Δεν χειροκροτούμε ακόμη
Όχι, όχι, δεν χειροκροτούμε ακόμη τις υποσχέσεις Μητσοτάκη και Σταϊκούρα. Ναι, να το κάνουμε, όταν δούμε πράγματι ότι όσα και όποια εξαγγέλθηκαν αρχίζουν να υλοποιούνται.
Διαφορετικά, κρατάμε μικρό καλάθι γιατί χρόνια τώρα κι αν δεν έχουμε ακούσει υποσχέσεις και υποσχέσεις, μη τις θυμίσουμε τώρα. Δικαιολογημένη η επιφυλακτικότητα και η αναμονή, πρώτα να δούμε πράξεις και μετά τα χειροκροτήματα.
Τόσα χρόνια, πάθαμε και μάθαμε…
Γ.Δ.
Πίκρα και θλίψη
Άνθρωποι πεθαίνουν γύρω μας, δίπλα μας. Γνωστοί, συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα, νέοι και ώριμοι. Μια αρχαία τραγωδία στον 21ο αιώνα, ένα δράμα να φεύγουν άνθρωποι γιατί δεν πείστηκαν πως το εμβόλιο σώζει και πίστεψαν άλλες θεωρίες και άσχετους ανθρώπους.
-Τι κρίμα αλήθεια, πόση πίκρα και θλίψη ν’ αποχαιρετάς αγαπημένους ανθρώπους που άδικα και άμυαλα πέθαναν.
Γ.Δ.
Η αυτοκριτική της Μέρκελ
Κι ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ολοκληρώνει τη θητεία της σε λίγες μέρες, κάνοντας τον απολογισμό και την αυτοκριτική της δήλωσε «η πιο δύσκολη στιγμή στην θητεία μου ήταν όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους Έλληνες». Και όταν λέει «τόσα πολλά», σίγουρα θα αναφέρεται στο 2014, προς το τέλος της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν η χώρα είχε σχεδόν ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο, έχοντας πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, επιστρέφοντας σε μία έστω ισχνή ανάπτυξη κι έχοντας εξαλείψει και τα τερατώδη ελλείμματα του 2009. Κι ενώ είχε απομείνει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό 1 δις ευρώ, για να ολοκληρωθεί το μνημόνιο, το οποίο θα καλύπτοντας από τα μέτρα του περίφημου «email Χαρδούβελη», ωστόσο η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Φινλανδία, Ολλανδία) το απέρριψαν. Ήθελαν πάσει θυσία να λάβουν εγγυήσεις για το χρέος, υποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία της χώρας, πράγμα που η τότε κυβέρνηση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ και ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορούσε να αντέξει πολιτικά. Έτσι, η χώρα σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές και βρέθηκε μετά στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη.
Και βέβαια στη συνέχεια οι απαιτήσεις των δανειστών για εγγυήσεις ικανοποιήθηκαν στο πολλαπλάσιο από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την υποθήκευση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, ενώ φορτωθήκαμε δεκάδες δισ. επιπλέον χρέος και δεχθήκαμε νέες περικοπές.
Ζήτησε πολλά τότε η κυρία Μέρκελ και ο Σόιμπλε και πήρε τα ΠΑΝΤΑ. Οπότε αν νιώθει άσχημα και το έχει μετανιώσει σήμερα, αυτό καθόλου δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες που βούλιαξαν στην ύφεση και την ανέχεια για άλλα τέσσερα χρόνια….
Κρούσματα και θάνατοι
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν πρόκειται για φόβους αναζωπύρωσης του κορωνοϊού στο νομό μας αλλά για βεβαιότητα.
Το ίδιο βέβαια ισχύσει για τα περισσότερα μέρη της χώρας.
Τα κρούσματα αυξάνουν γεωμετρικά, το ίδιο και οι θάνατοι και οι ανεμβολίαστοι εκεί στις αντιδράσεις τους.
Νομοί μπαίνουν υπό περιορισμούς εκ νέου λόγω αύξησης κρουσμάτων και άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων συνεχίζουν ν’ αρνούνται τον εμβολιασμό για να προστατέψουν τη ζωή τους και των αγαπημένων τους ανθρώπων.
Το κείμενο αυτό γράφεται με μεγάλο πόνο και θλίψη διότι μόλις προχθές αποχαιρετήσαμε ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο.
Γ.Δ.
Έκλεισε ο κύκλος του στην Περιφέρεια
Οι φιλοδοξίες του κάθε πολίτη για να αναδείξει τις ικανότητες και δυνατότητές του μέσα από τους υφιστάμενους κανόνες είναι θεμιτές και δεν μπορούν ν’ αμφισβητηθούν.
Εξάλλου έτσι κινείται και ανανεώνεται η πολιτική εν γένει ζωή στον τόπο μας.
Τα αναφέρω αυτά για να υποστηρίξω αυτό που λέχθηκε σε συζήτηση σε φιλική συνάντηση.
Λέχτηκε λοιπόν κάτι που είναι και αληθινό για την περίπτωση Αμοιρίδη.
Λοιπόν, τονίστηκε, πως ο Αμοιρίδης δίπλα στον Παυλίδη ως περιφερειακός σύμβουλος, έτρεξε, δούλεψε, πρόσφερε, διακρίθηκε, ξεχώρησε.
Στις εκλογές που ακολούθησαν υποστήριξε τον Τοψίδη με την παράταξη του οποίου και εκλέχτηκε στην αντιπολίτευση. Έτσι, δυνατότητα προσφοράς σε κάποιο πόστο δεν είχε κι αυτό για κάποιον που έμαθε να δουλεύει ήταν άσχημο.
Η αδράνεια, εκτιμούμε αυτά τα δύο χρόνια ήταν που λειτούργησε καταλυτικά και στο να αποφασίσει, μάλλον, να κλείσει τον κύκλο της παρουσίας και προσφοράς του στο περιφερειακό επίπεδο.
Γ.Δ.
Το κυκλοφορούν σενάριο
Και κλείνουμε το θέμα Αμοιρίδη μάλλον για λίγο καιρό όπως προβλέπω.
Ειπώθηκαν εξάλλου και γράφτηκαν αρκετά.
Μένει μία παράμετρος κι αυτή αφορά με το τι θ’ ασχοληθεί από δω και πέρα αφού ο κύκλος στην Περιφέρεια κλείνει.
Διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν περισσότερο ως φήμη, μιλάνε για την κεντρική πολιτική σκηνή ως νέο πεδίο ενδιαφέροντος. Ένα ενδιαφέρον βέβαια που σίγουρα θα στηρίζεται και σε κάποιες συζητήσεις του ιδίου με ανώτερα στελέχη της Ν.Δ. και τις υποσχέσεις που θα έχουν δοθεί.
Κατά πόσο το σενάριο αυτό θα υλοποιηθεί, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει.
-Εν αναμονή επομένως.
Γ.Δ.
Πρέπει να συνεδριάζουν δημόσια
Υπάρχει η εκτίμηση πως πλέον τα δημοτικά συμβούλια των δήμων του νομού θα πρέπει να συνεδριάζουν δια ζώσης. Η ζωντανή συζήτηση και παρουσία, έλειψε είναι γεγονός απ’ όλους τους συμβούλους.
Επιτέλους θα πρέπει τα συμβούλια να βρουν την ψυχή τους που είναι η συζήτηση, ο διάλογος, η άσκηση κριτικής.
Μπορεί η εικόνα πολλών δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις να μην ήταν η καλύτερη, όμως τα όργανα θα πρέπει να συνεδριάζουν. Κι αυτό, διότι αυτό απαιτούν οι δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και γιατί παράλληλα κρίνονται για τον τρόπο λειτουργίας τους από τους πολίτες.
Γ.Δ.
Μεγάλες αλλαγές φέρνει η νέα η νέα συμμαχία AUKUS
Νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα διεθνώς δημιουργεί η νέα συμμαχία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Καταρχάς πρόκειται για μια ένωση των Αγγλοσαξώνων και μετατοπίζεται το πεδίο ενδιαφέροντος από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή στον Ινδικό και στον Ειρηνικό με στόχο την Κίνα. Κι όπως φαίνεται «μαγειρεύονταν» καιρό γιατί έτσι εξηγείται και η επιμονή της Βρετανίας στο Brexit όπως και η κάπως …άτακτη υποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. Η Κίνα και η οικονομική της ισχύ είναι αυτή που μπαίνει στο στόχαστρο καθώς και τα ενεργειακά αποθέματα της ευρύτερης περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού. Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν αρχή νέου ψυχροπολεμικού κλίματος. Στο μεταξύ πρώτη μεγάλη χαμένη απ΄ αυτή την συμφωνία είναι η Γαλλία αφού η Αυστραλία ακύρωσε «συμβόλαιο του αιώνα», που προέβλεπε deal για αγορά (συμβατικών) υποβρυχίων μεταξύ Παρισιού και Καμπέρα ύψους πολλών δις ευρώ. Κι αυτό γιατί θα προμηθευτεί πυρηνικά υποβρύχια με την βοήθεια των ΗΠΑ. Αλλά και συνολικά η Ε.Ε. θα έχει υποστεί συνέπειες καθώς απομονώνεται πολιτικά και μακροπρόθεσμα ίσως και οικονομικά. Χρειάζεται λοιπόν να ανασυντάξει της δυνάμεις την και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ενοποίηση και πολιτική και στρατιωτική. Διαφορετικά θα αναγκαστεί να συρθεί πίσω από το άρμα της νέας συμμαχίας
Οι εξελίξεις για όλο τον κόσμο μετά από αυτή την συμμαχία θα είναι ραγδαίες και θα αφορούν όλο τον κόσμο.
Γι αυτό κι εμείς σαν χώρα μέσα στην Ε.Ε. πρέπει να προετοιμαστούμε.
Μ.Ξ.
Πολύ θανατικό στην Ξάνθη τις τελευταίες μέρες
Πολύ θανατικό έπεσε αυτή την εβδομάδα στην Ξάνθη. Ανησυχία και πολλά γιατί προκαλούν οι θάνατοι νέων ανθρώπων από ανακοπή πριν προλάβουν να πάνε στο νοσοκομείο. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε τρεις θανάτους νέων ανδρών από 35 – 45 ετών. Ο ένας έφυγε μέσα στο αυτοκίνητό του, ο άλλος μπροστά στα παιδιά του ενώ τους ψώνιζε σχολικά και ο τρίτος στα σκαλιά του σπιτιού του. Είχαμε και μια αυτοκτονία 25χρονου νεαρού που αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του. Είχαμε επίσης και τον θάνατο μιας 60χρονη από κορωνοϊό. Είχαμε και δύο ατυχήματα. Ενός ηλικιωμένου και μιας 10χρονης μαθήτριας δημοτικού. Ευτυχώς και ο ηλικιωμένος και το κορίτσι είναι καλά.
Μ.Ξ.