Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

0

Θ’ αλλάξουμε ώρα;
Κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια τέτοια εποχή αλλάζαμε ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες του ρολογιού.
Όμως το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών ώρας, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία να τελειώσει αυτή η θερινή-χειμερινή ώρα το 2021.
Κι ενώ το 2021 είναι εδώ, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών για τη μία σταθερή ώρα χειμώνα- καλοκαίρι έχουν θέσει το σχέδιο σε αναστολή προς το παρόν που μπορεί να γίνει και οριστική.
Βέβαια τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας με μεγάλη διαφορά μάλιστα, όπως 410 έναντι 192.
Εκτίμησή μου είναι πως οι αλλαγές δύο φορές το χρόνο θα σταματήσουν και θα επιλεγεί σιωπηλά το θερινό ωράριο.
Γ.Δ.


Έρχονται προτάσεις
Λίγη υπομονή ακόμη θα χρειαστεί εκ μέρους μας ημών των Θρακιωτών.
Ο λόγος; Εξαιτίας της νέας παράτασης που πήρε στις εργασίες της η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη.
Έτσι, τελικά και οριστικά κι επειδή στο βάθος έχουμε εκλογές, η επιτροπή θα παραδώσει στις 30 Νοεμβρίου τις προτάσεις της στο προεδρείο της βουλής. Πάει τελείωσε, σ’ έναν μήνα θα’ χουμε οι Θρακιώτες τη βίβλο για την ανάπτυξη της αγαπημένης μας Θράκης.
Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι, παρότι έχω εμπιστοσύνη στην πρόεδρο της Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη.
-Εν αναμονή επομένως.
Γ.Δ.


Πρόστιμα
Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει… πρόστιμο. Κι όχι μόνον εν Ελλάδι, αλλά κι αλλού.
Έτσι, η Ιταλία επιβάλει πρόστιμο 1.000 ευρώ και πενθήμερη αναστολή από την εργασία σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Από την πλευρά της η Ολλανδία εφαρμόζει εδώ και λίγες ημέρες νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται η επίδειξη του «πράσινου πάσου»  για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόριο και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη δε Γαλλία ήδη 3.000 εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο της χώρας έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.
Γ.Δ.


Θάνατοι, θάνατοι, θάνατοι
Οι θάνατοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιφέρειά μας. Θάνατοι ανδρών και γυναικών σε παραγωγική ηλικία, με οικογένειες, με υποχρεώσεις.
Τα νούμερα από την τραγική πραγματικότητα των θανάτων λόγω κορωνοϊού είναι απίστευτα. Συνολικά 88 άνθρωποι πέθαναν σε διάστημα δύο εβδομάδων!
Το πλέον τραγικό, ότι οι 85 θάνατοι αφορούσαν μη εμβολιασμένους ασθενείς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου νοσηλεύονται 391 ασθενείς εκ των οποίων 247 σε απλές κλίνες και 56 σε ΜΕΘ. Από τους 247 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, οι 200 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στις ΜΕΘ μόλις 2 από τους 56 έχουν εμβολιαστεί.
Τα στοιχεία αφορούν τα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ και δημοσίευσε ο διοικητής αυτής Δημ. Τσαλικάκης.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δε χωρούν αμφισβήτηση.
Γ.Δ.


Έτσι γίνονται οι δουλειές
Η χώρα μας θα αποκτήσει σύντομα 3 νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Αργότερα δε θα προστεθεί και μία ακόμη.
Η ιστορία αυτής της αγοράς των φρεγατών Γαλλικής προέλευσης έχει μια μικρή, πρόσφατη προϊστορία που αφορά τη Γαλλία και καθόλου τη χώρα μας.
Ιδού λοιπόν το στόρυ της υπόθεσης.
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία με πρωτοβουλία των ΗΠΑ δημιούργησαν μία κοινή συμμαχική δύναμη. Για να ενισχύσει τους δεσμούς η Αμερική, προμήθευσε την Αυστραλία με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Τα οποία υποβρύχια η Αυστραλία επρόκειτο να προμηθευτεί από τη Γαλλία, πράγμα που σταμάτησε.
Θυμωμένη η Γαλλία για την χαμένη οικονομική συμφωνία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της προς την Αμερική. Για να κατευναστεί η οργισμένη Γαλλία, οι αμερικανοί σκέφτηκαν και πρότειναν ν’ αποχωρήσουν αυτοί από τις συζητήσεις για πώληση φρεγατών στην Ελλάδα και να μείνει έτσι η δουλειά μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, όπως και έγινε και προμηθευτήκαμε τις 3 νέες φρεγάτες.
Συμπέρασμα; Οι δουλειές οι μεγάλες γίνονται έτσι ψυχρά και με υπολογισμούς, έστω και μεταξύ συμμάχων.
Γ.Δ.


Θα τα πάρουν…
Έστω και κουτσουρεμένη, θα την πάρουν οι επιχειρήσεις την μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση.
Μείναμε τελευταία από τις περιφέρειες, αλλά λίγο η πίεση από το υπουργείο, λίγο οι εκλογές που έρχονται, κινείται ο μηχανισμός.
Δουλεύουν εντατικά στον ΕΦΕΠΑΕ και βρίσκονται σε καλό δρόμο οπότε μέχρι τέλος του έτους οι περισσότερες επιχειρήσεις θα την πάρουν την ενίσχυση. Μικρή μεν, αλλά θα την πάρουν, παρότι καλλιεργήθηκαν άλλα αισιόδοξα σενάρια τα οποία στη συνέχεια άλλαξαν προς την μεγαλύτερη σε αριθμό διανομή, έτσι χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις όπως έγινε αλλού όπου το σταθερό κριτήριο ήταν ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων.
Στην ΑΜΘ τα απλά τα κάνουν σύνθετα και παρά λίγο να τα διαλύσουν όλα.
Γ.Δ.


Τηρήθηκε το έθιμο της κατάληψης
Μα ήταν δυνατόν να μη τηρηθεί και φέτος το έθιμο των καταλήψεων Γυμνασίων και Λυκείων;
Εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε εξάλλου για την τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων μας.
Αυτό το έθιμο των καταλήψεων σχολείων που μάλιστα έχει πλάκα και καλαμπούρι να μην τηρηθεί;
Όχι. Τα παιδιά είναι φύλακες των παραδόσεων των νεοελλήνων, δε το συζητούμε.
Γι’ αυτό, δε θα πρέπει ν’ ανησυχούν οι γονείς και οι άξιοι δάσκαλοι- εκπαιδευτικοί διότι τα παιδιά τους δείχνουν συγκινητική προσήλωση στις εθιμικές παραδόσεις της κατάληψης του σχολείου τους.
-Καλή χρονιά εκπαιδευτική φυσικά.
Γ.Δ.


Σφίγγει ο κλοιός του κορωνοϊού το νομό μας
Τμήματα στα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο  λόγω κρουσμάτων. Σε καθημερινή βάση τα κρούσματα είναι πάνω από 40 και οι προσελεύσεις στο νοσοκομείο είναι πάνω από 20 καθημερινά. Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο είναι αποδυναμωμένο από ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό. Κι έρχεται και χειμώνας που θα μαζευτούμε μέσα και άρα θα αυξάνονται οι  πιθανότητες μετάδοσης.
Είναι αποθαρρυντικά τα νέα στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς οι μισοί Ξανθιώτες παραμένουν ανεμβολίαστοι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι το μόνο μας όπλο το εμβόλιο,  αλλά μάλλον κάποιοι δεν πτοούνται.
Είναι κρίμα να χάνονται ζωές ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
Μ.Ξ.


Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία
Οι αμερικανοί έφυγαν από τη Μεσόγειο προς Ειρηνικό μεριά και παρόλο που έχουν διατηρήσει γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα στη χώρα μας (βάση Σούδας, Αλεξανδρούπολη κ.α.), είναι ήδη έντονο το κενό εξουσίας που αφήνουν. Ένα κενό που δεν πρέπει να αφήσουμε να εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν. Ευλόγως τείναμε – με τις ευλογίες των Αμερικανών- χείρα συνεργασίας προς τη Γαλλία, η οποία επιθυμεί να αναλάβει ρόλο Περιφερειακής δύναμης στη Μεσόγειο όπου είναι ιστορικά ο ζωτικός της χώρος. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε η αγορά των 3 φρεγατών, η οποία όμως συνοδεύεται από την υπογραφή συμφωνίας για στενότερη στρατηγική αμυντική σχέση.
Στη συμφωνία αυτή προβλέπεται η άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι συμμαχική (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).
Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι δύο ηγέτες μίλησαν για το κοινό όραμα που αφορά στην ενδυνάμωση της Ευρώπης στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης του ρόλου της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Και οι δύο τόνισαν πως η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αποτελεί κοινό τους στόχο και η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ίσως το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας, που σίγουρα θα ενδιαφερθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενταχθούν στο άμεσο μέλλον…


Φαντάζομαι ότι…
Προσπαθώ να φανταστώ, να δω έτσι σαν όνειρο, νοερά, πώς θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες σε μερικά χρόνια. Το πώς, δύσκολο να το πει κανείς. Για την Ελλάδα μιλάμε εξάλλου.
Τέλος πάντων, φαντάζομαι στις δημόσιες υπηρεσίες, στα γραφεία, θα επικρατεί απόλυτη ησυχία. Κάπου- κάπου θα ακούγεται κάποια στιχομυθία μεταξύ τους. Ο ήχος των πληκτρολογίων θ’ ακούγεται μόνον, ενώ τα τηλέφωνα σπανίως θα χτυπούν διότι οι πολίτες θα επικοινωνούν με ηλεκτρονικό τρόπο και με τον ίδιο τρόπο θα λαμβάνουν τις απαντήσεις τους.
Κάπου- κάπου θα εμφανίζεται και κάποιος πολίτης για υπόθεσή του, προφανώς αγράμματος ηλεκτρονικά. Η παρουσία του θα διακόπτει αυτή την ιδανική εικόνα, κάποιοι νεότεροι υπάλληλοι θα ξαφνιάζονται από την ανθρώπινη παρουσία την οποία θα θεωρούν ένα εξαιρετικό γεγονός για σχολιασμό.
Έτσι φαντάζομαι πως θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στο μέλλον.
-Λέτε να είμαι αρκετά αφελής και να σκέφτομαι πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ στην γραφική μας δημόσια διοίκηση; Δεν το αποκλείω…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …