Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο δήμος Ξάνθης σχεδιάζει το μέλλον με το βλέμμα στην κλιματική αλλαγή και τη διασυνοριακότητα

Ο δήμος Ξάνθης σχεδιάζει το μέλλον με το βλέμμα στην κλιματική αλλαγή και τη διασυνοριακότητα

0
plateia-empros

Στη 1 τα μεσάνυχτα με 15 συμβούλους παρόντες παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου Ξάνθης για το 2020 – 2023!

 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αγορά οικοπέδου για  την παιδική χαρά στην Σταυρούπολη

 

 

 

Σ’ ένα πόνημα 200 σελίδων αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που αποτελεί τον χάρτη του Επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου Ξάνθης με ορίζοντα 4ετίας. Η πρώτη του φάση παρουσιάστηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης  κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από τον υπεύθυνο εξωτερικό συνεργάτη που ανέλαβε μαζί με ομάδα εργασίας την εκπόνησή του κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, πρώην αυτοδιοικητικό.

Στη 1 τα μεσάνυχτα με 15 συμβούλους παρόντες παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου Ξάνθης για το 2020 – 2023!

Προφανώς και αδικήθηκε καθώς είχαν απομείνει μόνο 15 δημοτικοί σύμβουλοι και παρότι από την αρχή της συνεδρίασης τόσο ο κ. Μελισσόπουλος όσο και οι κύριοι Λύρατζης και Παπαχρόνης ζήτησαν να αναβληθεί για να μπορέσουν να το μελετήσουν, να προετοιμαστούν και να τοποθετηθούν, επειδή δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο (τους παραδόθηκε την Παρασκευή 3/9) όπως υποστήριξαν,  και πάρα το προχωρημένο της ώρας ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης,  επέμεινε να παρουσιαστεί η εισήγηση και να εγκριθεί η πρώτη φάση και η συνέχιση της διαδικασίας. Δεσμεύτηκε δε ότι θα δώσει  το περιθώριο έως και των τριών εβδομάδων για διαβούλευση ώστε να κατατεθούν προτάσεις οι οποίες αφού αξιολογηθούν από την εκτελεστική επιτροπή θα συμπεριληφθούν στο γενικό σχέδιο και βεβαίως θα ξανασυζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδιαμαντής στην  πρώτη φάση του περιλαμβάνει Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και τις  προοπτικές.   Αναπτύσσεται ένα όραμα και μία στρατηγική διαρθρωμένη σε άξονες και στόχους: «Θα γίνει διαβούλευση με τους πολίτες και όλων των φορέων που μετέχουν στο γίγνεσθαι της Ξάνθης. Μια απόφαση δική σας απλά δίνει το έναυσμα για την εξέλιξη αυτής της συζήτησης. Τα συμπεράσματα θα κωδικοποιηθούν, θα έλθουν στην επιτροπή, θα πάει στις  υπηρεσίες, θα συντάξουν τα επιμέρους τα επιχειρησιακά σχέδια ανά υπηρεσία. Η παρουσίαση αυτή έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα, περιγραφής του πλαισίου, δηλαδή τι προβλέπεται στα γενικά σχέδια, ποιες  οι προϋποθέσεις, η  χρηματοδότηση και τα προγράμματα», σημείωσε ο κ. Χατζηδιαμαντής εξηγώντας την διαδικασία.

30% από τους πόρους θα χρηματοδοτούν  δράσεις για την κλιματική αλλαγή

Αξιοσημείωτο είναι ότι Χατζηδιαμαντής στους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 προτείνει  η γενική στόχευση που αφορά τους δήμους να αφορά μια Ευρώπη πιο κοντά  στους πολίτες της μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης αστικών, αγροτικών περιοχών και στήριξης των τοπικών πρωτοβουλιών. Χρηματοδοτούνται επίσης με 8% από πόρους του ΕΤΠΑ για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη  και νέα διασυνοριακά προγράμματα 9,5 δισεκατομμυρίων, ενώ το 30% των κοινοτικών πόρων θα συνεισφέρουν στις δράσεις για το κλίμα. Επίσης διοχετεύονται πόροι στην κοινωνική πολιτική. Αυτά συγκροτούν το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα σχεδιάσει ο δήμος έργα και δράσεις.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αγορά οικοπέδου για  την παιδική χαρά στην Σταυρούπολη

Δια της μειοδοτικής δημοπρασίας θα γίνει η εξαγορά οικοπέδου για την δημιουργία παιδικής χαράς στην Σταυρούπολη. Μετά από 6 μήνες και πολλές ώρες συζήτηση οι σύμβουλοι έδωσαν την συγκατάθεσή τους να γίνει η εξαγορά μέσω αυτής της διαδικασίας και τους όρους να τους θέσει το δημοτικό συμβούλιο: « Μιλάμε για ένα οικόπεδο.  Οι προδιαγραφές θα κατατεθούν από την τεχνική υπηρεσία.  Αν μας πει 100 τ. μ. αυτό το οικόπεδο θα ψάξουμε. Εμείς προχωράμε τώρα και αν οι  ανάγκες της περιοχής απαιτούν μεγαλύτερη παιδική χαρά οι προδιαγραφές θα τεθούν από την τεχνική υπηρεσία.

Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε την αγορά δύο οικοπέδων είναι μια άλλη διαδικασία.

Κατάρτιση  των όρων θα γινόταν από την οικονομική αλλά υπάρχει απόφαση της οικονομικής που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα  στο δημοτικό συμβούλιο», διευκρίνισε ο κ. Φανουράκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Να σημειώσουμε ότι μειοψήφησε ο κ. Ανταμπούφης ο οποίος αιτιολόγησε τη ψήφο του: «Δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους αναζητούσαμε.  Είναι ένας βολικός  και έξυπνος τρόπος να αρθούν αμφιβολίες.  Οι δικές μου δεν έχουν αρθεί. Επιμένω και καταψηφίζω. Θεωρώ ότι δεν έχουν αλλάξει οι όροι».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…