Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντιδράσεις από τους βουλευτές της μειονότητας στις δηλώσεις Άνθιμου

Αντιδράσεις από τους βουλευτές της μειονότητας στις δηλώσεις Άνθιμου

0

Ενοχλήθηκαν γιατί δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι κανείς δε ζητάει την εκλογή Μουφτή στη μειονότητα

Επανέρχεται το ζήτημα, με αφορμή το επικείμενο πόρισμα της Διακομματικής

 

«Καμία παγκοσμίως πρωτοτυπούσα διακομματική επιτροπή δεν θα αφήσουμε να πειραματίζεται παίζοντας στα ζάρια εκείνα τα θεσμικά δεδομένα στον τόπο μας που λειτούργησαν θετικά μέχρι και σήμερα εδώ και έναν αιώνα .»

Αυτό το μήνυμα επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως  Άνθιμος, με αφορμή σχετική  τοποθέτηση του στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου με θέμα «το Ισλάμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο κ. Άνθιμος έστειλε έτσι απάντηση στο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα σχετικά με την πρόθεση της Διακομματικής επιτροπής της Θράκης να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των Μουφτήδων και στην άμεση παρέμβαση και των 4 Μητροπολιτών στέλνοντας επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκεια τους.

Εξέφρασε την απορία του για το ποιος ζήτησε να γίνει μια τέτοια αλλαγή και ποιον εξυπηρετεί.

Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανείς στο χώρο της Θράκης που να ζητάει εκλογή Μουφτή από το λαό, μήτε από τους Μουφτήδες, μήτε από τους μουσουλμάνους βουλευτές.

Μέσα από τις δηλώσεις του φάνηκε ότι αν αυτό  εφαρμοσθεί, θα αποτελέσει  μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ούτε η ΕΕ το ζητάει.

Έκανε λόγο για ξαφνική παρέμβαση της Διακομματικής σε θεσμικά θέματα τονίζοντας πως «το Προξενείο κρατώντας τους ψευτομουφτήδες που δεν τους αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος θα τους φέρει για να τους εκλέξει ο λαός. Θέλουμε να κάνουμε την παρανομία και την εικόνα του ψευτομουφτή  που τον προάγει και τον συντηρεί το γειτονικό κράτος μέσα στην πατρίδα μας και λειτουργεί αντεθνικά , να τους κάνουμε εκλεγμένους του λαού; Η Διακομματική βλέπουμε ότι κάνει πίσω αλλά το θέμα έρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο.»

 

Δήλωση από Ζεϊμπέκ: Έχω ταχτεί υπέρ της εκλογής του Μουφτή αλλά και των Διαχειριστικών επιτροπών

Με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, σε δήλωση προχώρησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, τονίζοντας ότι έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής του Μουφτή αλλά και των Διαχειριστικών επιτροπών. Ειδικότερα σημειώνει: “Σχετικά με τις δηλώσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας περί εκλογής Μουφτή και αναφορά στο πρόσωπο μου, <ότι συμφωνώ στην μη εκλογή Μουφτη>, θέλω να σας διαβεβαιώσω ως τακτικό μέλος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη στην Θράκη και ως βουλευτής ότι σε όλες μου τις δηλώσεις έχω ταχτεί υπέρ της εκλογής του Μουφτή αλλά και των Διαχειριστικών επιτροπών. Άλλωστε, η εκλογή προβλέπεται ήδη από την συνθήκη της Λωζάνης και αποτελεί θρησκευτικό δικαίωμα της μειονότητας. Αντίθετα, νομίζω ότι παγκόσμια πρωτοτυπία συνιστά η μη εκλογή του θρησκευτικού ηγέτη στην περιοχή μας. Παρόλαυτα, ως μέλος της διακομματικής επιτροπής οφείλω να ενημερώσω ότι δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης, οι εργασίες της επιτροπής δεν φαίνεται να είναι ικανές να εξυπηρετήσουν τους διακηρυκτικούς της στόχους.”

 

Κοινή δήλωση από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ και Μπαράν Μπουρχάν για τις δηλώσεις Άνθιμου

Σε κοινή δήλωση προέβησαν και οι δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ και Μπαράν Μπουρχάν, όπου αναφέρουν: «ακούσαμε με έκπληξη και απογοήτευση τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου σε κρατικό ραδιόφωνο, περί της άποψης μας για την εκλογή Μουφτήδων στην Θράκη.

Συνιστούμε στον κ.κ. Άνθιμο να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις χωρίς να ερμηνεύει τις απόψεις τρίτων. Πέραν του προφανούς λάθους της ερμηνείας,  δεν είναι ούτε πρέπον ούτε ευγενικό εκ μέρους του.

Φυσικά και τασσόμαστε υπέρ της ελεύθερης και ακώλυτης έκφρασης της βούλησης των πολιτών της Μειονότητας και επίλυσης επιτέλους των ζητημάτων των Μουφτήδων στην Θράκη, σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Επιπλέον, θέλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι τα θεσμικά ζητήματα της Διακομματικής Επιτροπής δεν μπορούν να αποτελούν παίγνιο μεταξύ θεσμικών παραγόντων που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν την Βουλή, τα κόμματα και τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού σε όλα τα επίπεδα. Οι παρεμβάσεις σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας αντιστρατεύονται το κράτος δικαίου και πληγώνουν την Μειονότητα στην Θράκη.

Η συμπερίληψη στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής των αιτημάτων μας, που αποτελούν την πραγματική βούληση των συμπολιτών  μας είναι επιτακτική και αδήριτη ανάγκη».

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…