Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στέβια αντί για καπνός στην Ξάνθη; Επιφυλακτικοί οι  καπνοπαραγωγοί

Στέβια αντί για καπνός στην Ξάνθη; Επιφυλακτικοί οι  καπνοπαραγωγοί

0
eas-stevia1

Έχουν ξαναδεί το  «έργο» πριν 15 χρόνια. Πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μ. Πασχαλίδης: «Μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

 

Πρόεδρος ΕΑΣ Κ. Χατζηελευθεριάδης: «Η στέβια θέλει ποτιστικά χωράφια. Άρα τα ορεινά αποκλείονται»

 

 

Με την …γλύκα της στέβιας φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την …πίκρα του καπνού το νέο πρόγραμμα  «Νέα Γη» που υποστηρίζεται  από  την σύμπραξη της Παπαστράτος με τη Stevia Hellas και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ. Πεδίο εφαρμογής τα καπνοχώραφα της      Ξάνθης και της Ροδόπης και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος στην ΔΕΘ, παρουσία του υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού, προβλέπει μια ολιστιστική υποστήριξη των καλλιεργητών που καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής από  χρηματοδότηση για αγορά σπόρων, παροχή τεχνογνωσίας καθώς και απορρόφηση της παραγωγής αποκλειστικά από την Stevia Hellas.

Πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μ. Πασχαλίδης: «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

pasxalidis mixalis

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε αλλά μάλλον χωρίς να ρωτήσουν τους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης. Με επιφυλακτικότητα και αρνητική διάθεση αντιμετωπίζει το νέο πρόγραμμα ο πρόεδρος Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μ. Πασχαλίδης ο οποίος έχει  εμπειρία σχετικά με την στέβια καθώς ήταν ο πρώτος που πριν 15 χρόνια καλλιέργησε πειραματικά: «Εγώ καλλιέργησα πειραματικά από το 2006 – 2007 σε χωράφι  μου στην Γενισέα στέβια με πείραμα λίπανσης.  Ήρθαν και  Γερμανοί επιστήμονες, έκαναν μελέτες. Το πείραμα έδειξε πως μπορεί να καλλιεργηθεί στέβια στην Ξάνθη και όπως και σ’ όλη τη χώρα ( Το 2015 καλλιεργήθηκαν 2000 στρέμματα στην χώρα μας). Αλλά η τότε υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης κα Μπατζελή δεν στήριξε την προσπάθεια. Την μετέφερε από  την Ξάνθη στον τόπο της στη Λαμία. Εμάς μας πέταξε έξω. Και  τώρα έρχονται πάλι και  μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έχω φάει τη ζωή μου στα χωράφια λες να μην ξέρω; Όλες οι καλλιέργειες θέλουν πολύ δουλειά και πολλές φορές δεν σου δίνουν παραγωγή και πέφτεις έξω αφού εξαρτώνται από τον καιρό», τονίζει με εμφατικό τρόπο  ο κ. Πασχαλίδης.

 

 

Πρόεδρος ΕΑΣ Κ. Χατζηελευθεριάδης: «Η στέβια θέλει ποτιστικά χωράφια. Άρα τα ορεινά αποκλείονται»

Το εγχείρημα του 2006 – 2007 θυμάται και ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης: «Είχαμε κάνει μια πειραματική καλλιέργεια 2 στρεμμάτων στην Γενισέα σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας κ. Πέτρο Λόλλα. Το πείραμα ήταν επιτυχημένο. Φάνηκε ότι κάνουν τα χωράφια μας και μπορεί να δώσει παραγωγή. Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να δούμε. Πρώτα απ’ όλα είναι απαιτητική καλλιέργεια και θέλει χωράφια ποτιστικά. Άρα μιλάμε μόνο για τα πεδινά του νομού και όχι για ορεινά. Επίσης ζητούμενο παραμένει πως θα γίνει η συλλογή και η διάθεση. Το προϊόν έχει ζήτηση  στην αγορά αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες το τι εισόδημα θα αφήσει στον παραγωγό. Είναι θετικό να ερευνούμε συνεχώς και να πειραματιζόμαστε σε νέες καλλιέργειες αλλά με σωστό σχεδιασμό», σημειώνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης.

Να σημειώσουμε πως η στέβια είναι  ένα φυσικό γλυκαντικό έως και 300 – 400 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη χωρίς ωστόσο τις παρενέργειες της ζάχαρης, όπως η παχυσαρκία ενώ ενδείκνυται για διαβητικούς. Θεωρείται super food  και έχει ενταχθεί στον σύγχρονο τρόπο διατροφής. Το τελικό προϊόν έχει ζήτηση και στην χώρα μας και στις ξένες αγορές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

eas-stevia2

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…