Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου (το αργότερο την Τρίτη) αναρτώνται στο διαδίκτυο (myaade) τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Συνολικά το κράτος θα εισπράξει περίπου 2,6 δισ. ευρώ σε 6 δόσεις. Η πρώτη δόση από αυτές θα καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, φέτος υπολογίζεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα καταβάλουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ περίπου 70.000 θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του. Η πανδημία συρρίκνωσε αισθητά τα εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να “πιάνουν” τα εισοδηματικά όρια καταβολής μειωμένου ΕΝΦΙΑ η απαλλαγής 100% από το φόρο. Ωστόσο, θα υπάρξουν και χιλιάδες ιδιοκτήτες που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν στην εφορία τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Μέσω της διαδικασίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στους Δήμους αναγκάστηκαν να διορθώσουν και το έντυπο Ε9 αναγράφοντας τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων που διαθέτουν.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:
– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Απαλλαγή κατά 100% προβλέπεται
Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Παράδειγμα
Μισθωτός έγγαμος με δύο ανήλικα τέκνα και ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ το 2019.Κατέβαλε κανονικά τον ΕΝΦΙΑ του 2020 καθώς το ετήσιο εισόδημά του για το 2019, ήταν υψηλότερο από το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ, το οποίο προβλέπεται για την απαλλαγή ενός εγγάμου φορολογούμενου με 2 παιδιά από το 50% του ΕΝΦΙΑ. Το κρίσιμο έτος (2020) λόγω αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζεται η σύμβαση εργασίας του ανεστάλη με αποτέλεσμα να ζει με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του μειώθηκε στα 10.500 ευρώ. Εξαιτίας της αρνητικής αυτής εξέλιξης το εισόδημα υποχώρησε κάτω από το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ το οποίο ισχύει για τη χορήγηση απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ σε έγγαμο φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Ο εν λόγω φορολογούμενος φέτος, με βάση τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει για το 2020, θα είναι δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:
α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,
β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,
γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,
δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%
ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.
πηγή capital