Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΑΔΕ: Έρχονται ραβασάκια για υποθέσεις που παραγράφονται

ΑΑΔΕ: Έρχονται ραβασάκια για υποθέσεις που παραγράφονται

0
eforia epistoli

Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Ανεβάζει ταχύτητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και σπεύδει να αποστείλει ραβασάκια για μια σειρά από φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στα τέλη του έτους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κινδυνεύει να απολέσει πολύτιμα έσοδα. Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα επί των υποθέσεων αυτών λήγει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι για το Δημόσιο η 1η Δεκεμβρίου 2021.

Και αυτό διότι αυτή είναι, ουσιαστικά, η τελευταία μέρα στην οποία το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, δεδομένου ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να δίδεται σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης αυτής.

Οι επόμενες 55 ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τη φορολογική διοίκηση, η οποία ετοιμάζεται να αποστείλει ραβασάκια σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους προκειμένου να κοινοποιήσει εγκαίρως, πριν από τις 31/12/2021, τις πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, ώστε το Δημόσιο να μη χάσει το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης ποσών σημαντικού ύψους.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ αλλά και αδήλωτων αναδρομικών, που παραγράφονται οριστικά στο τέλος του 2021. Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών είναι οι υποθέσεις συγκεκριμένων ετών, που ξεκινούν από το 2015 και φτάνουν πίσω μέχρι και το έτος 2005, ανάλογα με την περίπτωση.

Ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται

Συγκεκριμένα, μετά τις 31/12/2021 παραγράφονται οι εξής φορολογικές υποθέσεις:

-Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2015 για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31/12/2020. Στους φορολογούμενους που θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015. Όσοι ανταποκριθούν και υποβάλουν τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

-Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.

-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2012, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής φτάνει στα οκτώ έτη.

-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2010, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως για παράδειγμα εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.

-Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2010 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής.

-Υποθέσεις του έτους 2005. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Η εφορία σε αυτή την περίπτωση έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…