Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Λευκός χρυσός» φέτος το βαμβάκι  

«Λευκός χρυσός» φέτος το βαμβάκι  

0

Διπλασιάστηκε η τιμή του από πέρσι. Από 38 λεπτά πέρσι εκτινάχθηκε στα 65 λεπτά το κιλό!

 

«Την αύξηση στην τιμή του βαμβακιού την καταπίνει η αύξηση στην ενέργεια», υποστηρίζουν οι παραγωγοί

«Χρειάζεται ποιοτική βελτίωση το βαμβάκι της Θράκης», λένε οι εκκοκκιστές

 

 

Σε «λευκό χρυσό» αναδεικνύεται φέτος το βαμβάκι για τους  παραγωγούς αφού η τιμή του σε σχέση με πέρυσι έχει διπλασιαστεί, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής σ’ όλα τα αγροτικά προϊόντα, απότοκο της υγειονομικής κρίσης. Κι αν ακόμη η φετινή παραγωγή βρίσκεται στην διαδικασία της συγκομιδής που και στον νομό μας θ’ αρχίσει  σε λίγες ημέρες καθότι όψιμη, και ως εκ τούτου δεν είναι σαφής η εικόνα της ποσότητας αλλά και της ποιότητας, ωστόσο τα σημάδια είναι θετικά και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά για το βαμβάκι και τους παραγωγούς καθώς επίσης και για τα εκκοκκιστήρια.

Από 38 λεπτά πέρσι εκτινάχθηκε στα 65 λεπτά το κιλό το βαμβάκι!

Τιµή στα 65 λεπτά µε παράδοση στο εκκοκκιστήριο δίνουν οι τελευταίες διαπραγματεύσεις µεταξύ παραγωγών και βιοµηχανίας, όσο συγκεντρώνονται οι πρώτες ποσότητες της φετινής χρονιάς στον θεσσαλικό κάµπο. Στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην Ροδόπη που έχει τρία εκκοκκιστήρια έχει ξεκινήσει η παράδοση βαμβακιού. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της Βιομηχανίας Βάμβακος Έξι Άλφα ΑΕ κ. Αλέξανδρος Πιατίδης φέτος είναι μια όψιμη χρονιά για τα βαμβάκια της Θράκης και μέχρι τώρα έχουν γίνει λίγες παραδόσεις: «Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα για την ποιότητα και την ποσότητα γιατί είναι λίγες οι παραδόσεις,  ωστόσο οι τιμές είναι διπλάσιες από πέρσι εξαιτίας της αύξησης των χρηματιστηριακών τιμών στα αγροτικά προϊόντα γενικά και στο βαμβάκι», επισημαίνει ο κ. Πιατίδης ενώ προσθέτει πως τα βαμβάκια αφού επεξεργαστούν εξάγονται στην αγορά της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών.

Χρειάζεται ποιοτική βελτίωση το βαμβάκι της Θράκης

Να σημειώσουμε πως σε πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στην Λάρισα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού, τέθηκε το θέμα της βελτίωσης της ποιότητας του βαμβακιού ως προαπαιτούμενο για τις αγορές της Ιταλίας για ένδυση.

Στο ερώτημα αν το βαμβάκι της Θράκης χρειάζεται ποιοτική βελτίωση ο κ. Πιατίδης σημείωσε: «Το βάμβακι της Θράκης είναι καλό ποιοτικά αλλά επιδέχεται βελτίωση. Θα πρέπει να καλλιεργούνται συγκεκριμένες ποικιλίες που είναι συμβατές με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής για να έχουμε καλύτερη ποιότητα και ποσότητα.  Υπάρχει συνεργασία των εκκοκκιστηρίων με τους παραγωγούς ως προς αυτό».

Την αύξηση στην τιμή του βαμβακιού την καταπίνει η αύξηση στην ενέργεια

dalatsis closeΑπ’ την πλευρά των βαμβακοπαραγωγών  αμφίθυμη είναι η προσέγγιση του προέδρου των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτση, δεδομένου ότι η αύξηση της τιμής απορροφάται από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας που μοιραία αυξάνει το κόστος της παραγωγής: «Ναι μεν οι φετινές τιμές στο βαμβάκι μας ικανοποιούν γιατί είναι πάνω από 60 λεπτά αλλά ακρίβαινε η ενέργεια. Το αγροτικό ρεύμα έχει αναδρομικές προσαυξήσεις, το πετρέλαιο είναι πάνω από 1,40. Οι αυξήσεις αυτές απορροφούν την αύξηση της τιμής και στο τέλος μένει ένα μικρό όφελος. Σκεφτείτε να πωλούσαμε με τις ίδιες τιμές μ’ αυτές τις αυξήσεις θα μπαίναμε μέσα με το κεφάλι…».

Αναφορικά με την ανάγκη ποιοτικής βελτίωσης και ο κ. Δαλάτσης τάχθηκε υπέρ αυτής τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 ποικιλίες και γίνεται ένα κομφούζιο. Το βαμβάκι μας είναι καλό, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια αλλά πρέπει να καλλιεργούμε πέντε συγκεκριμένες ποικιλίες που ενδείκνυνται για την περιοχή για να πετύχουμε την ποιοτική βελτίωση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…