Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

0

Αγαπημένη χώρα η Ελλάδα για τους Αμερικανούς
Η τουριστική περίοδος δεν έχει λήξει βέβαια ακόμα για τα νησιά και τη Νότια χώρα, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ θετικά, με τις εισπράξεις από τον τουρισμό να υπολογίζονται περίπου στο 70% του 2019 που ήταν η τελευταία προ κρίσης και πολύ θετική για τον κλάδο χρονιά.
Κι αυτές οι πολύ καλές επιδόσεις σημειώθηκαν παρά τις γνωστές δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, και τα απαιτητικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ίσως όμως και εξαιτίας αυτών. Διότι η χώρα προσέλκυσε τουρίστες υψηλών εισοδημάτων που αναζητούσαν τους ασφαλέστερους προορισμούς και ήταν διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη γι’ αυτό. Και φυσικά συνέβαλε στην διακίνηση των τουριστών το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μία πρόταση του πρωθυπουργού.
Στην φετινή επιτυχία συνέβαλαν όμως κατά πολύ οι Αμερικανοί τουρίστες που προτίμησαν σε πρωτόγνωρους αριθμούς τη χώρα μας, ξοδεύοντας και περισσότερα χρήματα από όλους τους τουρίστες. Η προτίμησή τους στη χώρα μας, αποτυπώθηκε με την ανάδειξη της Ελλάδας και της Σαντορίνης ως Αγαπημένη Χώρα και Καλύτερο Νησί της Ευρώπης, αντίστοιχα, στα αμερικανικά βραβεία κοινού FXExpress 2021 Awards, ενώ παράλληλα σε  ψηφοφορία κορυφαίου αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού, πάλι η Ελλάδα ανακηρύχθηκε αγαπημένος προορισμός και κορυφαίο νησί ψηφίστηκε με άριστα η Μήλος. Στην ίδια ψηφοφορία στην κατηγορία «τα καλύτερα 20 Νησιά στην Ευρώπη» (The Top 20 Islands in Europe) η Ελλάδα εκτός της πρώτης Μήλου έχει άλλα επτά νησιά! Αυτές οι διακρίσεις επιβεβαιώνουν πως η χώρα μας παραμένει σταθερά ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το αμερικανικό ταξιδιωτικό κοινό.


Έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο
Ετοιμάζονται πυρετωδώς μαθαίνω στο δήμο Ξάνθης να φέρουν το θέμα Κ.Θανόπουλου στο δημοτικό όργανο. Η σχετική εισήγηση είναι έτοιμη εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση οφείλεται στις άδειες του καλοκαιριού και πλέον μάλλον στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισαχθεί ως θέμα.
Καιρός ήταν, έστω και με καθυστέρηση, ν’ αποδοθούν οι αρμόζουσες τιμές στον πρώην νομάρχη Κων/νο Θανόπουλο, ο οποίος έδωσε έναν δύσκολο και με ελάχιστη βοήθεια αγώνα.
Μάλιστα στο βιβλίο του, όπως μου εξομολογήθηκε, απέφυγε αυτές τις ιδιαίτερα δυσάρεστες στιγμές μια και ο στόχος είχε επιτευχθεί, που ήταν να χαρακτηρισθεί η Παλιά Πόλη Παραδοσιακός Οικισμός και με νόμο να υπάρχουν κανόνες για την προστασία του.
Γ.Δ.


Δυο λόγια ακόμη
Θέλω να καταθέσω έτσι λίγα λόγια ακόμη για τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο και για όσα του οφείλει η Ξάνθη, η πόλη αλλά και ο νομός.
Ο Θανόπουλος ήταν ένας πολίτης με κουλτούρα, μορφωμένος άνθρωπος, με ενδιαφέροντα και παραστάσεις ευρωπαϊκές.
Ήταν αυτός που δημιούργησε σε πάρα πολλά χωριά Πολιτιστικά Κέντρα που υπάρχουν ακόμη σε λειτουργία. Δημιούργησε νέα κοινοτικά καταστήματα για την σωστή στέγασή τους, συνεργάστηκε χωρίς αποκλεισμούς με όλους εκείνα τα δύσκολα χρόνια των κομματικών αντιθέσεων, χωρίς να κάνει διακρίσεις.
Έφερε στην Ξάνθη τον Χατζιδάκι. Είχε ανοιχτούς ορίζοντες γι’ αυτό και από την πρώτη ημέρα της άφιξής του εντυπωσιάστηκε από την Παλιά Πόλη, την προστασία της οποίας έκανε σκοπό της θητείας του. Και τα κατάφερε.
Γ.Δ.


