Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε κλοιό κορωνοϊού και πάλι η Ξάνθη

Σε κλοιό κορωνοϊού και πάλι η Ξάνθη

0

Εκτίναξη κρουσμάτων στα 122 χθες – Αύξηση στα λύματα 166% και στον δείκτη θετικότητας στο 8%. Ανησυχία στην κοινωνία της πόλης

 Καταγγελίες πολιτών: Γιατροί τους ζήτησαν rapid test για να τους εξετάσουν – Δεν τους αρκούσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού! «Ανεπίτρεπτο», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Επιβεβαιώνεται η σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση του νομού μας από την ανακοίνωση των κρουσμάτων της Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου!  «Έκρηξη με 122 νέα κρούσματα και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε ήδη σε μίνι lockdown από την Παρασκευή!

Εκτίναξη κρουσμάτων στα 122 χθες – Αύξηση στα λύματα 166% και στον δείκτη θετικότητας στο 8%

Η επιδείνωση της εικόνας του νομού μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία καθώς διαμορφώθηκε από πολλούς παράγοντες. Ειδικότερα: Η Π.Ε. Ξάνθης είναι μεταξύ των 10 ενοτήτων ανά τη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, καθώς 1 στους 2 είναι ανεμβολίαστος! Επίσης τα rapid test τελευταίων 10 ημερών έδειχναν αύξηση του δείκτη θετικότητας περίπου στα 8%. Επιπρόσθετα την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρουσίασε σημαντική αύξηση  (+166%) σε σχέση με την εβδομάδα 13-19/09/21. Να σημειώσουμε επίσης ότι με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα ενεργά κατ’ εκτίμηση ανέρχονται σε 767 για την Ξάνθη, 283 για την Ροδόπη, 339 για τον Έβρο, 441 για την Καβάλα και 629 για την Δράμα. Αποδεικνύεται ότι η Ξάνθη και η Δράμα έχουν την μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σ’ όλη την ΑΜΘ.

Το ημερήσιο δελτίο του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.978, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.751 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (90.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.141 ασθενείς.

Στα ύψη τα κρούσματα στην Ξάνθη. Μαζί με την Δράμα οι πιο επιβαρυμένες της ΑΜΘ – 327 νέα κρούσματα στην ΑΜΘ

64 στην ΠΕ Δράμας

56 στην ΠΕ Έβρου

6 στην ΠΕ Θάσου

59 στην ΠΕ Καβάλας

122 στην ΠΕ Ξάνθης

20 στην ΠΕ Ροδόπης

Καταγγελίες πολιτών: Γιατροί τους ζήτησαν rapid test για να τους εξετάσουν – Δεν τους αρκούσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού!

Στο μεταξύ την ώρα που ο κλοιός της πανδημίας σφίγγει και πάλι το νομό μας, λαμβάνει χώρα ένα φαινόμενο που προκαλεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Ειδικότερα μας έχουν γίνει δύο καταγγελίες από πολίτες και συγκεκριμένα η πρώτη αφορά γυναίκα που είχε ραντεβού με ιδιώτη γιατρό στο ιατρείο για εξέταση. Η γυναίκα επέδειξε το πιστοποιητικό του εμβολιασμού της αλλά ο γιατρός ζήτησε επιπλέον rapid test  και μάλιστα όχι από εργαστήριο αλλά από το isobox του ΙΚΑ όπως της υπέδειξε,  προκειμένου να την εξετάσει!

Το δεύτερο περιστατικό αφορά  γιατρούς Κέντρου Υγείας του νομού. Συγκεκριμένα μας καταγγέλθηκε πως ένας μαθητής συνοδευόμενος από τους γονείς του μετέβη στο Κέντρο Υγείας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και οι γιατροί του Κέντρου αρνήθηκαν να τον εξετάσουν στα ιατρεία εντός του Κέντρου αλλά βγήκαν στον εξωτερικό χώρο. Επίσης του ζήτησαν  rapid test ενώ ο μαθητής και οι γονείς του έφεραν μαζί τους τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους.

«Ανεπίτρεπτο», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Το «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιο Καραδέδο, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο γιατρός να μην εξετάζει ασθενή και να ζητά rapid test.: «Δεν χρειάζεται rapid test για να επισκεφτεί κάποιος ιδιώτη ή οποιονδήποτε γιατρό στο Ε.Σ.Υ. Είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συνιστώ στους πολίτες να το καταγγέλλουν»,  δηλώνει ξεκάθαρα ο κ. Καραδέδος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια με θέμα τη βιωσιμότητα από την ομάδα «Daedalus Wings» του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης

Με αρωγό τον Δήμο Ξάνθης απομάκρυναν τα σκουπίδια από την περιοχή του παρατηρητηρίου Σαμακ…