Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανησυχία προκαλεί η υψηλή θνητότητα στην Ξάνθη

Ανησυχία προκαλεί η υψηλή θνητότητα στην Ξάνθη

0

Επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση – Ετοιμάζουν πτέρυγα covid στο νοσοκομείο – 20 περιστατικά καθημερινά – Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διακομιδές

 

Δύο θάνατοι την τελευταία  εβδομάδα  – Και οι δυο ανεμβολίαστοι  – Καθηλωμένος ο εμβολιασμός:  120 – 130 εμβόλια καθημερινά και μόνο τα 30 – 50 νέα

 

Εντείνεται η ανησυχία στην τοπική κοινωνία και στις υγειονομικές αρχές καθώς η επιδημιολογική εικόνα της Ξάνθης όχι μόνο δεν  παρουσιάζει αποκλιμάκωση αλλά σταθερά επιδεινώνεται! Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην  ενημέρωση της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσαν ότι στην  Ξάνθη και στην Δράμα ο ιός κυκλοφορεί σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή!

Ετοιμάζουν πτέρυγα covid στο νοσοκομείο – 20 περιστατικά καθημερινά – Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διακομιδές

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι γιατροί στο νοσοκομείο Ξάνθης από την συνεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης: «Έτσι που πάμε σε λίγο θα φτάσουμε στα επίπεδα του περσινού Νοέμβρη. Έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά που έρχονται καθημερινά. Έχουμε γύρω στα 20. Αυξήθηκαν οι νοσηλείες. Αυξήθηκαν και οι διακομιδές στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα. Με δεδομένη ότι η πληρότητα στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα είναι υψηλή. Αν πάμε έτσι θα εξαναγκαστούμε ν’  ανοίξουμε πτέρυγα covid στο νοσοκομείο και θα σταματήσει και πάλι η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων που έχει αποκατασταθεί μετά την πρόσληψη αναισθησιολόγων.  Έχουμε την κτηριακή υποδομή αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς για να λειτουργήσει η covid », αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γιώργος Γεωργίου.

Δύο θάνατοι την τελευταία  εβδομάδα  – Και οι δυο ανεμβολίαστοι

Ένας 46χρνος και μια 52χρονη από την Ξάνθη έχασαν την ζωή τους την τελευταία εβδομάδα.  Νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ Αλεξανδρούπολης από τις 7/10 και δεν τα κατάφεραν. Και οι δυο του ήταν ανεμβολίαστοι.

Καθηλωμένος ο εμβολιασμός:  120 – 130 εμβόλια καθημερινά και μόνο τα 30 – 50 νέα

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τον εμβολιασμός. Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου έχει περιοριστεί σε 120  – 130 εμβόλια καθημερινά και μόνο 30 – 50 είναι νέα εμβόλια ενώ τα υπόλοιπα β΄και γ΄δόση.: «Κάτι πρέπει να γίνει. Μια εκστρατεία ενημέρωσης. Δεν πάμε καλά. Είναι κρίμα …έχουμε τόσους θανάτους. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για το δικό του καλό να εμβολιαστεί», τονίζει ο κ. Γεωργίου.

Έως και 29 κρούσματα την ημέρα έφτασαν τα σχολεία – Εξαντλήθηκαν τα 4000 self test

Συναγερμός σήμανε στη Δευτεροβάθμια καθώς την προηγουμένη εβδομάδα τα κρούσματα έφτασαν στα 29 στις 19/10 και στα 20 στις 18/10 ενώ υπήρχε μια σταθερότητα με 10 – 15 κρούσματα τις προηγούμενες μέρες και από την αρχή του σχολικού έτους. Η αύξηση αποδόθηκε στο γεγονός ότι αυτές τις ημέρες έβρεχε και οι μαθητές ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται μέσα στις τάξεις. Χθες τα κρούσματα ήταν 10 στα Γυμνάσια και Λύκεια.

Ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι η μαθητική κοινότητα έχει έντονη επιδημιολογία είναι το γεγονός ότι τα 4.000 self test που παραλήφθηκαν από το υπουργείο για να γίνονται στους μαθητές των τμημάτων όταν εντοπίζεται ένα κρούσμα είχαν εξαντληθεί την περασμένη εβδομάδα και χθες παραλήφθηκαν άλλα 4.000.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνάει το 90% – Ανησυχεί η υψηλή θνητότητα σε Ξάνθη και Δράμα

Ανησυχία ειδικά για τις περιοχές Ξάνθης και Δράμας, λόγω της αύξησης των νοσηλειών, αλλά και της θνησιμότητας εξέφρασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια σημείωσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνάει το 90% παρόλο που τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid και άρα αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά για την περιοχή μας ανέφερε, «η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Για παράδειγμα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρούμε μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους». Η ίδια υπογράμμισε, «αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή εκεί. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένα σημαντικό μερίδιο των συνανθρώπων μας της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχουν πειστεί ακόμα για την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν, ενώ ζουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Καθηλώθηκαν σε 30 – 50 καθημερινά τα νέα εμβόλια
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…