Μικρούς και μεγάλους έρχεται να εντυπωσιάσει σήμερα η παράσταση «ο Καραγκιόζης και το Χρυσό δισκοπότηρο» στα αρχαία Άβδηρα
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης , με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, παρουσιάζει την παράσταση ο Καραγκιόζης και το Χρυσό δισκοπότηρο. Η Κωνσταντίνα Καλλιντζή, υπεύθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως η παράσταση έχει δημιουργηθεί για να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.
Ακόμα η κ. Καλλιντζή αναφερόμενη στο δημιουργό και σκηνοθέτη του έργου τόνισε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει σπουδάσει στο εξωτερικό οικονομικά και μάρκετινγκ, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο που είχε να κάνει με την ενασχόληση με τις φιγούρες του Καραγκιόζη.
Λίγα λόγια για τον Ορφέα Καλλιντζή
Ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο σκιών στη νεαρή ηλικία των εννέα ετών, μετά από μία παράσταση την οποία είχε παρακολουθήσει με τον πατέρα του. Ο ίδιος αργότερα άρχισε να κατασκευάζει τις δικές του φιγούρες αλλά και να κάνει κάποιες παραστάσεις ερασιτεχνικού χαρακτήρα.
Ο κ. Καλλιντζής έχει η ιδρύσει το μικρό Θίασο « Χαρούμενες σκιές», ο οποίος κάνει πανελλαδικές περιοδείες σε όλη τη χώρα. Στις παραστάσεις τους πέρα από το έργο, παρουσιάζονται και όλες οι φιγούρες της παράστασης , οι οποίες φτιάχνονται από τον ίδιο τον κύριο Καλλιντζή.
Το έργο
Ο χρόνος; Μάρτιος του 1821.
Ο τόπος; Μια πόλη, ένα χωριό σε κάποια γωνιά της Ελλάδας. Μπορεί νά ‘ναι και το δικό σας χωριό…
Ένας γενναίος πολεμιστής, ο καπετάν Ανδρόνικος, και το ασκέρι του, έχουν γίνει ο φόβος κι ο τρόμος του αυταρχικού Φεϋζουλάχ πασά. Το επιτελείο του πασά πληροφορείται ότι οι Έλληνες είναι ανίκητοι επειδή έχουν κάποιο θαυματουργό δισκοπότηρο – και αποφασίζουν να το πάρουν στα χέρια τους πάση θυσία. Όμως, ο φύλακας του δισκοπότηρου δεν είναι άλλος από τον Καραγκιόζη…
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Για την αποφυγή συνωστισμού, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μεταβούν στο σημείο μισή ώρα νωρίτερα.
Θεοδώρα Βαϊντερλή