Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συντάξεις: Παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία αναγνώρισης πλασματικών ετών

Συντάξεις: Παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία αναγνώρισης πλασματικών ετών

0

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να περιορίσει το κύμα συνταξιοδοτήσεων

 Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διόγκωση του κύματος συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη δημοσιοποίηση της απόφασής του, ώστε να δώσει μια χρονική ανάσα σε όσους σπεύδουν μαζικά τους τελευταίους μήνες του χρόνου να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί ότι ήδη τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ αλλά και εξειδικευμένους δικηγόρους να εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 20% με 30% σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020. Αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει σημαντικές πιέσεις στο σύστημα, όχι μόνο όσον αφορά τα οικονομικά του ΕΦΚΑ αλλά και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμοτήτων.

Έτσι, με στόχο να περιορίσει το μαζικό κύμα φυγής, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν καταργούνται τα μεταβατικά όρια ηλικίας και όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2021, μπορεί να το ασκήσουν οποτεδήποτε χωρίς κανέναν περιορισμό.  Και παράλληλα δίνει μια χρονική ανάσα έως το τέλος του 2022, κυρίως σε ασφαλισμένους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ –που δεν έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης την περίοδο 2010-2012– να εξαγοράσουν πλασματικά έτη προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια του 2021.

Να θυμίσουμε ότι με τον νόμο του 2015 που έκλεισε τα περισσότερα παράθυρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, προβλέφθηκαν μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονταν τότε κοντά στην ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας. Το τελευταίο μεταβατικό στάδιο προκειμένου κάποιος να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 67 έτη ή τα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης, λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει:

  • Όποιος ασφαλισμένος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2021, μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε χωρίς κανέναν περιορισμό.
  • Είναι αυθαίρετη και εσφαλμένη η άποψη ότι οι ασφαλισμένοι που θέλουν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 31.12.2021, καθώς από 1.1.2022 δήθεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται.

Επομένως και με βάση τα παραπάνω τονίζεται πως:

  • Όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 18.8.2015, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος με τα μεταβατικά όρια, μπορούν να υποβάλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησής τους χωρίς κανέναν περιορισμό ή αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.
  • Όσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταξύ 19.8.2015 έως 31.12.2021 μπορούν να ασκήσουν και αυτοί οποτεδήποτε το δικαίωμά τους –και μετά την 1.1.2022– και συγκεκριμένα όταν συμπληρώσουν το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας.
  • Όσοι ασφαλισμένοι δεν θεμελίωσαν ή κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από τις 31.12.2021, συνταξιοδοτούνται είτε στο 67ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε στο 62ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα) είτε στο 62ο έτος της ηλικίας και τις εκάστοτε ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για μειωμένη σύνταξη, όπου αυτή προβλέπεται.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικότερες προβλέψεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (στρατιωτικοί, βαρέα και ανθυγιεινά κ.λπ.).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …