Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

0

Δεν υπάρχει…
Σιωπή και μάλιστα ηχηρή από τον δήμο Ξάνθης για το ένα θέμα που αφορά τόσο τον σημερινό όσο και τους προηγούμενους.
Ρωτούσαμε να μας πουν από τον δήμο, η αρμόδια υπηρεσία ονοματοδότησης των οδών, εάν υπάρχει στην πόλη μας οδός «Μάνου Χατζιδάκι».
Έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες και το μόνο που λάβαμε ήταν η σιωπή.
Πράγμα που σημαίνει το γνωστό «η σιωπή προς απάντησή μου».
Δηλαδή πως οδός Μάνου Χατζιδάκι δεν υπάρχει στη γενέτειρά του.
Συμπέρασμα:  Είμαστε κατώτεροι των σοβαρών πραγμάτων και ενεργειών, διακατεχόμενοι από έντονη ξενομανία.
Γ.Δ.


Την ελάχιστη οφειλή αγνόησαν
Προσωπικά δεν διακατέχομαι από προγονολατρεία. Όμως το να μην αποδίδει η πόλη την ελάχιστη οφειλή προς τα τέκνα της που την τίμησαν με το έργο τους, είναι το λιγότερο προσβολή.
Ένα από τα τέκνα της αυτά, με παγκόσμια αναγνώριση είναι και ο Μάνος Χατζιδάκις.
Κι όμως, για τη μικρή μας πόλη, οι δημοτικοί μας άρχοντες τον αγνόησαν τελείως. Παρότι που αυτός ήρθε, έδειξε ενδιαφέρον να προσφέρει, να βοηθήσει την Ξάνθη.
Το ότι το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε δεν οφείλεται σ’ αυτόν αλλά σε όλους εκείνους τους ανόητους ηθικοσυντηρητικούς ανεγκέφαλους που έκριναν τους ανθρώπους όχι από την αξία του έργου τους αλλά από τις ερωτικές τους επιλογές.
Γ.Δ.


Γράφει βιβλίο ο Τσιτσόπουλος για τον Χατζιδάκι
Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου του συμπολίτη μας Στέφανου Τσιτσόπουλου.
Εκεί, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Τσιτσόπουλος ανέφερε πως συγκεντρώνει στοιχεία για τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι και της οικογένειάς του.
Απ’ ότι μου διευκρίνισε, θα αφορά τους γονείς του, τον τραγικό θάνατο του πατέρα του, τη ζωή του Μάνου τα χρόνια της Ξάνθης και όλα όσα συνέβησαν όταν ώριμος πλέον ήρθε στην πόλη για να προσφέρει και όλα όσα αντιμετώπισε.
Απ’ ότι κατάλαβα θα πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο που θα περιλαμβάνει και νέα στοιχεία.
-Το περιμένουμε…
Γ.Δ.


Περί ψυχικής υγείας
Ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι υπολόγιζαν τους ανθρώπους με κακή ψυχική υγεία στην Ευρώπη περίπου στα 84 εκατομμύρια!
Προφανώς ο κορωνοϊός, ο εγκλεισμός και οι πολλαπλοί φόβοι που πυροδότησε επιβάρυναν μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση στο σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά δεν ήταν το bing bang που έφτιαξε και το ελληνικό σύμπαν του παραλογισμού. Ένα σύμπαν που μέσα του βρίσκονται όλο και περισσότεροι γυναικοκτόνοι, βιτριολιστές, βασανιστές ζώων και «αυτόχθονες ιθαγενείς» που ταμπουρώνονται ανεμβολίαστοι σε κτίρια του διεθνούς δικαίου.
Φαίνεται όμως ότι αγνοούμε, υποτιμούμε και ξορκίζουμε το πρόβλημα και την έκτασή του – αποκαλώντας συλλήβδην αντικοινωνικούς και «ψεκασμένους» κάποιους ανθρώπους που χρήζουν μεγάλης ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχιατρικής αντιμετώπισης.  Η ζωή στην κόκκινη ζώνη των ασθενειών της ψυχής και του μυαλού δεν έχει ορθολογισμούς και εκλογικεύσεις. Είναι γεμάτη από εχθρούς και δαίμονες. Οι άλλοι άνθρωποι, η κοινωνία, οι εαυτοί τους. Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει, με τρόπο που δεν κατανοούμε οι αδαείς, τα συλλογικά αγαθά. Τώρα ίσως παίρνουμε μια γεύση με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους αυτόχθονες ιθαγενείς…
Κ.Γ.


Πρωτοφανές ατόπημα
Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου οι τέσσερις γνωστές δημοτικές παρατάξεις που έχουν συμπράξει μέτωπο κατά του Μανώλη Τσέπελη, επισκέφθηκαν τον αστυνομικό διευθυντή της Ξάνθης Πασχάλη Γιώρη.
Δεν επρόκειτο για μία εθιμοτυπική επίσκεψη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Όχι. Ήταν μια επίσκεψη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η τετράδα, με την οποία εξέφρασαν στον Αστυνομικό Διευθυντή «τις υπόνοιές τους για παρανομίες από τη δημοτική αρχή»!
Ευτυχώς που δεν ζήτησαν και τη σύλληψη του Τσέπελη…
Στόχος της επίσκεψης όπως γίνεται αντιληπτό, να διαχυθεί στην κοινή γνώμη της περιοχής πως η δημοτική αρχή παρανομεί. Έτσι, χωρίς στοιχεία, δήλωση για παρανομίες.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά το πρωτοφανές ατόπημα των τεσσάρων…
Γ.Δ.


Ατόπημα ΙΙ
Στην ανακοίνωσή τους οι τέσσερις αναφέρουν: «Καταστήσαμε σαφές, ότι θα είμαστε απέναντι σε κάθε παράνομη και παράτυπη ενέργεια που γίνεται από μέρους της δημοτικής αρχής…»
Δηλαδή, οι τέσσερις εξέφρασαν την υπόνοιά τους ότι γίνονται παρανομίες από τη δημοτική αρχή. Έτσι, αόριστα, χωρίς στοιχεία. Απλά υπόνοιες και μεγαλοστομίες.
Πρόκειται για μεγάλο ατόπημα και ιδού γιατί.
Επειδή και οι τέσσερις είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ας φανταστούν κι ας σκεφθούν κάποιος πολίτης, δημότης, να πάει στους προϊσταμένους τους ή στην Αστυνομία και να δηλώσει πως έχει υπόνοιες ότι δεν ασκούν σωστά και αντικειμενικά την υπηρεσία, και πως ο ίδιος εκτιμά πως γίνονται εκ μέρους τους παράνομες ενέργειες.
Πώς θα εκλάμβαναν αλήθεια αυτή τη συμπεριφορά των πολιτών;
Θα είχε ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε την άποψή τους όταν θα βρισκόταν ως ύποπτοι τέλεσης παράνομων ενεργειών.
Γ.Δ.


Ατόπημα ΙΙΙ
Και για να κλείσουμε το θέμα του «ξαφνικού»  ενδιαφέροντος των τεσσάρων και των υπονοιών τους.
Κάτι παρόμοιο δεν έχει συμβεί στα χρόνια πριν και μετά τη μεταπολίτευση.
Μόνον ένας το έκανε από άλλον δρόμο όμως, ο Γ. Ροδίου εις βάρος του Φίλιππου Αμοιρίδη.
Ο δικομανής, σκληρός και άφιλος πολιτικός Ροδίου, στην μανία του εις βάρος του Αμοιρίδη, είχε ψάξει στα υποθυκοφυλακεία της χώρας για να βρει εάν είχε και ποια ακίνητη περιουσία ο Αμοιρίδης. Το μόνο που βρήκε ήταν ένα μικρό εξοχικό στη Χαλκιδική.
Όμως, «υπόνοιες» δεν τόλμησε να δηλώσει, ούτε να γράψει, κι ούτε να επισκεφθεί τον Αστυνομικό Διευθυντή για ν’ αφήσει υπονοούμενα.
Γνώριζε πως αυτό ήταν σοβαρό ατόπημα που εγείρει και ποινικές ευθύνες.
Οι επικεφαλής των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων το τερμάτισαν με την πράξη τους αυτή.
Να είναι σίγουροι πως θα τους ακολουθεί από δω και πέρα.
Απλά τους θυμίζουμε φιλικά πως για κάποια πράγματα υπάρχουν και όρια που αυτοί τα έχουν ξεπεράσει.
Γ.Δ.


Οι γερμανικές εκλογές και η χώρα μας
Ένα θρίλερ παίχτηκε την Κυριακή ημέρα των Γερμανικών εκλογών. Τα exit polls  έδειξαν απόλυτη ισοπαλία στα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό και αυτό κράτησε μέχρι αργά, οπότε και απέκτησε καθαρό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD έναντι του Χριστιανοδημοκρατικού της απερχόμενης κας Μέρκελ που ήταν επί 16 συναπτά έτη στην εξουσία. Σημαντική αύξηση έχει πάρει το κόμμα των Πρασίνων που αναδεικνύεται σε ρυθμιστή καθώς τα δύο πρώτα κόμματα δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσουν  κυβέρνηση και έτσι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Αδιαμφισβήτητα το προβάδισμα του  Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι μια θετική εξέλιξη για την χώρα μας και για την Ευρώπη γιατί οι θέσεις του για την επιτήρηση της χώρας και την λιτότητα δεν είναι οι σκληρές θέσεις του κ.  Σόιμπλε αλλά πιο ελαστικές και με κοινωνικό πρόσημο. Επίσης οι θέσεις για την μετανάστευση αλλά και για την Τουρκία είναι πιο κοντά στις δικές μας. Να σημειώσουμε ότι η Γερμανία πάτησε πόδι και δεν μπήκαν κυρώσεις στην Τουρκία για τις παραβιάσεις της στον Έβρο το 2020, για να προωθήσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Το ποια θα είναι η  στάση της Γερμανίας απέναντι στην χώρα μας θα εξαρτηθεί βέβαια και από την κατανομή των υπουργείων που θα πάρει κάθε κόμμα που θα συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και πάλι την γενική γραμμή θα την έχει το πλειοψηφών κόμμα. Σε κάθε περίπτωση το πιο συνετό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και να μην νομίζουμε ότι θα υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην πολιτική της Γερμανίας γιατί πρωτίστως η Γερμανία κοιτά τα συμφέροντά της όπως και κάθε χώρα άλλωστε και μ’ αυτό τον γνώμονα χαράσσει την πολιτική της.
Μ.Ξ.


Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά
Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα «ΝΕΑ». Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι  ουσιαστικά η Μέρκελ έριξε την κυβέρνησή του και έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για να πετύχει το Grexit που είχε προαποφασιστεί και αυτό θα το πετύχαινε μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σημαντική βελτίωση στα δημοσιονομικά. Αναφορικά με τη θέση και τον ρόλο της Ε.Ε. σε σχέση με την συμφωνία AUKUS ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να ανασυνταχθεί και να δημιουργήσει ευρωστρατό για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της. Κι δεν έχει άδικο.
Σ’ ότι αφορά τα εσωκομματικά, εμμέσως πλην σαφώς τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του Μητσοτάκη επικρίνοντας την στάση του για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει πιο σθεναρή στάση απέναντι στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό. Προφανώς και είναι ενοχλημένος ο κ. Σαμαράς από τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν του έδωσε κάποιο ρόλο και δεν είναι γνωστό αν θα μείνει μόνο στα λόγια ή θα προχωρήσει και σε πράξεις.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…