίθεσή του με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο εκφράζει ο πρόεδρος τοθ τοπικού σωματείου κ. Κουρτσοπέδης Θεολόγος, επισημαίνοντας ότι κάνει δυσκολότερη τη ζωή των ανθρώπων που βγάζουν το ψωμί τους πουλώντας διάφορα είδη στην λαϊκή αγορά καθώς δυσκολεύει πολύ την απόκτηση άδειας.

Θ. Κουρτσοπέδης, πρόεδρος σωματείου παραγωγών, επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών Ξάνθης : «Χρειάζεσαι πτυχίο για μια νέα άδεια στην λαϊκή»

«Δεν λύνει κανένα πρόβλημα μας», υποστηρίζει ο πρόεδρος σωματείου παραγωγών,  επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών Ξάνθης, Θεολόγος Κουρτσοπέδης, επισημαίνοντας ότι αντίθετα δυσκολεύει την επαγγελματική δραστηριότητα σ’ ότι αφορά την έκδοση αδειών. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Για τις νέες άδειες χρειάζεσαι πτυχίο πανεπιστημίου», ενώ τονίζει πως ο κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και δεν έχει αποζημιωθεί όπως άλλοι κλάδοι.

Αλλαγές στις άδειες παραγωγών και πωλητών αγροτικών προϊόντων

Να σημειώσουμε ότι οι διατάξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις είναι: Α)Η μετατροπή της άδειας των παραγωγών σε επαγγελματική άδεια πωλητή, η οποία ευνοεί τη μετατροπή των αγροτών παραγωγών σε επαγγελματίες πωλητές με εγκατάλειψη της δραστηριότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη και υποχρεώνει όσους διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο στον χονδρέμπορο στο ένα τρίτο της τιμής με την οποία μπορούν να τα δώσουν στη λαϊκή.

Β)Την θέσπιση μιας ετήσιας προκήρυξης για τις θέσεις των παραγωγών

Ουσιαστικά, οι δύο αυτές διατάξεις αποτρέπουν την απευθείας σύνδεση του αγρότη από την ύπαιθρο με τους καταναλωτές των αστικών πόλεων.

Επίσης ο κάθε επαγγελματίας υποχρεώνεται να εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητά τους ενώ τέλος προβλέπει την είσοδο των εταιρειών ξανά στις λαϊκές αγορές που παλαιότερα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους παραγωγούς.

Να σημειώσουμε πως η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι Υπουργός Ανάπτυξης έχει «βαριά ευθύνη», καθώς το νομοσχέδιο «”απαγορεύει” στους αγρότες παραγωγούς την είσοδο στις λαϊκές αγορές , καταστρατηγώντας την φιλοσοφία και τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού, οδηγώντας τους καταναλωτές σε απόγνωση».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

  1. Ο νόμος εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή υπουργική απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται, και ποιοι, στη λαϊκή αγορά. (Αρ.67)
  2. Oι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι την λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό, όμως, το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (Φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση της ίδιας της άδειας. (Αρ.13 ως και Αρ.16)
  3. Δίνει τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης (Δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών (Αρ.29, παρ 1)
  4. Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνοντας τις περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει την θέση του στην λαϊκή. (αρ.21,παρ 1) όπως π.χ.

Η μη καταβολή από τον επαγγελματία του ημερησίου τέλους για πάνω από 2 μήνες.

Η μη πώληση ποσότητας προϊόντων άνω του 50% επί της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ.

Η βεβαίωση παράβασης κατά τη διάρκεια ελέγχου με έκδοση ταμειακής απόδειξης για 2(!) φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε ισχύ τα δικαιολογητικά (φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης, κ.τ.λ.).

5. Καταργείται η διάταξη που υπήρχε στους προηγούμενους νόμους, όπου η άδεια του επαγγελματία ανακαλούνταν όταν αυτός αποκτούσε εισοδήματα που ξεπερνούσαν το 40% του ορίου της φτώχειας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…