Χωρίς αγωγή
Το φαινόμενο γνωστό χρόνια τώρα και συνέχεια επαναλαμβανόμενο απ’ όλους τους κυβερνητικούς, αντιπολιτευόμενους, δημοτικούς και λοιπούς άρχοντές μας.
Για την έλλειψη συνέπειας μιλάμε όχι προς τις εξαγγελίες τους, αυτό το αφήνουμε, για την ώρα προσέλευσής τους.
Κλασική περίπτωση η «ώρα ΠΑΣΟΚ» που σήμαινε μισή ή και μία ώρα καθυστέρηση στην έναρξη μιας συνάντησης.
Το ίδιο μοτίβο δυστυχώς συνεχίζουν ν’ ακολουθούν οι πολιτικοί κάθε απόχρωσης.
Γράφουν στα υποδήματά τους αυτούς που τους περιμένουν, κι ανάμεσά τους και τους δημοσιογράφους. Αγνοούν κάθε κανόνα έχοντας μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και θωρούν ασήμαντο γεγονός να καθυστερήσουν στο ραντεβού τους.
-Δείγμα κι απόδειξη  του επιπέδου τους και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ατόμων χωρίς στοιχειώδη αστική ευγένεια και συμπεριφορά, που θεωρούν τους υπόλοιπους κατώτερους και υποχρεωμένους να υφίστανται την έλλειψη αγωγής τους. Προφανώς κάνουν λάθος.
Γ.Δ.


Έχουν «πάγκο»;
Το ερώτημα είναι υπαρκτό. Έχουν «πάγκο» οι δήμαρχοι στους συνδυασμούς τους για να μπορούν να κάνουν αλλαγές σε πρόσωπα σε διάφορες θέσεις;
Με το χέρι στην καρδιά που λέει και ο λαός μας, η απάντηση είναι αρνητική. Μάλιστα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στον δήμο Ξάνθης, στον Τσέπελη.
Βασική αιτία βέβαια της εξέλιξης αυτής ο νόμος της απλής αναλογικής που ευτυχώς δεν θα ξαναγίνουν μ’ αυτόν οι επόμενες εκλογές.
Σήμερα και να θέλει να κάνει αλλαγές  ο Τσέπελης σε πρόσωπα, δεν μπορεί, διότι ο αριθμός των συμβούλων είναι μικρός και το να κάνει κανείς ένα ανακάτωμα δεν λέει τίποτε. Μάλιστα όταν κάποιοι σύμβουλοι είναι αναντικατάστατοι διότι αποδίδουν στη θέση τους ικανοποιητικά.
Συμπέρασμα: «Πάγκος» δεν υπάρχει για δοκιμές και αλλαγές και άρα θα πορευτούν όλοι με ό,τι υπάρχει.
Γ.Δ.


Εκεί αυτοί, στην στασιμότητα
Ποιος Πιερρακάκης και πράσινα άλογα και αλλαγές ηλεκτρονικές στο δημόσιο.
Προσπαθεί ο άνθρωπος και οι συνεργάτες του, αλλά οι άνθρωποι που σιτίζονται από το δημόσιο, μένουν εκεί, πίσω, στα παλιά, έτσι όπως τα είχαν μάθει 25-30 χρόνια πριν, όταν πρωτομπήκαν στο δημόσιο.
Λοιπόν, ιδού ένα παράδειγμα αγκύλωσης. Εδώ και 4-5 χρόνια η σφραγίδα του ιδιώτη ή της επιχείρησης κάτω από το όνομα του ιδιώτη επιχειρηματία που συναλλάσσεται με δημόσια υπηρεσία δεν χρειάζεται, είναι περιττή και με νόμο καταργήθηκε.
Ε, λοιπόν, υπάρχουν υπηρεσίες που μένουν κολλημένες στο παρελθόν και ζητούν να μπει η σφραγίδα. Αναφερόμαστε δε σε κάτι απλό. Όμως και το πλέον απλό για το αργοκίνητο ελληνικό δημόσιο είναι δύσκολο να γίνει εύκολα αποδεκτό.
Γ.Δ.


Άρεσε
Τα μικρά, ευχάριστα, έξυπνα και σύντομα κειμενάκια που μας έστειλε φίλος αναγνώστης, άρεσαν ιδιαίτερα. Γι’ αυτό ζητήσαμε να μας στείλει κι άλλα, αλλά μάλλον θ’ αργήσουν κάποια άλλα. Εάν όμως υπάρξει «παραγωγή»  θα τα δημοσιεύσουμε.
Απολαύστε τη δεύτερη φουρνιά:
-Πρέπει να πάρω δεύτερη σιδερώστρα
-Γιατί;
-Στην πρώτη έχω τα ασιδέρωτα

-Ότι θέλει γιόκα μου αυτή. Ότι σου πει το κάνεις.
-Ηρέμησε ρε μάνα, GPS είναι!

-Αν καταφέρεις να συναρμολογήσεις έπιπλο ΙΚΕΑ με το κορίτσι σου χωρίς να τσακωθείς… παντρέψου την!

-Τι έχεις και δεν μου απαντάς στο τηλέφωνο;
-Αναγνώριση!

Γ.Δ.


Ανοίγουν τα σχολεία με νέο πρωτόκολλο
Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα και ένα 20% των εκπαιδευτικών είναι ανεμβολίαστοι. Ένα ποσοστό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακίνδυνο ή αμελητέο. Σ΄ ότι αφορά το ποσοστό των παιδιών είναι γνωστό ότι  είναι πολύ χαμηλό στους εφήβους. Ναι μεν τα μέτρα είναι επαρκή αφού δίνεται η δυνατότητα των δωρεάν self test στα παιδιά (2 την εβδομάδα) και καθημερινά αν βρεθεί κρούσμα σε όσους βρίσκονται περιμετρικά του κρούσματος στο τμήμα, και 2 rapid σε εργαστήριο στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που θα το  πληρώνουν οι ίδιοι, ωστόσο και πάλι η ασφάλεια είναι εύθραυστη. Αν μη τι άλλο αυτή η πανδημία μας έχει δείξει ότι  μπορεί απ’ την μια στιγμή στην άλλη να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Πάντως σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο το τμήμα θα κλείνει μόνο αν οι μισοί μαθητές είναι θετικοί. Και φυσικά στην αίθουσα  και στους κλειστούς χώρους παιδιά και εκπαιδευτικοί θα κυκλοφορούν  με μάσκες. Όλα αυτά για να μην ξαναρχίσουν τα περσινά, δηλαδή η τηλεκπαίδευση αν και δεν είναι βέβαιο ότι τελικά δεν θα αποφευχθεί. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.
Ευχόμαστε Καλή Αρχή!
Μ.Ξ.


Νέοι δρόμοι για τις γιορτές μας
Οι φετινές γιορτές Παλιάς Πόλης που ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή σίγουρα δεν είχαν καμία σχέση με τις γιορτές προ κορωνοϊού. Έλειπε παντελώς το στοιχείο του πανηγυριού και του γλεντιού και οπωσδήποτε το σουβλάκι. Είχαν όμως άλλα χαρακτηριστικά που τους προσέδωσαν μια αξιόλογη πολιτιστική χροιά. Πολλές εκθέσεις, ξεναγήσεις, δρώμενα για παιδιά, κινηματογράφος, βιβλιοπαρουσιάσεις,  μουσικές βραδιές με διάφορα είδη μουσικής. Πήραν πάνω τους τις γιορτές οι δύο σύλλογοι ΠΑΣ Αντίκα και οι Βάτραχοι ενώ αξιόλογες εκδηλώσεις έγιναν στο Λύκειο Ελληνίδων και στο Λαογραφικό Μουσείο. Και το θετικό είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Όχι βέβαια με κοσμοσυρροή  που άλλωστε απαγορεύεται αλλά κάθε εκδήλωση ήταν επιτυχημένη και είχε συμμετοχή.  Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο γιατί ήταν ένα πείραμα που φαίνεται ότι πέτυχε και θέτει το πλαίσιο για να ξεκινήσει ο διάλογος ανανέωσης του θεσμού. Να δοθεί πλέον έμφαση στην ανάδειξη ιστορικότητας του οικισμού αλλά μέσα από εκδηλώσεις κι όχι μέσα από το πανηγύρι. Να μην είναι αυτός ο κυρίαρχος χαρακτήρας των γιορτών αλλά ο συμπληρωματικός.
Ίσως τελικά να είναι μια ευκαιρία να πάει ο θεσμός μας σε άλλο επίπεδο!
Οι εποχές αλλάζουν, ο κόσμος αλλάζει, οι απαιτήσεις αλλάζουν, δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα ίδια! Άλλωστε όταν ξεκίνησαν οι γιορτές αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος. Τα σουβλάκια ήρθαν μετά.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …