Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με τραγούδια του Μάνου ο αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

Με τραγούδια του Μάνου ο αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

0

Συναυλία της ορχήστρας του στην Ξάνθη. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη του

Το βιβλίο της «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» χάρισε στο δήμαρχο η κόρη του Μαργαρίτα που παραβρέθηκε στην εκδήλωση

Συγκίνηση και περηφάνια είναι οι δύο λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε από την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του ΑΟΞ, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Μελωδίες και τραγούδια του αθάνατου Μίκη Θεοδωράκη κατέκλισαν το χώρο της συναυλίας σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη, λόγω της πρόσφατης απώλειας του μεγάλου συνθέτη.

Στη συναυλία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που βρέθηκαν στην Ξάνθη για να τιμήσουν μαζί με την ορχήστρα, την πορεία και το στίγμα του Μίκη Θεοδωράκη. Στην συναυλία παρούσα ήταν και η κόρη του συνθέτη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που, με αφορμή την επίσκεψή της στην Ξάνθη, έκανε δώρο στο Δήμαρχο το βιβλίο της που μόλις κυκλοφόρησε «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού».

Συγκινητική ήταν στιγμή κατά την οποία ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, ζήτησε να σηκωθεί όλο το κοινό όρθιο και να κρατήσει ενός λεπτού σιγή με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σχετικά με τη γνωριμία του με τον συνθέτη. Ακόμα με την έναρξη της συναυλίας πραγματοποιήθηκε αφιέρωση στον Μάνο Χατζιδάκι, κάτι το οποίο αποτελούσε μία από τις τελευταίες επιθυμίες του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

Παράλληλα, και ενώ η σωρός βρισκόταν σε λαϊκό προσκύνημα, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Βασίλης Λέκκας μαζί με την ορχήστρα, έδωσαν νόημα και ρυθμό στην φράση του Μίκη Θεοδωράκη που έλεγε «η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη, νεοελληνική κυρίως, ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική».

Θεοδώρα Βαϊντερλή

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…