Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε κατάληψη δέκα σχολεία της Ξάνθης

Σε κατάληψη δέκα σχολεία της Ξάνθης

0
sxoleiokatalipsi

Με κατάληψη ξεκίνησε η εβδομάδα στο 1ο, 4ο, 6ο και 7ο γυμνάσιο, το γυμνάσιο Σμίνθης, τα δύο ΕΠΑΛ της πόλης και το σχολικό συγκρότημα της Γλαύκης

Τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέσω webex, αλλιώς χάνουν μία εκδρομή. 13-14 κρούσματα ημερησίως εντοπίζονται στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας

 

Με κατάληψη ξεκίνησε η εβδομάδα σε δέκα σχολεία του νομού Ξάνθης. Πρόκειται για τα γυμνάσιο 1ο, 4ο και 6ο (που συστεγάζονται), 7ο, το γυμνάσιο Σμίνθης, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ και το σχολικό συγκρότημα της Γλαύκης (γυμνάσιο0λύκειο-ΕΠΑΛ).

Μαθητές και εκπαιδευτικοί βρήκαν κλειστές τις πόρτες το πρωί της Δευτέρας και οι διοργανωτές μαθητές ενημέρωναν για την κατάληψη. Τα αιτήματα αφορούν την τήρηση των μέτρων και τους εμβολιασμούς με εξαίρεση ένα σχολείο που ανέφερε και επιμέρους θέματα για τη λειτουργία του σχολείου, την καθαριότητα, την πρόσβαση, αλλά και τα υπεράριθμα τμήματα των τάξεων.

Οι καταλήψεις που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, έρχονται ως συνέχεια στο «χορό» που «άνοιξαν» την προηγούμενοι εβδομάδα μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας από τη Νότια Ελλάδα. Αυτό μας ενημέρωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμαις Χρήστος Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι τα λύκεια του νομού, πλην μιας εξαίρεσης τη Δευτέρα τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά.

Πάντως, δεν αποκλείεται να γίνει κατάληψη και σε άλλα σχολεία του νομού αυτή την εβδομάδα.

 

Πίσω στην τηλεκπαίδευση τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιλογές των σχολείων σε περιπτώσεις κατάληψης είναι: ή να χαθεί μία από τις πέντε εκδρομές ή το μάθημα να συνεχιστεί με τηλεκπαίδευση, αφού υπάρχει πλήρης ετοιμότητα ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Πράγματι, δύο σχολεία ενημέρωσαν από νωρίς μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι επιστρέφουν στο σπίτι για έναρξη του μαθήματος μέσω webex. Αυτό βέβαια, αφορά στη 2α και 3η Γυμνασίου, αφού τα «πρωτάκια» δεν έχουν ακόμη κωδικούς. Από νωρίς παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα πρόσβασης στην πλατφόρμα, ωστόσο η ανταπόκριση ήταν άμεση από την πλευρά της σχολικής κοινότητας. Το ζήτημα που παραμένει και αποτελεί στην πράξη «αδιέξοδο» είναι οι περιπτώσεις των μαθητών της περιφέρειας, που μεταφέρονται στην πόλη με λεωφορείο και άρα δεν μπορούν σε άμεσο χρόνο να συνδεθούν στην ψηφιακή τάξη.

Ειδικά ως προς το αίτημα των υπεράριθμων τμημάτων που τέθηκε από τους μαθητές, ο κ. Ιωαννίδη επισημαίνει ότι αποτελεί διεκδίκηση των εκπαιδευτικών τα τελευταία 20 χρόνια. Εξήγησε ωστόσο ότι στην Ξάνθη αυτό αποτελεί πρόβλημα για συγκεκριμένα σχολεία και μόνο στην πόλη της Ξάνθης. Διαπιστώνοντας δε, τη μείωση των μαθητών του νομού, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός για να καταγραφούν οι ανάγκες, την ίδια στιγμή που η ανέγερση νέων σχολείων για τα οποία έχει διαπιστωθεί η σπουδαιότητά τους (4ο λύκειο, Μουσικό σχολείο) βρίσκεται σε διαρκή αναμονή.

 

Ήπια η επιδημιολογία στα σχολεία

Ως προς την επιδημιολογική κατάσταση των σχολείων της Δευτεροβάθμιας, ο κ. Ιωαννίδης εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι καθημερινά τα κρούσματα είναι περίπου 13-14 ανάμεσα σε 4.700 μαθητές. «Τα μέτρα τηρούνται από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας και υπάρχει συνεχής συντονισμός», σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι χάρη στις συνθήκες που διαμορφώνονται ο χώρος του σχολείου δημιουργεί εμπιστοσύνη ως προς την προστασία των μαθητών. Βέβαια, το ζητούμενο είναι αυτό να επιτυγχάνεται και εκτός του σχολικού χώρου, από το σύνολο των πολιτών γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συνεχής και τακτική ενημέρωση σε όλους τους χώρους, και με ανάλογη ευθύνη από τους ιθύνοντες, προκειμένου με την είσοδο στο φθινόπωρο να οχυρωθεί η υγεία των πολιτών.

Πρόβλημα που παραμένει στο σχολικό περιβάλλον είναι τα συνεχή εξώδικα από γονείς με διαμαρτυρίες για την τήρηση των μέτρων. «Είμαστε τελείως μόνοι σε αυτή τη διαδικασία», λέει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, «εμείς θα κάνουμε το ορθό».

 

Σε αναστολή ο εκπαιδευτικός που δεν αποδέχθηκε την τήρηση των μέτρων

Σημειώνεται ότι μόλις ένας από τους τρεις συνολικά εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας στη χώρας, που αρνούνται την τήρηση των μέτρων, βρίσκεται στην Ξάνθη και τέθηκε σε αναστολή, όπως προβλέπει ο νόμος. Κατά τα άλλα, ποσοστό εκπαιδευτικών περίπου 85% έχει εμβολιαστεί, ενώ οι υπόλοιποι προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες με rapid test δύο φορές την εβδομάδα, όπως ο νόμος ορίζει. Παράλληλα, οι στενές επαφές των μαθητών που διαπιστώνονται θετικοί πέραν των δύο self test την εβδομάδα, υποβάλλονται και σε δύο δωρεάν rapid test, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: 36.220.000 € η δημόσια δαπάνη από το ΥΠΑΑΤ για Νέους Γεωργούς

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσ…